Preotul paroh din satul aradean Almas, Ioan Dascau, este un om pentru care zicala „omul sfinteste locul” nu este vorba goala. Ajuns, dupa 1990, pastor al credinciosilor din satul sau natal, parintele a inceput sa le arate consatenilor ca drumul spre Divinitate poate fi pavat si cu monumente. Deprinzand tehnica basoreliefului, Ioan Dascau a umplut satul cu troite. El a reusit sa se faca cunoscut in toata zona numita Tara Crisurilor, prin lucrurile zamislite din gandul si cu truda sa. O Cruce a Eroilor situata pe un deal care domina intreaga zona si o Fantana a Iordanului, acestea sunt doar cateva din ctitoriile care l-au facut cunoscut pe preotul din Almas.
Dar visele parintelui nu se opresc aici. Daca bunul Dumnezeu ii va harazi sanatate si daca va reusi sa gaseasca in continuare sprijin financiar, el intentioneaza sa mai lase in urma si alte minunatii, cu conotatie biblica, pentru credinciosi. Interesant este faptul ca la Almas, desi preotul Dascau este reprezentant al Bisericii Ortodoxe, multe din realizarile sale ii aduna alaturi si pe credinciosii de alte rituri crestine, pentru toti localnicii el fiind o adevarata mandrie a locului.
Fantana Iordanului
Almasul nu a fost o localitate cunoscuta. Motii stiau doar ca, in drum spre Sebis, drumul trece prin Almas, un loc in care Crisul Alb iese aproape la fiecare ploaie. Dar acum zona este cunoscuta nu numai in Romania, ci si in strainatate. Zilnic, in fata bisericii opresc autoturisme cu numere straine, curiosii venind sa admire complexul statuar.
Unul din visele dragi preotului Ioan Dascau a fost acela de a reinvia, la Almas, o parte din traditia biblica a Fantanii Iordanului. Dumnezeu i-a dat ocazia de a-si vedea visul realizat. Lucrarea a durat mai bine de cinci ani. Pe un loc unde altadata pasteau animalele almasenilor a rasarit, prin truda, un ansamblu maiestuos. Dupa un portal, se intra la un bazin in forma de cruce bizantina.
Din apa bazinului placat cu piatra de rau se inalta cruci. Din bratele uneia dintre cruci curge apa limpede de izvor. Situata pe un soi de terasa, deasupra unui parau, fantana mai are o componenta imediat langa cursul apei. Acolo parintele a amenajat un soi de piscina, cu apa de un metru, unde pruncii satului se pot scalda vara. Apa fantanii provine din cel mai important izvor din sat, care nu seaca nici in cele mai secetoase veri.
Parintele Dascau a vrut ca prin Fantana Iordanului sa faca o legatura, la 2000 de ani de la nasterea Mantuitorului, intre biblicul rau al Iordanului, unde a fost botezat Isus Hristos, si pamantul sfant al Tarii Motilor. Fantana Iordanului a fost sfintita de episcopul Aradului cu apa din raul sfant al Iordanului. Aici, de Boboteaza almasenii oficiaza, in fiecare an, slujba sfintirii apelor.
A „furat” meserie
Ioan Dascau este autodidact in domeniul sculpturii. In tinerete, cand era la invatatura, a impartit camera de camin cu un sculptor de la care a „furat” arta basoreliefului. Acum, invatatura preotului se regaseste in toate monumentele ridicate in ultimii ani la Almas. Cu mainile sale, parintele a pregatit forme, a sculptat si a turnat chipuri de sfinti sau a scris citate din cartile sfinte. Ajutor i-a fost mesterul Ioan Sulincean, care a fost alaturi de preot la toate lucrarile sale, muncind alaturi de acesta pe gratis.
Dupa sfintirea Fantanii Iordanului, parintele ortodox are deja alt tel. In stanca dealului de sub crucea eroilor, el va sapa o grota dedicata Sfintei Fecioare. Lucrarea se anunta extrem de dificila, dar Dascau nu se sperie de greu. Operele preotului au facut din Almas un sat vestit in toata Valea Crisurilor, iar parintele paroh va continua sa faca tot ce poate pentru a transforma Almasul in adevarat focar de spiritualitate.