17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecial"Am dramatizat si am hartuit, dar n-am inventat nimic"

„Am dramatizat si am hartuit, dar n-am inventat nimic”

Ieri a avut loc la Palatul Parlamentului conferinta "Omul din spatele ratingului", organizata de Consiliul National al Audiovizualului cu scopul imbunatatirii experientei profesionale a CNA. Invitatul special al conferintei a fost jurnalistul BBC Owen Bennett Jones.

Vlad Petreanu, seful diviziei de stiri a postului Antena 1, a afirmat in cadrul conferintei "Omul din spatele ratingului" ca "am dramatizat si am hartuit, dar n-am inventat nimic. OTV-ul a inventat". Afirmatia a fost facuta in contextul discutiilor despre celor doua cazuri recente de sinucidere intens mediatizate. Dezbaterea a fost purtata pe baza studiului de caz "Vanatoare de profesoare", privind mediatizarea cazului sinuciderii elevului Bogdan Costache, realizat de Agentia de Monitorizare a Presei, care a reliefat felul in care presa, in special ziarele tabloide si posturile comerciale, au exploatat aceasta stire. Tema dezbaterii a fost "Audiovizualul: autoreglementare si resurse de implementare", iar Vlad Petreanu a explicat ca, in acest caz, departamentul pe care il conduce a asteptat mai intai o reactie de la CNA la adresa modului in care stirea a fost comentata de OTV. Criteriul folosit de canalele comerciale pentru a selecta stiri este ratingul, a explicat Vlad Petreanu, iar OTV, care a prezentat in extenso stirea timp de cateva ore in fiecare zi, a facut la ora 12 noaptea ratinguri mai mari decat buletinele de stiri de pe Pro TV si Antena 1 in prime time. Vlad Petreanu este de parere ca nu exista nici o modalitate de a impiedica "comportamentul de haita" al mass-media prin autoreglementare, atat timp cat subiecte de acest tip fac rating, reglementarile trebuind sa vina din exterior. Cristina Trepcea, membru CNA, a amintit ca CNA a reactionat in cazul relatarilor despre sinuciderea elevului Bogdan Costache, chiar daca cu intarziere, din pricina decesului lui Radu Filip.
In acest context, Owen Bennett Jones a amintit importanta distinctiei dintre cantitatea si natura acoperirii mediatice, subiniind ca, daca in privinta cantitatii este imposibil ca cineva sa reglementeze, organismele CNA pot reglementa in privinta naturii subiectelor acoperite. A fost amintit si faptul ca CNA a sanctionat diferit posturile comerciale care au difuzat intens si dramatizand stirea, Pro TV si Antena 1, care au fost sanctionate si amendate usor, fata de OTV, care a fost amendat cu o suma mare si obligat sa intrerupa emisia timp de 10 minute in prime time. Ciprian Stanovici, de la Radio 21, a fost de parere ca reglementarea excesiva nu este oricum dezirabila. Majoritatea participantilor au fost de acord ca nu exista inca modalitati eficiente de a asigura profesionalismul intregii mass-media, atata timp cat societatea este "manelizata, telenovelizata si tabloidizata". Autoreglementarea, prin codul deontologic, functioneaza doar pentru o parte a presei. Rodica Culcer, redactor-sef al departamentului de stiri al TVR 1, a fost de parere ca aceste fenomene vor disparea de la sine, pe masura ce societatea evolueaza. Un alt participant a subliniat faptul ca exista si alti actori, in afara de CNA, care ar trebui sa intervina cu un punct de vedere in astfel de cazuri: asociatiile profesionale, biserica, asociatiile de presa, ale profesorilor etc.
"In Romania avem un public din ce in ce mai putin educat", a afirmat si Attila Gasparik, vicepresedinte CNA. "Am intrebat redactorul-sef al unui cotidian de mare tiraj cum face sa creasca tirajul ziarului, iar el mi-a spus ca pe masura ce scade calitatea jurnalistica a ziarului, creste tirajul."
Dupa Owen Bennett Jones, "este abuz de pozitie ca jurnalistul sa isi expuna pozitia pe post. Daca modereaza o emisiune, nu este corect sa isi spuna parerea". si jurnalistul Alexandru Lazarescu a subliniat ca "moderatorul la noi este mult mai implicat, are opinii foarte ferme, vorbeste de multe ori mai mult decat invitatii".
Conferinta "Omul din spatele ratingului" a continuat luni cu o dezbatere pe tema "Protejarea copiilor de mesaje negative din programele audiovizuale", iar marti, 19 iunie, va avea loc masa rotunda "Salonul Moderatorilor". Seria de evenimente face parte din proiectul Phare – Consolidarea si dezvoltarea expertizei profesionale in sectorul audiovizual din Romania, derulat de CNA, in parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent si Agentia de Monitorizare a Presei. Proiectul isi propune sa faciliteze schimbul de experienta cu alte state membre UE si sa consolideze capacitatea institutionala a CNA.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă