Alpinistul de altitudine Alex Găvan a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru victimile cutremurelor din Nepal. Românul a fost unul dintre supraviețuitorii avanlanșei produse de cutremurul din 25 aprilie.
Găvan, unul dintre cei mai cunoscuți alpiniști români și reprezentantul României în cadrul acțiunilor de salvare de după cutremur, a demarat o campanie pentru susținerea operațiunilor de intervenție post-dezastru și de reconstrucție în Nepal, intitulată ”Bucurie pentru Nepal” / ”Joy for Nepal”. El a intrat în contact direct cu victimele cutremurului, imediat după dezastrul din 25 aprilie, după ce se afla în Nepal pentru a ecalada vârful Lhotse (8516m).
”Am simțit că vreau să-i ajut pe oamenii din Nepal, când coboram de pe Everest, după ce am supraviețuit avalanșei și am contribuit la acțiunile de salvare și de asistență medicală din Tabăra de Bază. Experiența de pe Everest a fost de viață și de moarte, dar pentru oamenii din Nepal fiecare zi presupune, în acest moment, o experiență de viață și de moarte. Vrem ca prin această campanie să finanțăm operațiuni de reconstrucție a unor comunități din Nepal și să îi ajutăm să se dezvolte”, a declarat Alex Găvan la lansarea campaniei.
În cadrul campaniei, vor fi strânse fonduri prin diverse metode: SMS în valoare de 2 Euro, trimis la numărul 8826; plata cu cardul direct pe site-ul de campanie www.alexgavan.ro/nepal; sponsorizări pe bază de contract; redirecționarea a 2% din impozit. Donațiile pot fi făcute atât din țară, cât și din străinătate.100% din fondurile strânse vor ajunge la beneficiarii finali – oamenii din Nepal. Acest lucru este posibil din două motive. Pe de o parte, toată campania de strângere a de fonduri este făcută pro-bono, cu implicarea unor oameni și a unor companii din România care au vrut să contribuie, pentru a face bine și pentru a da o șansă celor care au nevoie să-și refacă viața în Nepal.
Campania se va derula timp de 7 săptămâni și 9 zile, perioadă care simbolizează gradele pe scara Richter ale cutremurului din 25 aprilie.
„Este un proiect care deschide o perspectivă spre viitor, printre dărâmăturile și suferința din Nepal, și îi ajută pe oamenii de acolo să-și refacă viața și să-și regăsească bucuria de a trăi. Pornind de la acest principiu, am ales nu doar sloganul campaniei – ”Repornim Vieți, Reclădim Bucuria” –, ci și partenerul care face implementarea în Nepal – organizația Kharuna-Shechen, fondată de reputatul autor Matthieu Ricard, care lucrează din anul 2000 pentru a sprijini dezvoltarea comunităților locale din Nepal și are experiență pe intervenție post-dezastru. Vreau să-i mulțumesc public pentru încredere lui Matthieu Ricard, la fel cum mulțumesc și tuturor celor care au făcut posibilă crearea acestei campanii într-un timp atât de scurt, fără niciun fel de cost pentru proiect”, a mai completat Găvan.
Partenerul care va implementa proiectul de reconstrucție și intervenție în Nepal are toate costurile administrative acoperite de un finanțator propriu. Cu fondurile strânse vor fi finanțate cu precădere activități de reconstrucție în comunitățile izolate și afectate de cutremur, precum refacerea de școli, dispensare, surse de apă potabilă.
De asemenea, vor fi susținute crearea de rețele locale și dezvoltarea unor lideri locali, inclusiv femei, care să poată prelua și duce mai departe activitatea de reconstrucție, împiedicând astfel apariția unei dependențe de asistența externă. În funcție de nevoi, până la 25% din fonduri pot finanța intervenții de urgență. Pe site-ul de campanie www.alexgavan.ro/nepal vor fi publicate rapoarte de activitate pentru a urmări în mod transparent utilizarea fondurilor și progresele realizate.
”Campania este gândită plecând de la diferența pe care o aduce pentru noi toți, oriunde am fi – în Nepal sau în România – să simțim bucuria vieții, în opoziție cu disperarea neputinței. Cutremurul a lăsat mii de oameni fără nimic și fără cei dragi lor. Ei trebuie ajutați să o ia de la capăt și să-și regăsească viața și bucuria de a trăi. Iar pentru noi, cei din România sau din lume, a face ceva atunci când crezi că nu ai mare lucru de făcut pentru acești oameni este în sine un mod de a aduce și de a împărtăși bucuria vieții”, a spus și Oana Marinescu, director OMA Vision și coordonator comunicare în cadrul campaniei.
Partenerul din Nepal – ”cel mai fericit om din lume”
Karuna-Shechen a fost fondată de Matthieu Ricard în anul 2000. Misiunea organizației este de a oferi servicii în domeniul sănătății, al educației și servicii sociale indivizilor și familiilor din cadrul celor mai sărace comunități din Tibet, Nepal și India. Karuna-Shechen acordă o importanță deosebită împuternicirii femeilor și fetelor, dar și conservării patrimoniului cultural al zonelor în care își desfășoară activitatea.
Clinica Shechen, în colaborare cu călugării de la Mănăstirea Shechen din vecinătatea clinicii, care a adăpostit sute de persoane rămase fără adăpost în urma cutremurului din 25 Aprilie 2015, a asistat și tratat răniții din vecinătate. Doctorii și personalul medical al Clinicii Shechen au fost mobilizați pentru a lucra în ture 24 de ore din 24 pentru a acorda asistență.
Până acum au fost finalizate planurile pentru a asigura ajutor pentru aproape 25,000 de persoane în 6500 de gospodării. După finalizarea evaluării nivelului pagubelor, va fi elaborat și un plan pentru intervenția de reconstrucție.
Autor, călugăr budist, fotograf, traducător, Matthieu Ricard este considerat ”cel mai fericit om din lume”. Născut în Franța, în 1946, fiu al filosofului Jean-Francois Revel și al artistei Yahne Le Toumelin, Matthieu Ricard s-a stabilit în Himalaya, după ce și-a luat doctoratul în genetică celulară, în 1972, la Institutul Pasteur, sub coordonarea laureatului François Jacob.
Ricard a scris numeroase cărți traduse în peste 20 de limbi, precum ”Happiness: A Guide to Developing Life’s Most Important Skill” sau ”The Monk and the Philosopher”, un dialog cu tatăl său. Matthieu Ricard și-a dedicat viața studiului și practicii Budismului, urmând învățăturile maeștrilor tibetani. Este interpret de limbă franceză pentru Dalai Lama din 1989.