31.5 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialAmbasador polonez: Nu există „formula magică" pentru accelerarea negocierilor privind aderarea Turciei...

Ambasador polonez: Nu există „formula magică” pentru accelerarea negocierilor privind aderarea Turciei la UE

Proaspăt venită la preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, Polonia nu are o soluţie pentru scoaterea din impas a negocierilor pentru aderarea Turciei la UE, care bat pasul pe loc din 2005, dar se va strădui să facă tot ce poate pentru a vedea nişte progrese în această direcţie, potrivit cotidianului turc Hurriyet Daily News.

Ambasadorul Poloniei la Ankara, Marcin Wilczek, a spus că „nu există formulă magică” pentru a putea face lucrurile să meargă mai repede: „Aceste lucruri se întâmplă de multă vreme. Unele state (n.r. cum ar fi Croaţia) au făcut mai multe progrese decât Turcia deoarece au negociat în aşa fel încât progresele au fost mai rapide. Sperăm să avem progrese şi în ceea ce priveşte negocierile Turciei cu UE. Vom face tot ce ne va sta în puţinţă în calitate de preşedinte al UE”.

Turcia a început negocierile pentru aderare în 2005, însă de atunci şi până acum, nu a închis decât un singur capitol din cele 35. Croaţia a început negocierile în acelaşi timp, iar acum le-a încheiat pe toate şi este pregătită să adere la blocul comunitar în iulie 2013.

Unii diplomaţi europeni sunt optimişti în legătură cu posibilele progrese care ar putea fi făcute între liderii ciprioţi, la întâlnirea din 7 iulie de la Geneva, care va fi mediată de ONU. Insula Cipru este divizată, din 1974, în Ciprul turcesc care se află în partea de nord şi Ciprul grecesc, care se află în partea de sud. Dacă s-ar ajunge la o înţelegere în această dispută şi negocierile cu UE ale Turciei ar putea avansa, mai ales că Bruxellesul a îngheţat opt capitole după ce Ankara nu a reuşit să îşi deschidă porturile Ciprului grecesc, care din 2004, este şi membru al UE, mai scrie cotidianul turc.

„Acum se creează o oportunitate pentru negocierile din Cipru. Multe state UE nu vor să vadă o insulă divizată. Vrem să vedem un acord înainte ca Cipru să preia preşedinţia UE, în a doua jumătate a lui 2012„, a spus un oficial UE care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Ambasadorul polonez speră, la rândul său, că vor fi făcute progrese în această chestiune, dar totuşi, în tipul preşedinţiei, Polonia „nu se poate angaja să rezolte o singură problemă”, adăugând că UE ar trebui să ia în calcul de asemenea Balcanii de Vest, Serbia şi vecinătatea estică.

Întrebat dacă Polonia va veni cu un plan care să accelereze aderarea Turciei, ambasadorul a spus că este prea devreme pentru a face speculaţii.

Preşedinţia poloneză îşi va anunţa programul oficial săptămâna viitoare, iar ambasadorul Poloniei la Ankara a spus că vor fi trei priorităţi printre care o Europă prosperă, care înregistreze o creştere economică.

 

Cele mai citite

România, tot mai aproape de eliminarea vizelor pentru SUA: rata de respingere a cererilor de viză scade sub 3%

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat recent că România a atins un prag esențial pentru admiterea în programul Visa Waiver al Statelor Unite, subliniind că...

România, tot mai aproape de eliminarea vizelor pentru SUA: rata de respingere a cererilor de viză scade sub 3%

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat recent că România a atins un prag esențial pentru admiterea în programul Visa Waiver al Statelor Unite, subliniind că...

A venit vestea! Cât va fi suspendat Drăgușin după roșul încasat cu Qarabag

Fundașul român Radu Drăgușin a fost suspendat pentru o etapă după eliminarea sa din meciul cu Qarabag în Europa League, un verdict mai blând...
Ultima oră
Pe aceeași temă