Consiliul de Coordonare al Aliantei D.A. Constanta se va intalni la sfarsitul acestei saptamani, pentru a stabili candidatii la functiile de presedinte si vicepresedinti ai Consiliului Judetean Constanta. Prefectura a solicitat deja ministrului Administratiei si Internelor sa-l imputerniceasca pe secretarul general al judetului (functie detinuta de Mariana Belu) sa rezolve problemele pana la constuirea forului si desemnarea conducerii institutiei.
Urmare a hotararii Tribunalului Iasi, privind respingerea recursului formulat de conducerea CJC, sentinta Curtii de Apel Constanta ramane definitiva si irevocabila. Instanta constanteana a stabilit ca nu au fost respectate prevederile legale privind constituirea Consiliului Judetean, imediat dupa alegerile locale din 2004. Consilierii liberali Victor Manea si Ovidiu Cupsa au declarat ca prin hotararea instantei de la Iasi s-a creat un precedent: este pentru prima ora cand Justitia face un act de dreptate in ceea ce priveste functionarea unui for care are putere de decizie in administrarea unui judet. „PSD trebuie sa isi asume singur responsabilitatea pentru criza in care se afla Consiliul Judetean si blocarea activitatii institutiei”, a declarat Victor Manea.
Cetateanul, inaintea intereselor politice
Conform protocolului in baza caruia functioneaza Alianta D.A., conducerea Consiliului Judetean Constanta trebuie sa revina partidului care a obtinut cele mai bune rezultate in alegeri. Din acest punct de vedere, avantajul este de partea liberalilor care, dupa scrutinul din 2004, au obtinut Prefectura si, ca urmare a evenimentelor din ultima perioada, ar putea prelua si conducerea Consiliului Judetean. Numai ca Alianta, chiar si in conditiile in care a castigat un proces, nu are cum sa contracareze votul celor 20 de consilieri ai PSD si al celor trei reprezentanti ai PRM, formula pe baza careia a fost desemnata, in urma cu doi ani conducerea CJC. Victor Manea si Ovidiu Cupsa au lansat un apel consilierilor judeteni (cei care au figurat pe listele partidelor in 2004) sa lase pe plan secundar politica si sa voteze in favoarea cetatenilor. Conform legii, in termen de 20 de zile de la aducerea la cunostinta a sentintei, prefectul trebuie sa-i convoace pe alesi pentru sedinta de constituire a Consiliului Judetean. Normele in domeniu spun ca este necesara prezenta a 2/3 din numarul total de consilieri, conditie ce nu a fost respectata la constituirea forului care a condus judetul in ultimii doi ani.
Semnale din teritoriu
Liberalii au fost informati de membri din teritoriu cu privire la lucrarile de reabilitare a dispensarelor si caminelor culturale din localitatile judetului, dar si asupra modului in care se lucreaza cu asistentii maternali. Victor Manea a declarat ca sumele cheltuite, de exemplu, la Ion Corvin si Nuntasi pentru reparatii sunt disproportionate fata de suprafetele ce au facut obiectul reabilitarii. Liberalii isi propun sa analizeze situatia reparatiilor in baza documentelor la care, pana acum, nu au avut acces. Verificarile se vor extinde si asupra lucrarilor de reabilitare a dispensarelor, preluate prin protocol in patrimoniul CJC si redate administratiilor locale in noua forma. In ceea ce priveste asistenta maternala, reprezentantii PNL de la Constanta au fost sesizati cu privire la faptul ca, in loc sa primeasca banii prevazuti de lege pentru intretinerea copiilor pe care ii au in ingrijire, asistentii primesc produse alimentare al caror termen de valabilitate este aproape expirat sau nu sunt indispensabile alimentatiei copiilor.
Liberalii considera ca este necesara infiintarea unui centru de consultanta la care ar putea apela primarii localitatilor pentru a primi sprijin in elaborarea proiectelor pe baza carora ar putea avea acces la fondurile structurale. Victor Manea nu are de gand sa candideze la nici una dintre functiile de conducere ale Consiliului Judetean Constanta.