7.4 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăSpecialFOTO + VIDEO. Rezultate alegeri SUA. Deocamdată Trump conduce. Are 168 de...

FOTO + VIDEO. Rezultate alegeri SUA. Deocamdată Trump conduce. Are 168 de voturi, în timp ce Clinton are doar 122. Pentru a câştiga e nevoie de 270 de voturi

UPDATE 5:40. Cursa pentru Casa Albă este tot mai strânsă. Hillary Clinton recuperează teren. În acest moment are 122 de voturi, iar Donald Trump a rămas la 168, anunţă BBC.

UPDATE 5:35. Președintele SUA, democratul Barack Obama, le-a cerut americanilor să rămână uniți, indiferent de rezultatul scrutinului prezidențial de marțI. Vezi aici apelul actualului ocupant al Casei Albe.

UPDATE 5:25. Donald Trump câştigă teren. În acest moment are 168 de voturi, în timp ce contracandidata sa, Hillary Clinton doar 109, transmite BBC.

UPDATE 5:00. Conform rezultatelor parțiale disponibile până la această oră, transmise de DPA, candidatul republican Donald Trump a obținut 130 de voturi în Colegiul Electoral, iar adversara sa democrată Hillary Clinton 104. Potrivit AFP, Trump are chiar 138 de electori deja asigurați. Pentru a câștiga alegerile prezidențiale din SUA, sunt necesare voturile a 270 de electori în colegiu, din totalul de 538.

Potrivit cifrelor preluate de agenția de presă citată de la rețelele americane de televiziune, Trump este creditat cu victoria în statele Texas, Arkansas, Dakota de Nord, Dakota de Sud, Nebraska, Kansas și Wyoming, dintre cele în care votarea s-a încheiat la 4.00 ora României. Clinton a câștigat doar în New York, statul pe care îl reprezintă în Senatul Statelor Unite.

În statul Florida, Trump se află din nou la conducere după numărarea a 94% din voturi. Florida trimite 29 de electori în colegiu și poate tranșa competiția în favoarea lui Clinton, dacă nu se produc și alte suprize. Pentru Trump, victoria în acest stat este doar necesară, nu și suficientă.

UPDATE 4:45. Candidatului republican la Casa Albă, Donald Trump, i s-a părut trist faptul că fostul președinte american George W. Bush (președinte în perioada 2001-2009) a votat în alb la scrutinul din 8 noiembrie, dar a apreciat că opțiunea acestuia nu va avea „niciun impact” asupra rezultatelor finale. Citeşte detalii aici.

UPDATE 23,30: Întrebat de ziariști dacă va recunoaște rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA, candidatul republican, Donald Trump, a răspuns: „O să vedem ce se întâmplă”. Întrebat cu cine a votat, Trump a răspuns că a fost „o decizie grea”, informează Agerpres.

–––––––––––––––

UPDATE 23,00: Alegătorii din SUA reclamă cozi lungi, defecțiuni ale echipamentelor electronice de votare și cazuri izolate de hărțuire, dar nu s-au raportat probleme majore la alegerile prezidențiale de marți, relatează Reuters citată de Agerpres.

Grupuri de militanți pentru drepturile omului au anunțat că au primit plângeri de intimidare în apropierea unor secții de vot din statele Pennsylvania și Florida. Cei 7000 de voluntari înregistrați au primit 20.000 de apeluri la o linie telefonică de urgență până în prima parte a după-amiezii de marți. Potrivit lui Kristen Lake, președinta unei organizații de apărare a drepturilor civile, mai mult de jumătate din reclamații se refereau la orele de deschidere a secțiilor de votare și la echipamentele electronice.

 

”România liberă” îți prezintă, în timp real, informațiile despre modul cum au votat americanii la alegerile prezidențiale din 8 noiembrie 2016. 


UPDATE 22,00: Candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, a dat în judecată registrul electoral din statul Nevada pe motiv că acesta a permis ca o secție de votare din Las Vegas să rămână deschisă după ora normală.

–––––––––––––––-

UPDATE 20,45: Hillary Clinton a câștigat alegerile în insula Guam, ceea ce reprezintă un rezultat simbolic pentru Statele Unite.

Candidata democrată Hillary Clinton a obținut 71,63% din voturi în insula Guam, iar republicanul Donald Trump 24,16%, după numărarea tuturor celor 32.0721 de voturi din acest teritoriu american din Pacific, transmite EFE citată de Agerpres.

„Locul de unde încep Statele Unite”, aflat pe un fus orar cu 15 ore înaintea Washingtonului, nu desemnează niciun elector în colegiul electoral de 538 de electori care desemnează președintele SUA. Votul din Guam are o semnificație pur simbolică, dar din 1980 încoace candidatul preferat de alegătorii din insulă a fost întotdeauna cel care a câștigat până la urmă alegerile.

–––––––––––––

UPDATE 19,45: Eric Trump, fiul lui Donald Trump, a stârnit o controversă în mediul virtual după ce a postat o fotografie a buletinului de vot pentru candidatul la Casa Albă. Difuzarea unei asemenea poze, chiar în ziua votului, ar reprezenta o încălcare a legislaţiei electorale, informează publicaţia The Hill.

„Este o onoare incredibilă să votez cu tatăl meu! Va face atât de mult pentru Statele Unite!”, a scris Eric Trump pe Twitter, postând o imagine cu buletinul de vot. Ulterior, fotografia a fost eliminată de pe Twitter.

––––––––––––––––-

UPDATE 19,00: Potrivit unui sondaj publicat de CNN, Hillary Clinton ar avea 46 la sută dintre voturile deja exprimate, în timp ce Donald Trump ar avea 42 la sută.

––––––––––––––––––

UPDATE 18,00: Candidatul republican, Donald Trump, s-a prezentat la secția de votare din Manhattan, New York, împreună cu soția lui, Melanie și cu fiica sa, Ivanka.

Trump, criticat pentru comentariile sale negative la adresa femeilor, a fost așteptat la intrare de două membre ale unei organizații pentru drepturile femeilor. Cele două activiste au apărut topless. Ele au fost evacuate după doar câteva secunde de agenții de pază.

–––––––––––––––––

UPDATE 17,50: Agențiile de securitate din Statele Unite sunt în alertă în ziua alegerilor prezidențiale pentru a proteja sistemul electoral de un eventual atac cibernetic, informează NBC.

––––––––––––-

UPDATE 15.33: Alegeri SUA: Prima aspirantă la președinție a fost o activistă pentru drepturile femeilor. Victoria Woodhulld a candidat în 1872, pentru Partidul pentru Drepturi Egale

15.20: Candidatul democrat Hillary Clinton a votat în Chappaqua, New York.

 

 14.51: Analistul Paul Stronski susține că, în cazul în care Donald Trump va deveni președinte, el nu se va retrage din NATO, potrivit Agerpres.

Stronski este expert în relația dintre Rusia și țările din vecinătate, din Asia Centrală și din sudul Caucazului și a lucrat ca analist pe politica internă a Rusiei la Departamentul de Stat.

„Trump este un izolaționist. Nu vrea să fie loial niciunei alianțe. Nu numai față de NATO; orice altă alianță,’a afirmat el. ‘Dacă Trump câștigă, nu va fi bine pentru flancul estic. E dispus să cadă la înțelegere, vorbește despre cum SUA și Rusia pot coopera în Siria și Orientul Mijlociu și s-ar putea să cadă la învoială ca SUA să nu se implice prea mult pe flancul estic”, a arătat analistul, într-un interviu acordat Agerpres.

Cu toate acestea, a mai adăugat el, nu va face nicio mișcare atât de radicală cum ar fi retragerea din NATO. „E foarte multă retorică, dar cred că, dacă, câștigă el, vor fi experți în politică externă din rândul republicanilor care să lucreze în administrația condusă de el și care vor încerca să îi tempereze impulsurile”, a arătat expertul.

Pe de altă parte, Hillary Clinton, care are mult mai multă experiență și care înțelege importanța NATO, are și o echipă care înțelege importanța securității în Europa de Est și va continua probabil linia politicii externe a lui Barack Obama, cu toate că Hillary Clinton este mai agresivă în abordarea politicii externe decât a fost Obama, a mai adăugat expertul. „Cu toate acestea, cred că nu se va pune problema unei lărgiri a alianței”.

 14.27: Președintele american Barack Obama i-a promis succesorului său, fie că va fi democrata Hillary Clinton sau republicanul Donald Trump, că îi va lăsa contul său de Twitter, care este urmărit de 11 milioane de persoane. 

 Alegerile prezidențiale din SUA. Moștenirea lasată de Barack Obama succesorului său: Un cont de Twitter urmărit de 11 milioane de persoane

13.00: S-au deschis secțiile de vot din nouă state de pe Coasta de Est. Alegătorii au început să își exprime opțiunile în statele Connecticut, Indiana, Kentucky, Maine, New Hampshire, New Jersey, New York, Vermont și Virginia, potrivit Agerpres.

Secțiile de vot se vor deschide progresiv și în celelalte state.


CITEȘTE ȘI: FOTO: 13 femei care au aspirat la președinția Statelor Unite, din 1872 și până în prezent



11.45: Peste 145 de milioane de americani înscrişi pe listele de votanţi sunt aşteptaţi, marţi, să aleagă cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, dar şi noii membri ai Camerei Reprezentanţilor şi o treime din Senat, informează site-ul cotidianului The Washington Post, citat de Mediafax.

11.05: Astronautul NASA Shane Kimbrough, care se află la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, a votat în cadrul alegerilor prezidenţiale americane, a anunţat Administraţia Naţională pentru Aeronautică şi Spaţiu. Pentru astronauţii care se vor afla în spaţiu în ziua alegerilor, procesul de votare începe cu un an înainte de lansare. La momentul respectiv, ei pot alege la ce fel de scrutin doresc să participe. Apoi, cu şase luni înainte de alegeri, astronauţii primesc un fomular de înscriere.

10.17: În primele trei orașe care au votat la alegerile prezidențiale, conduce candidatul republican Donald Trump, potrivit AP, citat de News.ro. Astfel, pe lângă alegătorii din Dixville Notch, au votat și cei din Hart’s Location şi Millsfield.

Clinton a obţinut mai multe voturi la Dixville Notch (patru voturi) şi Hart’s Location (17), dar Trump a devansat-o cu mult în Millsfield (16 voturi pentru Trump şi patru pentru Clinton). Astfel, în total, Trump a obţinut 32 din primele voturi, iar Clinton 25. Legea din New Hampshire le permite comunităţilor cu mai puţin de 100 de alegători să voteze la miezul nopţii.Primele secţii de vot se vor închide la 2 ora României, când vor începe să fie publicate primele proiecţii.

––

Șapte alegători din Dixville Notch, localitate situată la frontiera nord-estică a SUA în Munții Appalachi, au lansat simbolic alegerile prezidențiale. Ultimele sondaje de opinie sugerează că Hillary Clinton îl devansează pe rivalul ei Donald Trump doar cu aproximativ patru procente, scrie BBC.

UPDATE. Hillary Clinton a câştigat marţi în prima localitate care a votat la alegerile prezidenţiale din Statele Unite, Dixville Notch, din New Hampshire. Clinton a obţinut patru voturi, iar Donald Trump a obţinut două.

–––––

La ora 00:00 (05:00 GMT) marți, Clay Smith a introdus primul buletinul de vot în urnă. La fel ca el, alți patru alegători și două alegătoare din acest cătun pierdut în pădurile din statul New Hampshire și situat la o aruncătură de băț de frontiera canadiană, au continuat această tradiție stabilită încă din 1960, care i-a atras localității Dixville Notch titlul de ‘First in the Nation’ (Prima din țară), scrie Agerpres.

În afară de alte două sate din acest stat din Noua Anglie, care votează de asemenea în cursul nopții, scrutinul începe oficial la 06:00 (11:00 GMT) pe coasta estică a SUA.

Circa 225 de milioane de americani sunt chemați să decidă cine — între democrata Hillary Clinton și republicanul Donald Trump — îi va succeda lui Barack Obama la Casa Albă.

Donald Trump şi Hillary Clinton au participat la ultimele mitinguri electorale, după o campanie aprig disputată. 

Domnul Trump a declarat susţinătorilor lui în Carolina de Nord că ei pot respinge clasa politică coruptă. „Mai avem doar o zi până la schimbarea pe care aţi aşteptat-o întreaga voastră viaţă. Pentru că dacă noi câştigăm mâine, noi vom putea să facem America bogată din nou, să facem America puternică din nou, să facem America sigură din nou şi (…) să facem America mare din nou!”, a declarat Donald Trump.

„Mâine vom recupera Casa Albă”, a subliniat Trump, în fața a peste 9.000 de susținători care au umplut pavilionul SNHU Arena, din centrul orașului Manchester, capitala comercială a statului New Hampshire.

„Cer votul tuturor americanilor. Democrați, independenți (…) care simt nevoia disperată a unei schimbări”, a spus candidatul republican.

El a atacat-o totodată pe rivala sa democrată, Hillary Clinton, pe care a acuzat-o a fi „persoana cea mai coruptă care a candidat vreodată pentru Biroul Oval” al Casei Albe.

În timpul unui miting care a avut loc în Pittsburgh, California, Hillary Clinton a cerut susţinătorilor ei democraţi să voteze pentru o Americă promiţătoare, atotcuprinzătoare şi generoasă. „Sunt aici pentru ca să vă cer să votaţi pentru voi, să votaţi pentru familiile voastre, să votaţi pentru viitorul vostru!”, a declarat Hillary Clinton.

În fața a circa 40.000 de persoane, în Independence Hall din Philadelphia, Clinton a insistat luni seara că politicile sale incluzive vor permite „un vis și o oportunitate”, „un loc pentru toți”, spre deosebire de ceea ce propune contracandidatul său.

„Nu vrem să scufundăm viziunea acestei țări. Vrem să o facem mai mare”, a afirmat democrata, în mitingul din Pennsylvania.

La același eveniment, președintele american Barack Obama și-a reiterat susținerea pentru Hillary Clinton, relatează AFP.

„Pariez că America va respinge politica resentimentului și culpabilității. Pariez că mâine veți respinge teama și veți alege speranța”, a spus Obama.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Mobilierul care îți redefinește spațiul: piese stylish şi practice

Mobilierul are un impact incredibil asupra spaţiului în care trăieşti, nu doar la nivel estetic. Mobila din casa trebuie să fie funcţională, să aducă...

Piața de acțiuni crește, dolarul scade pe măsură ce americanii votează

Piețele de acțiuni majore au crescut în mare parte, iar dolarul a rămas sub presiune marți, în timp ce americanii își exprimau voturile într-o...

Probleme de sănătate pentru regina Camilla

Regina Camilla, soția regelui Charles al III-lea, a fost nevoită să își amâne angajamentele programate pentru această săptămână din cauza unei infecții respiratorii, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă