Peste 1.200 de timisoreni au raspuns, in lunile ianuarie si februarie, la un chestionar privind situatia din municipiul de pe Bega atat in ceea ce priveste infrastructura, cat si modul in care administratia locala se ocupa de soarta urbei. Conform acestui studiu, platit cu 230 de milioane de lei vechi, cetatenii apreciaza ca starea proasta a drumurilor este cea mai grava problema. Pe locurile imediat urmatoare se situeaza curatenia deficitara si lipsa locurilor de parcare.
Din sase in sase luni, Consiliul Local organizeaza licitatie pentru efectuarea unui sondaj-barometru, care sa releve problemele cu care se confrunta timisorenii de rand. Ultima chestionare de acest fel s-a derulat in perioada ianuarie-februarie si a cuprins un esantion reprezentativ format din 1.201 de cetateni.
Ciuhandu, multumit de rezultatele sondajului
Chiar daca rezultatele sondajului arata ca in orasul de pe Bega exista o serie de mari probleme, primarul Gheorghe Ciuhandu apreciaza rezultatele drept "corecte". "El va constitui o baza de pornire in continuarea viitoarelor proiecte municipale si pentru realizarea altora noi care sa rezolve doleantele cetatenilor", a spus edilul.
Fata de ultimul sondaj realizat la nivelul municipiului, care arata ca principala problema este cea a curateniei – una care devine, din nefericire, din ce in ce mai pregnanta in urbea de pe Bega – de data aceasta, detasat, in topul nemultumirilor conduce "starea drumurilor", de care 48 la suta dintre locuitorii orasului sunt nemultumiti total.
Alte lucruri care cauzeaza neajunsuri cetatenilor le constituie lipsa parcarilor, aglomeratia din trafic, lipsa locuintelor sau a utilitatilor. In aceeasi ordine – drumuri, curatenie, parcari – cetatenii situeaza si prioritatile pe care administratia locala ar trebui sa le asume in acest an. Chiar daca are un buget anual de aproximativ 100 de milioane de euro, oamenii considera, in proportie covarsitoare, ca suma este insuficienta pentru necesitatile unui oras de talia Timisoarei si, mai mult, de aici apar si unele intarzieri in realizarea lucrarilor la infrastructura.
Chiar daca cele mai mari probleme pe care le intampina cetatenii sunt cele referitoare la situatia din orasul resedinta de judet, 73 dintre respondenti apreciaza drept buna sau foarte buna activitatea primarului Ciuhandu. El conduce si in topul liderilor administratiei locale sau judetene, cu 58 la suta dintre optiuni, urmat de prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu, cu 14 la suta.
Cea mai mare surpriza o constituie prezenta pe pozitia a treia a viceprimarului Dorel Borza, cu 12 la suta, edilul cu cea mai discreta prezenta in viata urbei, dintre cei trei membri ai executivului Primariei. Pentru ca a fost o intrebare deschisa adresata respondentilor, in top mai apar si unele nume care starnesc zambete, cum ar fi, de exemplu, Cojocaru (probabil cu referire la secretarul Primariei, Ioan Cojocari) sau Mihut (confuzie cu Nicusor Miut, directorul Directiei de Patrimoniu din Primarie).
Alte prezente inedite in top sunt fostul presedinte al CJ, Viorel Coifan, fost deputat si director al Institutului National de Administratie, care a iesit demult din viata publica, sau directorul economic al Primariei, Adrian Bodo.
Festivalul Vinului, in topul manifestarilor "culturale"
Operatorii de sondaj au incercat sa afle care este opinia timisorenilor si in ceea ce priveste manifestarile culturale care se deruleaza in oras. Culmea, dintre toate, cea mai mare audienta o are… Festivalul Vinului, care are o recunoastere de 94 la suta.
Manifestarile cu adevarat culturale, cum ar fi Gala de Blues-Jazz sau traditionalul Concert de la Pestera Romanesti, sunt foarte putin cunoscute in randul celor 1.200 de cetateni ai orasului care au completat chestionarele.
De asemenea, respondentii au plasat lacasuri de cultura sau de cult, cum ar fi Muzeul Banatului, Opera Romana, Catedrala ori Domul Catolic, in topul locurilor pe care turistii ar trebui sa le viziteze.