27.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialAmanda Knox, un „diavol" nevinovat?

Amanda Knox, un „diavol” nevinovat?

Studenta americană a fost achitată de un tribunal din Perugia de acuzaţia că şi-ar fi omorât colega de cameră, pe tânăra britanică Meredith Kercher, pentru că aceasta a refuzat să participe la o orgie sexuală.

 

Procesul împotriva Amandei Knox a avut toate ingredientele necesare pentru a capta atenţia media internaţională: o victimă tânără, frumoasă şi naivă şi o presupusă ucigaşă rece şi atrăgătoare, cu un comportament sexual considerat „deviant” de către poliţia italiană. Un film şi mai multe cărţi au tratat deja crima – şi probabil că, după eliberarea lui Knox, vor urma şi altele.

Kercher a fost găsită pe 2 noiembrie 2007 în apartamentul pe care îl împărţea cu Knox: fu­sese violată şi apoi ucisă cu bestialitate cu zeci de lovituri de cuţit. Amanda Knox s-a numărat printre persoanele audiate de procu­rori, devenind în scurt timp, dato­­rită comportamentului său aparent lipsit de compasiune, una dintre principalele suspecte. Singura dovadă împotriva sa era un cuţit găsit în bucătăria prietenului său, Raffaele Sollecito, pe lama căruia au fost descoperite fragmente din ADN-ul lui Kercher. De ajuns pentru juraţi pentru a o condamna pe Kercher, într-un prim proces care a avut loc în decembrie 2009, la 30 de ani de închisoare, deşi experţii consultaţi au conclus că proba ar fi putut fi contaminată. Însă nu dovezile, ci caracterul acuzatei au convins juriul: procurorii au numit-o „o diavoliţă”, „o vrăjitoare” seducătoare, care i-ar fi convins pe prietenul său şi pe un alt cunoscut, Rudy Guede, să participe la o „orgie sexuală satanică” cu Meredith Kercher. Când aceasta a refuzat, Knox i‑ar fi cerut lui Guede să o omoare.  Principalele probe pentru presupusa perversitate a lui Knox? Faptul că poseda un vibrator şi declaraţia unui alt inculpat că americancei i-ar plăcea „drogurile, alcoolul şi sexul fierbinte”.

Iniţial, Guede nu i-a implicat pe Knox şi Sollecito în crimă, de­­clarând că era singur cu Kercher în momentul în care un necunoscut a pătruns în casă şi i-a atacat. După ce a fost condamnat la 30 de ani de închisoare, Guede şi-a schimbat depoziţia, susţinând că Knox fusese şi ea la locul faptei. Ulterior declaraţiei, pedeapsa sa a fost redusă la 16 ani.

Achitarea lui Knox, ai cărei avocaţi au reuşit să pună în dubiu atât dovezile procuraturii, cât şi motivele invocate de aceasta, a fost salutată de presa din Statele Unite: The New York Times a numit verdictul „concluzia la care ajunge orice om care studiază această crimă fără idei preconcepute”, numind dovezile forensice „o glumă” şi motivul „bazat pe superstiţii din Evul Mediu”. În Marea Britanie, patria victimei, presa a preferat să îi acorde atenţie familiei victimei – ca de altfel şi premierul David Cameron, care a declarat că „părinţii lui Meredith avea până acum o explicaţie pentru ceea ce i s-a întâmplat fiicei lor. Acum nu o mai au”.  

Cele mai citite

Klaus lovit de drona Ghinion

Bomba zilei vine de unde nu te-ai fi așteptat, având în vedere recentele derapaje ale justiției. Da, din partea Înaltei Curți de Casație...

Platforma X a lui Elon Musk își schimbă poziția în fața Curții Supreme din Brazilia, cerând ridicarea interdicției

Într-o schimbare semnificativă de atitudine, platforma de socializare X, deținută de Elon Musk, a declarat Curții Supreme din Brazilia că a respectat ordinele de...

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, eliminat de armata israeliană într-un atac aerian

Armata israeliană a anunțat sâmbătă că l-a eliminat pe liderul mișcării islamiste Hezbollah, Hassan Nasrallah, în urma unui atac desfășurat vineri asupra cartierului general...
Ultima oră
Pe aceeași temă