16.8 C
București
vineri, 25 octombrie 2024
AcasăSpecialAlpiniştii de pe cascada îngheţată

Alpiniştii de pe cascada îngheţată

Cascada Vălul Miresii din Răchiţele a fost locul unde sportivii de performanţă au concurat la ultima competiţie importantă de escaladă înaintea Cupei Mondiale.

Răchiţele, localitatea natală a premierului Emil Boc, este acoperită cu un strat gros de omăt care pare că vine din poveştile bunicilor. Zăpada este atât de groasă încât cei care se abat de la cărările croite prin omăt se afundă până la genunchi în stratul gros şi pufos. În dreptul dealului pe care se înălţa odinioară gospodăria fostului lider al rezistenţei anticomuniste, fostul primar din Răchiţele, Teodor Şuşman, se desprinde la dreapta un drum forestier, care străpunge muntele de-a lungul Văii Stanciului. Cale de 5 kilometri, drumul înzăpezit trece printre codrii de brad încărcaţi de omăt, care îşi pleacă cetina sub greutatea stratului gros de nea.

La finalul drumului, într-o curbă, liniştea codrilor voievodali este spartă de un susur care devine tot mai puternic. Este vorba de cascada Vălul Miresii, una dintre cele mai frumoase din Munţii Apuseni. Cascada, înaltă de câteva zeci de metri, îşi revarsă bogăţia de apă într-un nor de stropi cu sclipiri de diamant, în stânga unei scobituri în munte.

Cascada are o înălţime de circa 50 de metri. Puţin mai în dreapta, apa scursă peste stânci a îngheţat. Iar şi mai la dreapta se află un perete de stâncă, vârstat cu ţurţuri de gheaţă.

Escaladă pe gheaţă şi pe stâncă

Tărâmul de basm de la cascada Vălul Miresii a fost scena aleasă de organizatorii Cupei Răchiţele la escaladă pentru a organiza cea mai importantă competiţie din domeniu, înainte de Cupa Mondială la escaladă, care va avea loc la Buşteni. Dacă însă la Buşteni competiţia va avea loc pe un perete artificial şi pe gheaţă artificială, la Răchiţele decorul a fost sută la sută natural.

Înălţimea pereţilor de gheaţă şi de stâncă de escaladat a fost de 30 de metri. În competiţie s-au înscris 31 de sportivi de performanţă. La escaladă pe gheaţă, proba masculină, primul loc a fost obţinut de Lilian Ungurean, iar pe locul 2 s-a situat Emilian Budean. Pe locul al treilea s-a clasat Adrian Mihuţ, de la Serviciul de Salvamont Mărgău.

La proba de escaladă pe peretele de stâncă, numită şi dry-tooling, la categoria băieţilor pe primul loc s-a situat Florian Mestecan, pe locul 2 Alexandru Dimaiar, iar pe poziţia a treia Romeo Chira. În competiţia fetelor, la proba de escaladă pe gheaţă primul loc i-a revenit Cristinei Pogăcean, iar poziţia a doua, Ioanei Ioniţă. Pe treapta a treia a podiumului s-a situat Delia Liscan.

În proba fetelor de dry-tooling, pe primul loc s-a clasat Ioana Ioniţă, pe treapta a doua a podiumului, Cristina Pogăcean, iar pe poziţia a treia, Ioana Sabău. Punctele obţinute în această competiţie de către sportivii participanţi contează şi în clasamentul final care va fi întocmit de Federaţia Română de Escaladă şi Alpinism.

Vin fiert şi cârnăciori la cascadă

Spectatorii care au asistat la această competiţie nu au avut doar prilejul de a-i urmări pe sportivi. Ei au aprins şi un foc de tabără şi, lângă acesta, au organizat o mică petrecere ad-hoc, ale cărei ingrediente principale au fost vinul fiert, cârnăciorii şi mititeii.

Şeful Serviciului Salvamont Mărgău, Florin Mihuţ, spune că „este îmbucurător faptul că, în ciuda frigului, numeroşi amatori de sport au venit să asiste la competiţie”.

Printre spectatori s-au numărat şi localnicii din Răchiţele, dornici să vadă măiestria concurenţilor. „Este foarte fain, numai că-i cam frig. Noroc că avem un pahar de vin fiert şi rezistăm”, a spus unul dintre săteni.

Cascada moţilor

Sătenii din Răchiţele spun că au cea mai frumoasă cascadă din Apuseni. Cascada Vălul Miresii are o înălţime de circa 50 de metri şi două trepte. Una dintre legendele locale spune că ea s-a format din vălul aruncat de una dintre miresele din sat, care a aflat că alesul inimii ei a murit chiar în ziua în care trebuiau să îşi unească destinele.

Cele mai citite

Vladimir Putin şi Elon Musk ar ține legătura din 2022 încoace. Ce spune Kremlinul

Kremlinul a negat existența unor contacte regulate între președintele rus Vladimir Putin și miliardarul american Elon Musk, proprietarul companiei Starlink. Purătorul de cuvânt al președintelui...

Populația României continuă să scadă, iar îmbătrânirea demografică se accelerează

La 1 iulie 2024, populația României număra 21.779.000 persoane, în scădere cu 1% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Institutului Național de...

Beneficiile economice ale utilizării filtrelor de apă în HoReCa

În industria HoReCa (Hoteluri, Restaurante, Catering), fiecare detaliu contează – de la ambianța locației, la zâmbetul personalului, până la gustul fiecărei băuturi sau fel...
Ultima oră
Pe aceeași temă