17.6 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialAlin Simota, "regele" contractelor pe retele electrice

Alin Simota, „regele” contractelor pe retele electrice

Patronul clubului de fotbal „Jiul” Petrosani, Alin Simota, nou „baron de Valea Jiului”, asa cum a fost numit de un om politic, este, in mod cert, printre cei mai bogati oameni de afaceri din zona, daca nu cumva cel mai avut. Cu o avere estimata in urma cu doi ani la peste 15 milioane de dolari, Simota, care are doar 38 de ani, se poate considera implinit. Cei mai multi bani, dupa cum singur recunoaste, i-a scos din lucrari de retele de inalta, joasa si medie tensiune, adica prin contracte generoase cu electrica.

Afacerile nasului cu finul din Valea Jiului

Intamplator sau nu, omul de afaceri hunedorean este finul de cununie al lui Silviu Lucian Boghiu, fostul director general al „Electrica”, arestat preventiv in urma cu cateva zile din cauza afacerilor necurate derulate, folosindu-se de numele societatii.
Alin Simota, despre care se spune ca detine monopolul lucrarilor in retele de inalta, joasa si medie tensiune cel putin pe judetul Hunedeoara, nu se poate plange de lipsa de activitate. Din aceasta afacere el a obtinut profituri de milioane de dolari. Firma sa, „Atomis International Prod” SRL, cu sediul in strada Gheorghe Doja din Petrosani, are contracte atat cu „Electrica Banat” – Filiala Deva, cat si direct cu „Electrica” Bucuresti, iar aceasta activitate a fost demarata in 1998.
Tot ce inseamna contor, executie si reparatii instalatii electrice de forta si iluminat, incercari, verificari si masuratori PRAM, executie si reparatii intalatii de curenti slabi (circuite secundare, automatizare, cabluri fir pilot, informatizare si telecomunicatii) aferente retelelor electrice de 0,4ü110 kV se pot face linistit prin „Atomis International Prod” SRL.
Paradoxal, Simota si-a inceput afacerile cu „micul comert de fron-tiera”, dupa cum ii place sa-i spuna, iar intre timp lucrurile s-au schimbat, iar afacerile s-au dezvoltat. Legatura directa cu un mare sef din cadrul „Electrica”, de care se vorbea de mai mult timp, a fost facuta in vara anului 2003, cand la somptuoasa nunta organizata in luxosul hotel apartinand societatii de distributie si furnizare a energiei electrice din statiunea Vata – Hunedoara, nas i-a fost chiar Silviu Lucian Boghiu, fostul director al „Electrica” Bucuresti. O nunta considerata evenimentul monden al anului 2003, de 150.000 de euro.
Si lucrurile nu se opresc aici. Tot prin „Atomis International Prod” SRL finul lui Boghiu a prins un contract gras cu Primaria Petrosani, fara a avea concurenta. Astfel, anul trecut s-a iscat un adevarat scandal cand s-a aflat ca simpla schimbare a unui bec de pe stalpii de iluminat public ii costa pe localnici peste 1,6 milioane de lei, mult mai mult decat becul in sine. Preturile nu includeau insa si materialele folosite, care mai scoteau alti bani din buzunarele administratiei locale.

Extins ca o caracatita

Firmele lui Simota au lucrari in toata Transilvania, dar si in restul tarii, contractele fiind mai mult decat profitabile. El afirma insa ca in privinta afacerilor sale Silviu Boghiu nu l-a ajutat deloc, in conditiile in care acest lucru era imposibil. „Noi participam la licitatii, unde nu se pot face aranjamen-te. Ne batem cu firme din intreaga tara. Totul e foarte transparent si nu se pot face afaceri. Inainte de aparitia Ordonantei 60 probabil se puteau aranja lucrurile, dar acum este imposibil”, a spus Alin Simota.
Afaceristul din Valea Jiului a mai afirmat ca de cand „Electrica Banat” a fost cumparata de italieni s-au mai racit relatiile comerciale, din cauza ca „acestia au o politica foarte ciudata. Nu prea platesc”. El a adaugat ca retinerea lui Boghiu il afecteaza insa personal, pentru ca „este nasul meu, el mi-a tinut lumanarea la cununie”.

Distributie de energie electrica

Din aceasta luna, o alta firma
de-a „baronului de Valea Jiului” mai are o afacere profitabila. Conform deciziei 634/2005, emisa de Autoritatea Nationala de Reglementare a Energiei, „Atomis Ener-gie” SRL Petrosani a obtinut licenta de furnizare a energiei electrice. Potrivit prevederilor pe care le contine actul, „licenta are ca obiect auto-rizarea de a desfasura, in regim concurential, furnizarea de curent electric pe piata cu amanun-tul de energie electrica, cu respec-tarea prevederilor din Regulamen-tul de furnizare” si este valabila timp de doi ani. Potrivit inregi-strarilor de la Registrul Comertului, si „Atomis Energie” SRL Petrosani are sediul tot pe Strada Gheorge Doja, la fel ca si „sora ei” „Atomis International Prod” SRL Petrosani.
In linii mari, despre Alin Simota se poate spune ca este un prosper om de afaceri, in conditiile in care aria lui de activitate este mult mai extinsa, fiind printre altele si patronul FC „Jiul”. In mod cert, se poate lauda cu cele mai scumpe autoturisme din Valea Jiului, luate la un loc, parcul auto al firmelor sale fiind impresionant.

Cele mai citite

Liga Campionilor: Real Madrid și Bayern Munchen au pierdut în deplasare

Real Madrid, deţinătoarea trofeului, şi Bayern Munchen, performera primei etape, au pierdut meciurile susţinute în deplasare, miercuri seara, în etapa a doua a Ligii...

Sancțiuni impuse de SUA, Marea Britanie și Australia pentru combaterea grupului de infractori cibernetici ruși Evil Corp

SUA, Marea Britanie și Australia au impus sancțiuni împotriva a șapte cetățeni ruși și a două companii aparținând unui agent FSB (Serviciul Federal de...

Acțiunile chinezești înregistrează cea mai mare creștere din 2008, stimulate de măsurile economice ale Beijingului

Acțiunile chinezești au înregistrat luni un avans spectaculos, marcând cea mai mare creștere din 2008, pe fondul optimismului că pachetul de stimulente economice și...
Ultima oră
Pe aceeași temă