După ce criterii trebuie aleasă gama cromatică a unei locuinţe? Mulţi dintre noi ne-am confruntat deja cu această problemă şi am văzut că răspunsul nu este uşor. De aceea ne-am adresat unui specialist, designerul Irina Constantin (tel.: 0744.679.455, email: irina@knoxdesign.ro), care ne-a propus următorul exerciţiu practic pentru a afla răspunsul bun la problemă.
Primul criteriu de alegere a cromaticii unei locuinţe este reprezentat de preferinţele proprietarilor. Dacă vreţi să vă amenajaţi casa, scrieţi mai întâi pe hârtie ce culori vă plac. Consultaţi-vă şi cu ceilalţi membri ai familiei, pentru că s-ar putea să aibă preferinţe diferite şi ar fi minunat că la amenajarea locuinţei să ţineţi cont de gusturile fiecăruia. Alegeţi culori propriu-zise, nu griuri sau alb şi negru.
După ce aţi scris culorile pe hârtie, nu faceţi greşeala de a le folosi pe toate. Ideal este să alegeţi una anume, care să întrunească voturile tuturor membrilor familiei, de la care să începeţi să faceţi paleta de culori. Aceasta va fi culoarea de accent. Este cea mai importantă, pentru că aceasta va fi folosită în cantitate mică, în zonele în care dorim să atragem atenţia privitorului.
Nu faceţi greşeala de a alege o culoare puternică, care, deşi frumoasă în sine sau pe un paletar mic, să o folosiţi pe toţi pereţii casei sau în toate decorurile. De multe ori ceea ce este puţin este mai frumos.
Uitaţi-vă la culorile alese de dumneavoastră. Lângă culoarea de accent puteţi pune şi altceva de pe listă? Pentru gamă dumneavoastră coloristică, puteţi merge pe o nuanţă discretă ton în ton cu aceasta sau cu una în contrast pentru un efect îndrăzneţ. Depinde ce mesaj vreţi să transmită casa dvs.: relaxare, linişte, veselie, joacă, primăvară, natură, seriozitate, eleganţă etc.
Nu uitaţi, casa dumneavoastră este o scenă, un spaţiu în care sunteţi actor, deci trebuie să răspundeţi la întrebarea în ce decor vă veţi simţi bine.