Cercetătorii au descoperit că acidul folic – din multivitamine, cereale şi pâine – poate cauza cancer la colon, pulmonar sau de prostată, relatează prevention.com. Ce înseamnă aceste noutăţi pentru tine? Este posibil ca micul dejun cu care îţi începi ziua să îţi provoace cancer.
Pentru mai bine de un deceniu, guvernul american a cerut fortificarea făinii şi a orezului alb cu acid folic, forma sintetică a vitaminei B. Mulţi producători de alimente au îmbogăţit cu acid folic şi cerealele pentru micul dejun, batoanele nutriţioanale şi băuturile energizante. Această vitamină este recomandată femeilor însărcinate deoarece protejează fetusul în curs de dezvoltare şi previne apariţia unor defecte congentitale rare, dar foarte grave. Alimentele fortificate au avut succes: din 1998, numărul acestor defecte din naştere a scăzut cu aproximativ 19%. Pentru femeile care nu vor să mai aibă copii, precum şi pentru bărbaţii de orice vârstă, dozele mari de acid folic nu ajută sistemul imunitar, dimpotrivă pot fi chiar dăunătoare.
Mulţi oameni de ştiinţă au devenit tot mai preocupaţi să cerceteze efectele acestei vitamine. Un studiu publicat iarna trecută în Jurnalul Asociaţiei Medicale Americane sugerează că excesul de acid folic ar putea creşte şansele de a te îmbolnăvi de cancer. «Cu cât aflam mai multe informaţii despre acidul folic, este mai clar că acest nutrient implică riscuri foarte mari», spune David Smith, doctor şi profesor de farmacologie la Universitatea Oxford din Anglia.
Este foarte uşor să consumi o supradoză de acid folic. Această vitamină se găseşte în cerealele pe care le mâncăm la micul dejun, în pâinea pe care o consumăm la masa de prânz, în sucurile energizante pe care le bem la sală şi în suplimentele cu multivitamine pe care peste o treime dintre noi le iau în mod regulat.
Riscurile acidului folic
Cel mai mare risc care îi îngrijorează pe experţi este cancerul de colon. Anul trecut, autorităţile din Chile, au raportat că rata de spitalizare pentru cancerul de colon în rândul bărbaţilor şi femeilor cu vârste de peste 45 de ani s-a dublat din anul 2000, când în ţara lor au fost introduse produsele fortificate. În mod asemănător, rata de cancer de colon din Statele Unite ale Americii şi Canada a crescut la sfârşitul anilor 1990 după introducerea alimentelor fortificate, arată un studiu din 2007 prezentat de Joel Mason, profesor la Şcoala de Medicină de la Universitatea Tufts. Îmbătrânirea populaţiei sau îmbunătăţirea aparatelor medicale nu au putut explica diferenţa, o creştere suplimentară de 15000 de cazuri de cancer pe an în Statele Unite între 1996 şi 2000, potrivit calculelor lui Mason. „Este o problema destul de gravă, care nu poate fi ignorată”, spune el.
Alte cercetări leagă excesul de acid folic de cancerul pulmonar şi cel de prostată. Într-un studiu efectuat în Norvegia, ţară în care alimentele nu sunt fortificate, suplimentarea alimentaţiei participanţilor cu 800 micrograme de acid folic (plus B12 şi B6) pe zi, timp de mai mult de trei ani, a ridicat riscul de a dezvolta cancer pulmonar cu 21%. Altă cercetare, în care bărbaţii au luat suplimente de acid folic sau un placebo, a arătat că în cazul subiecţilor care au consumat 1000 mcg de acid folic pe zi riscul de cancer de prostată a fost dublu. Oamenii de ştiinţă au descoperit că ficatul are o capacitate limitată de a metaboliza acidul folic, ceea ce înseamnă că excesul circulă în fluxul sanguin şi afectează organismul.
Paradoxul acidului folic
Cu toate acestea, oamenii care au o dietă bogată în legume şi fructe, alimente în care acidul folic se găseşte în stare naturală, sunt perfect sănătoşi. În plus, unii cercetători susţin că supradozele de acid folic pot ajuta adulţii sănătoşi şi nu doar femeile însărcinate să prevină probleme de sănătate precum infarctul miocardic, accidentele vasculare cerebrale sau scăderii capacităţii de memorare o dată cu înaintarea în vârstă. Aceste beneficii nu au fost confirmate încă.
De aceea, mulţi cercetători cred că acidul folic este în acelaşi timp un prieten, dar şi un duşman al organismului uman. Astfel, această vitamină ajută procesul de replicare a AND-ului într-un organism sănătos, dar dacă în corp există celule maligne, studiile pe animale au arătat că excesul de acid folic creşte riscul de îmbolnăvire de cancer. În condiţiile în care mai mult de jumătate dintre adulţii de peste 60 de ani au polipi pe colon, iar majoritatea bărbaţilor de vârstă mijlocie au celule precanceroase care pot genera cancer de prostată, excesul de acid folic poate fi foarte periculos.
Dezbaterea despre alimentele fortificate suscită interesul cercetătorilor şi al autorităţilor. În Marea Britanie, după doi ani de discuţii contradictorii, guvernul a decis să accepte în continuare comercializarea produselor fortificate, în timp ce în Noua Zeelandă oficialii au întârziat planurile de a începe fortificarea obligatorie a produselor de panificaţie.
Moderaţie
„Dacă ai o dietă echilibrată şi nu iei doze mari de multivitamine, probabil ai o sănătate bună”, spune Karin Michels, profesor de epidemiologie la Şcoala de Sănătate Publică de la Harvard. Dacă însă iei zilnic suplimente alimentare şi mănânci cereale, multă pâine şi orez alb, este posibil să consumi o cantitate prea mare de acid folic şi trebuie să micşorezi doza la 400 micrograme. Cum poţi să faci acest lucru:
Continuă să mănânci alimente care conţin acid folic natural precum salată, citrice, linte, fasole uscată.
Citeşte etichetele. Cantităţile de acid folic din cereale variază în funcţie de tipul de boabe şi de marca de cereale. Totuşi, etichetele sunt doar orientative. Un studiu asupra celor mai cunoscute mărci de cereale a constatat că nivelul real de acid folic şi fier din cereale era de până la trei ori mai mare decât valoarea scrisă pe etichetă. Verifică, de asemenea, eticheta sucurilor energizante deoarece şi acestea conţin o cantitate mare de acid folic.
Înlocuieşte cerealele prelucrate de la micul dejun cu fulgi de ovăz care, de obicei, nu conţin nutrienţi suplimentari.
Alege făină, pâine, paste şi orez din cereale integrale deoarece aceste alimentele nu sunt fortificate. Ca rezultat, o cană de făină de grâu are numai 50 micrograme de acid folic, în timp ce aceeaşi cantitate de făină rafinată conţine aproape 400 de mcg.
Atenţie la suplimentele cu multivitamine. Un studiu recent a arătat că jumătate din persoanele care consumau multivitamine, aveau în organism un exces zilnic de 1000 de micrograme de acid folic. Majoritatea suplimentelor conţin o cantitate de 400 mcg de acid folic care acoperă doza zilnică recomandată. Astfel, dacă vrei să eviţi problemele de sănătate, încearcă să iei suplimente individuale de vitamina D, calciu, etc.
3 vitamine care trebuie consumate cu grijă
VITAMINA A
Într-un studiu recent, voluntarii care au luat zilnic un supliment de 5000 de unităţi de vitamina A (doza recomandată este de 3000 de unităţi) au prezentat un risc crescut de accident vascular cerebral şi, în ansamblu, de mortalitate. Analiza studiilor din 2007 privind efectele vitaminei A asupra organismului, a arătat că excesul acestei substanţe nutritive în corp creşte cu 16% riscul de a muri prematur.
VITAMINA E
Aproximativ un sfert din adulţii de peste 60 de ani iau doze mari de vitamina E, despre care cercetătorii susţin că este legată de o durată de viaţă mai scurtă, de subţierea sângelui şi implică un risc mai mare de cancer pulmonar. Asociaţia americană Heart avertizează că o cantitate mică de multivitamine este benefică pentru organism, dar mai mult de 400 unităţi pe zi de vitamina E poate creşte riscul de moarte prematură.
FIER
Înainte de menopauză, femeile au nevoie de aproximativ 18 miligrame de fier pe zi, pentru a preveni anemia. După menopauză, au nevoie doar de aproximativ 8 miligrame. Cerealele, pâinea, orezul, pastele făinoase sunt adesea fortificate cu fier, iar o femeie poate consuma o cantitate mai mare fără să ştie. Studiile arată că reducerea nivelurilor de de fier din organism reduce riscul de cancer. Concluzie: suplimentele de fier sunt necesare doar dacă ţi-au fost prescrise de medic.