Ambasdada Statelor Unite la Bucureşti se declară îngrijorată de decizia Curţii Constituţionale referitoare la Agenţia Naţională de Integritate (ANI), prin care aceasta a fost lipsită de principalele sale prerogative, dar salută intenţia Guvernului de a restabili mandatul „deplin” al ANI. Într-un comunicat transmis NewsIn, Ambasada americană este îngrijorată că decizia Curţii Constituţionale afectează „aproape toate prerogativele de control şi de aplicare a legii ale Agenţiei Naţionale de Integritate”.
Ambasada reaminteşte că a apreciat în trecut contribuţia pozitivă a ANI la reforma din România şi a notat rolul crucial pe care ANI l-a avut în îndeplinirea celor patru obiective ale Mecanismului de Cooperare şi Verificare. „Salutăm anunţul potrivit căruia Guvernul României intenţionează să acţioneze pentru a restabili mandatul deplin al ANI”, se spune în încheierea comunicatului reprezentanţei diplomatice a Washingtonului.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi la Bruxelles că Guvernul va emite OUG după ce va vedea motivarea CCR în cazul ANI pentru ca România să aibă o agenţie funcţională. „Guvernul va emite o ordonanţă de urgenţă după ce va vedea motivaţia Curţii Constituţionale şi vă asigur că ANI va fi funcţională”, a anunţat şeful statului joi, la Bruxelles, după întâlnirea cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
„În ce priveşte Agenţia Naţională de Integritate, care a fost pur şi simplu desfiinţată printr-o hotărâre a CCR, nu desfiinţată efectiv, dar i s-au luat atribuţiunile, l-am asigurat pe preşedintele Comisiei că România îşi va respecta angajamentele de a avea o Agenţie de Integritate funcţională care să-şi atingă obiectivele de a controla averile demnitarilor şi provenienţa resurselor financiare ale acestora”, a mai precizat preşedintele Băsescu, în cadrul conferinţei comune cu preşedintele CE, susţinute la finalul întâlnirii dintre oficialii români şi Jose Manuel Barroso.
Preşedintele Comisiei Europene a susţinut la rândul său că Agenţia de Integritate este necesară într-o ţară unde au fost identificate probleme de corupţie. „Sperăm ca România să-şi îndeplinească angajamentele şi, după conversaţia pe care am avut-o astăzi cu preşedintele Băsescu, aşa se va întâmpla şi în viitor”, a asigurat Barroso.
Şi premierul Emil Boc a spus că Guvernul va emite o ordonanţă de urgenţă pentru a asigura funcţionalitatea ANI. „Eu sunt hotărât să merg cu ordonanţă de urgenţă. Instituţia trebuie să funcţioneze, cine crede că îşi poate bate joc de ea, se înşală. Trebuie să funcţioneze, pentru că este necesară României, românilor şi în efortul de credibilitate cu Uniunea Europeană”, a declarat primul-ministru la 18 aprilie.
Curtea Constituţională a prezentat însă la 22 aprilie motivarea deciziei prin care a declarat neconstituţională o parte din legea de funcţionare a ANI, arătând că Guvernul nu poate adopta o ordonanţă de urgenţă pentru a reglementa funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate. Guvernul poate iniţia însă un proiect de lege în acest sens, conform Curţii Constituţionale.