Alianta PD-PNL crapa sau va crapa probabil foarte curand. Nu prea mai este cale de intors nici pentru democrati, nici pentru liberali. Invitatiile la reconciliere, de tipul celor facute luni seara, nu mai fac doi bani daca sunt urmate de alte amenintari sau invitatii la fuziuni in masura sa provoace scandal. Pe undeva, ai senzatia ca se repeta istoria CDR, de data asta intr-un ritm mult accelerat. Este o opinie impartasita nu doar de electorat, ci si de unii lideri cu functii mari in conducerile celor doua partide. Guvernarea merge inainte, sontac-sontac, in virtutea inertiei, nu pentru ca ar fi un rezultat firesc al unei munci in echipa, singura legatura existenta intre democrati si liberali fiind, poate, doar actul de constituire a Aliantei la tribunal. In rest, ramasite de solidaritate. Fiecare partid isi apara interesul propriu. Un interes pe care PNL il vede intr-un fel, iar PD in alt fel, dupa cum bate vantul la Cotroceni.
Observatorul neavizat poate crede ca se cearta puterea cu opozitia, asa de dure sunt acuzatiile dusmanoase. Din nefericire, scandalul este provocat de doi parteneri care, de un timp, parca tot au ceva de impartit. Liberalii si pedistii se suspecteza reciproc din cauza unor nenorocite de orgolii, oricand in masura sa faca praf si pulbere o alianta politica in aplauzele PSD. Pasul spre prapastie a fost facut deja chiar daca luni seara liderii PD si PNL au promis ca nu se vor mai certa in public. Cu alte cuvinte, in sedintele Aliantei, tot mai rare parca, politicienii din ambele tabere pot sa-si smulga si parul din cap, numai sa nu afle presa! Daca nu i-ar mai convoca seful statului la Palat la consultari din cand in cand, unde trebuie sa stea cuminti in banca lor, pun pariu ca liderii PNL si PD nu s-ar mai vedea la ochi decat la televizor. In aceste conditii, nu cred ca are vreun rost sa se mai vorbeasca de fuziune nici macar in gluma. Este clar ca un partid de centru-dreapta, mare si puternic cum il viseaza Boc, nu se poate realiza cu participarea celor doua partide. Motivul: atat liberalii, cat si democratii cred ca pot intra pe cont propriu in alegerile viitoare numai pentru ca unii au o doctrina istorica, iar altii au sustinere la Cotroceni. Nenorocirea este faptul ca liderii PNL si PD viseaza cai verzi pe peretI, ignorand prosteste sondajele de opinie referitoare la ce s-ar putea intampla daca se duce dracului Alianta DA.
Este grav daca PSD este aruncat la cos o data cu electoratul sau. O simpla socoteala arata ca partidul lui Geoana, cu toate problemele grele pe care le are, ar obtine mai multe procente decat PNL si PD, daca acestea ar concura pe cont propriu. Pe undeva, Emil Boc a inteles ca democratii nu vor face mare branza singuri, de aici si acea invitatie adresata altor formatiuni pentru crearea unui partid de centru-dreapta. Este posibil ca apelul pentru un partid popular, aparut dupa esecul fuziunii, sa-l fi speriat pe Tariceanu. Altfel nu vad rostul intelegerii-fulger de luni, cand cei doi combatanti au apreciat ca razboiul nu ajuta la nimic, fapt pentru care s-a cerut pace pentru ca guvernarea sa poata merge inainte. Este un compromis facut cu scopul de a da impresia ca Alianta functioneaza totusi la parametri normali. Cum crede Emil Boc ca liberalii nu vor riposta din nou dupa invitatia facuta de PD altor partide? De ce ar fi convins Tariceanu de faptul ca democratii nu se vor ataca la baioneta daca noua strategie de securitate nationala va fi criticata in continuare? Sunt doar doua dintre punctele tari care oricand pot deschide cutia Pandorei din Alianta DA. In definitiv, ce poate fi pacea dintre PNL si PD decat un praf asternut peste un conflict politic iremediabil din multe puncte de vedere!?