Garda de Mediu şi Apele Române au stabilit că peştii au murit din cauza lipsei de oxigen.
După ce localnicii din comunele gălăţene Braniştea şi Şendreni, din Lunca Siretului, au descoperit peşti morţi în pârâul Bârlădel, care străbate zona, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi a alertat medicii de familie, pentru că mai mulţi săteni au luat peşti pentru consumul propriu sau chiar pentru a-l comercializa în sat. Chiar dacă s-a stabilit că peştii nu au murit din cauza unor deşeuri periculoase deversate în apele pârâului ci din cauza deficitului de oxigen din ape, provocat de caniculă, consumul peştilor morţi reprezintă un risc foarte mare:
„După ce s-a constatat apariţia unei probleme legate de peştele mort în zona pârâului Bârlădel, au fost imediat anunţaţi medicii de familie din acea zonă. Aceştia au fost avertizaţi că există riscul ca o parte a populaţiei să fi consumat peşte mort şi că trebuie să raporteze toate afecţiunile care pot să apară în cazul acestui consum. Cei care consumă aşa ceva pot risca de la o simplă toxiinfecţie alimentară şi până la afecţiuni gastrointestinale majore, unele cu risc letal. La fel, tot în acest scop, DSP a anunţat şi Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi să monitorizeze situaţia”, a declarat Valentin Boldea, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi. Marţi, într-o acumulare de apă din zona pârâului Bârlădel, lângă satul Traian, comuna Braniştea, au fost descoperiţi mii de peşti morţi. „Când am venit, am găsit şi ştiuci la peste un kilogram cu burta în sus”, a declarat Vasile Axinte, un pescar din satul Traian.
Deficit de oxigen provocat de caniculă
Iniţial s-a crezut că ar putea fi urmarea unei poluări de la o staţie de epurare, dar Garda de Mediu Galaţi şi Apele Române au efectuat verificări în urma cărora a rezultat că peştii au murit din cauza lipsei de oxigen, pe fondul temperaturilor ridicate din ultimele zile, adâncimea mică a apei şi abundenţa de plante din apă, care sunt mari consumatoare ale oxigenului din apă. „Am măsurat temperatura şi valoarea oxigenului din apă şi a ieşit 6, mai mică decât ar fi normal”, a declarat Silviu Prisecaru, din cadrul Direcţiei pentru Gospodărirea Apelor Galaţi. Mărioara Gătej, comisarul şef al Gărzii de Mediu Galaţi, a declarat, la rândul său, că în urma verificărilor a rezultat că peştii au murit din cauza lipsei de oxigen.