7.4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSpecial"Am fost expulzati cu ordin de sus"

„Am fost expulzati cu ordin de sus”

» Expulzarea a patru preoti romani si a unei maici din Republica Moldova a inflamat si mai mult spiritele pe cele doua maluri ale Prutului.» Mitropolia Basarabiei si-a exprimat deja intentia de a depune o plangere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in replica fata de gestul autoritatilor Republicii Moldova.

 

Expulzarea a patru preoti romani si a unei maici din Republica Moldova a inflamat si mai mult spiritele pe cele doua maluri ale Prutului. Mitropolia Basarabiei si-a exprimat deja intentia de a depune o plangere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in replica fata de gestul autoritatilor Republicii Moldova, care au cerut ca patru preoti si o maica sa paraseasca teritoriul statului vecin. Astfel, seful cancelariei Mitropoliei Basarabiei, diaconul Andrei Deleu, a apreciat ca actiunile din ultimele saptamani indreptate impotriva preotilor romani reprezinta un nou val de persecutii, inspirate de conducerea politica a Republicii Moldova.

Unul dintre preotii implicati in scandal, Ionel Bigea, a decis sa dezvaluie calvarul prin care a trecut in ultimele zile ale anului 2007, cand a fost ridicat din biserica si dus la Comisariatul din Cahul. "Pe drum, seful de post mi-a spus ca, in urma cu cateva zile, fusese la Comisariatul de la Cahul o comisie din partea Presedintiei Republicii Moldova si s-au interesat de preotii cetateni romani care slujesc in raion si in toate parohiile Mitropoliei Basarabiei", a spus preotul Ionel Bigea. Dupa ce a petrecut sarbatorile acasa, preotul s-a trezit ca are interdictie de intrare in Republica Moldova, cu "ordin de sus, de la Presedintie". "Am fost amenintat de cei de la Imigrari ca voi fi acuzat de instigare la revolta, pentru ca enoriasii au spus ca vor bloca drumul spre Giurgiulesti", a mai spus preotul Bigea. P24 »»

Unul dintre preotii implicati in scandal, Ionel Bigea, a decis sa spuna calvarul prin care a trecut in ultimele zile ale anului 2007, cand a fost ridicat din biserica si dus la Comisariatul din Cahul. Dupa ce a petrecut sarbatorile acasa, preotul s-a trezit ca are interdictie de intrare in Republica Moldova, cu "ordin de sus, de la Presedintie".

De 15 ani, pastor pentru aproape 1.000 de suflete
Intors acasa, dupa 15 ani in care a calauzit religios destinele a sute de sateni, preotul barladean Ionel Bigea, paroh al Bisericii din Vadul lui Isac, Raionul Cahul, este unul dintre cei cinci care au fost alungati din Basarabia. Prelatul are sase copii minori, doi dintre ei cu grave probleme de sanatate. Desi are domiciliul si familia in Barlad, de 15 ani, de cand a fost hirotonisit preot, are parohia in Republica Moldova, intr-un sat din Raionul Cahul, fiind preot ortodox al Mitropoliei Basarabiei, care apartine de BOR. "Am fost trimis de Episcopia Husilor si Romanului in Republica Moldova, ca preot, in 1993. Mitropolia Basarabiei tocmai fusese reactivata de catre Patriarhia Romana si eu am fost trimis ca preot misionar intr-un sat pe malul Nistrului, Jora de Jos, Raionul Orhei. Dupa restabilirea parohiei Vadul lui Isac, Raionul Cahul, am fost numit preot acolo. In Vadul lui Isac, din 1944, cand a fost deportat preotul in Siberia, pana in 1994, cand am fost numit preot paroh, nu au existat biserica si preot. Nu aveam biserica la inceput, slujind sub cerul liber pentru cele peste 300 de familii enoriase. Pentru prima data, in Vadul lui Isac se sfinteau cozonacul si pasca de Pasti si pot sa va marturisesc ca a fost una dintre cele mai mari trairi sufletesti ale mele. Apoi, am construit un paraclis, pe locul unde fusese biserica ortodoxa, daramata cu buldozerul in 1944. Am inceput a construi o biserica, cu ajutorul lui Dumnezeu si al enoriasilor, aceasta fiind aproape gata. Nu a fost totul frumos de la inceput, am avut probleme mari cu cealalta Mitropolie, care are jurisdictia sub Patriarhia Moscovei, cu preotii din aceasta Mitropolie, cu Securitatea, insa nu s-a ajuns niciodata la momentul de a fi expulzat. Am fost dus de multe ori la Securitate, unde mi se reprosa tot timpul ca sunt roman, ca sunt pe stilul nou si nu am voie sa slujesc acolo, zazanie bagata de preotii Mitropoliei Moldovei, din cadrul Patriarhiei Moscovei. De pe 9 decembrie 2007 a inceput calvarul adevarat", a spus preotul Ionel Bigea.

Seful de post l-a bruscat in timpul slujbei

Ziua de 9 decembrie 2007 va ramane un moment pe care, atat preotul Bigea, cat si ceilalti prelati romani izgoniti din R. Moldova nu-l vor uita prea curand. "Pe 9 decembrie, anul trecut, pe cand slujeam in biserica, fiind duminica, m-am trezit cu seful de post din Vadul lui Isac in usa paracliserului. Fara nici o retinere, acesta, in timpul predicii, m-a apostrofat intrebandu-ma cat mai am, ca trebuie sa termin. Desi aveam si un botez dupa slujba, acesta tinea mortis sa plec cu el la raion ca sunt chemat la Comisariat, la Cahul. Cu greu am reusit sa-l conving sa termin totusi botezul, dupa care m-a luat efectiv pe sus si m-a dus la Cahul. Pe drum, seful de post mi-a spus ca, in urma cu cateva zile, fusese la Comisariatul de la Cahul o comisie din partea Presedintiei Republicii Moldova si s-au interesat de preotii cetateni romani, care slujesc in raion si in toate parohiile Mitropoliei Basarabiei. Ajunsi la Comisariat, am asteptat sa vina comisarul-sef si, in timp ce asteptam, a venit un inspector, Ghenadie Simbalist, de la Imigrari si Azil Politic, care mi-a pus sub nas niste procese verbale sa le semnez. Am solicitat sa vad despre ce este vorba, sa-mi dea timp sa le studiez, dar inspectorul a refuzat, spunand ca pe 10 decembrie trebuie sa fiu la Tribunalul din Cahul, unde sunt judecat. Am reusit sa aflu care imi sunt acuzatiile: incalcarea Legii 200, alin. 5, si Legea 152, alin. 2. Pe scurt, la insistentele politistului sef de post, am reusit sa aflu ca acuzatiile erau la Legea imigrarii, care prevedea ca am exercitat activitati religioase si ritualuri, pe teritoriul comunei Vadul lui Isac, fara acceptul autoritatilor administrative locale si al autoritatilor publice prezidentiale! Desi aveam acte care dovedeau contrariul! In fine, am ajuns la judecata, unde mi s-a mai spus de catre judecator ca nu am permis de sedere in Republica Moldova si nici permis de munca. Am cerut amanarea, pentru a aduce acte care sa dovedeasca contrariul, termenul fiind pe 21 decembrie. La acest termen am mai obtinut o amanare, pe 16 ianuarie, pentru a-mi angaja aparator. Dar, pe 23 decembrie, am fost anuntat ca, a doua zi, la ora 8.00, trebuie sa fiu la judecata. seful de post m-a sunat si mi-a zis ca trebuie sa plec de la gazda, fara a mi se da explicatii, in alta parte", a declarat preotul, cu lacrimi in ochi.

"Copiii au inceput sa planga"
Calvarul preotului Bigea aminteste de vremurile staliniste, cand oamenii erau mutati si alungati, fara nici o explicatie. "Mi-am luat familia, am plecat, copiii s-au speriat, au inceput sa planga. M-am intors, dar gazda unde eram statea intr-un stres total. Am sunat primarul din Vadul lui Isac, care mi-a zis sa stau linistit. Pana la urma am ajuns la Judecatorie, unde mi-am aratat nedumerirea ca, desi termenul era pe 16 ianuarie, sunt judecat pe 24 decembrie. Mi s-a spus ca, de la Consiliul Superior al Magistraturii din Chisinau, s-au trimis ordine ca sa fie rezolvat cazul in 15 zile! Judecatorul mi-a dat totusi o sentinta favorabila, fiind amendat doar cu 200 de lei moldovenesti si mi s-a pus in vedere sa-mi rezolv situatia sederii in Republica Moldova. Deoarece inspectorul de la Imigrari a tot incercat sa intervina, judecatorul l-a scos afara din sala. Acesta m-a amenintat cand am iesit afara ca o sa vad eu cine-i el. Am plecat apoi cu familia in Romania, la Barlad acasa si cand am vrut, pe 29 decembrie, sa ma intorc la Vadul lui Isac am fost oprit la vama Republicii Moldova de granicerii moldoveni, care mi-au zis ca am interdictie de intrare in Republica Moldova. Cerand explicatii, nu mi s-au dat, doar mi s-a spus ca este ordin de sus, de la Chisinau, si ca trebuie sa ma intorc in Romania. De atunci nu mai pot ajunge la enoriasi si in parohie, nefiind primit la granita. Asta, desi in ajutorul meu au venit la vama atat primarul comunei Vadul lui Isac, Alexandru Besliu, cat si vicepresedintele Raionului Cahul, Ion Butmalai. Acestia nu au putut intoarce deciziile luate undeva, sus, la Presedintia Republicii Moldova", povesteste parintele Bigea.


» Instigare la revolta

In aceasta situatie se afla un alt preot barladean, Iulian Budescu, paroh in satul Manta, raionul Cahul, care a fost si el expulzat. Insa acesta nu a plecat de la parohie, fiind si acum acolo, sustinut puternic de enoriasi si primar. Se pare ca, mai multi cetateni din cele doua sate, Vadul lui Isac si Manta, s-au revoltat si au iesit sa blocheze soseaua Cahul-Giurgiulesti, daca parohii nu se vor intoarce. "Am fost amenintat de cei de la Imigrari ca voi fi acuzat de instigare la revolta, pentru ca oamenii au spus ca vor bloca drumul spre Giurgiulesti. Dar eu sunt la Barlad, cum sa fiu acuzat in lipsa?", se intreaba preotul Bigea.
» Mitropolia Basarabiei reclama autoritaTile Republicii Moldova la CEDO
seful Cancelariei Mitropoliei Basarabiei, diaconul Andrei Deleu, a declarat pentru BBC Romania ca Mitropolia va depune o plangere la CEDO, dupa ce autoritatile Republicii Moldova au cerut ca patru preoti si o maica sa paraseasca teritoriul statului.

Amintim ca potrivit autoritatilor moldovene, preotii ar fi incalcat, in calitate de cetateni romani, legislatia locala privind imigratia. seful Cancelariei Mitropoliei Basarabiei a apreciat actiunile intreprinse fata de preoti drept un nou val de persecutii, inspirate de conducerea politica a Republicii Moldova.
"Noi consideram aceste actiuni drept o noua intimidare si rafuiala impotriva Mitropoliei Basarabiei de catre autoritatile Republicii Moldova", a spus parintele Deleu, adaugand ca, in consecinta, Mitropolia Basarabiei se pregateste sa depuna o plangere la CEDO cat mai curand cu putinta.
"Vom fi nevoiti sa depunem o noua plangere la CEDO (Curtea Europeana a Drepturilor Omului), deoarece Hotararea CEDO din 13 decembrie 2001 cu privire la Mitropolia Basarabiei nu a fost indeplinita definitiv, ci dimpotriva, in ultimul moment a inceput o noua prigoana impotriva Mitropoliei Basarabiei", a explicat Andrei Deleu.

"Nu putem sa spunem cat de repede vom depune aceasta plangere, juristul nostru lucreaza la acest proiect astfel incat sa il depunem cat mai curand la CEDO", a adaugat el.
Intre timp, potrivit Mediafax, mai multi enoriasi din satele Manta si Vadul lui Isac, doua dintre localitatile unde preotilor li s-a interzis sa mai ramana pe teritoriul Republicii Moldova, si-au exprimat intentia de a recurge la actiuni de protest daca nu vor inceta ceea ce ei au calificat drept persecutii la adresa preotilor Mitropoliei Basarabiei din satele lor.

"Lumea este agitata, lumea este in asteptarea unei solutii pasnice a acestei probleme. Dar in caz contrar sigur ca au intentia de a manifesta in alt mod. S-a hotarat organizarea unui drum al Crucii de la Giurgiulesti pana la Cahul. Va fi un raspuns pasnic, crestin la intentiile conducerii de varf de a dispersa lumea in doua tabere", a declarat primarul localitatii Manta, Ion Neagu, citat de Mediafax.
Primarul admite ca preotii respectivi ar fi intarziat cu perfectarea unor documente necesare, dar vede in actiunile autoritatilor o alta motivare.
"Daca s-a incalcat legea, de ce pana acum nu s-a aplicat interdictia asta? Ambii preoti slujesc de ani de zile aici. Au ridicat biserici si nimeni nu i-a intrebat vreodata ce fac si de unde vin", a subliniat Neagu.


» Ingrijorare fata de Incercarile de intimidare

Patriarhia Romana si-a exprimat ingrijorarea fata de ceea ce a calificat drept incercari de intimidare ale reprezentantilor Mitropoliei Basarabiei, dependente canonic de Biserica Ortodoxa Romana.
Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, preotul Constantin Stoica, a precizat insa ca ar fi de dorit ca incidentele sa se rezolve pe plan local de catre cei in cauza.

Cele mai citite

Randamentele obligațiunilor suverane chineze, la niveluri similare crizei financiare globale

Randamentele obligațiunilor suverane pe un an din China au coborât la 0,92% vineri, marcând cel mai redus nivel din 2009, în timp ce obligațiunile...

Cardul polonez și viitorul: noi oportunități și provocări în contextul unei societăți în schimbare

Pole Card, care acordă deținătorilor săi o serie de privilegii în Polonia, a fost mult timp subiectul unor discuții și analize. Impactul său asupra...

Ce este bariera de vapori și cum protejează structura casei tale

To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies...
Ultima oră
Pe aceeași temă