ALEGERI LOCALE 2016. Asociația Pro Democrația (APD) cere reluarea alegerilor în două localități, pe motiv că dreptul la vot al cetățenilor a fost restrâns, din cauza buletinelor de vot tipărite greșit, care au dus la suspendarea alegerilor, timp de mai multe ore.
Astfel, procesul de vot a fost suspendat pentru aproximativ patru ore în comuna Vernești, județul Buzău, iar cetățenii din Alxandria au beneficiat doar de un interval de 10 ore pentru a vota, în loc de 14.
„În comuna Vernești, jud. Buzău procesul de votare a fost suspendat pentru aproximativ patru ore motivul fiind buletine tipărite greșit, în condițiile în care conform art. 89 alin (1) din Legea 115/2015 întreruperea votării nu poate depăși maxim două ore. Astfel, suspendarea procesului pentru o durată de mai multe ore duce la reluarea procesului. În Alexandria, tot datorită greșelilor de tipărire a buletinerilor de vot, considerăm că este necesară reluarea procesului de vot, pentru că în esență este o restrângere a drepturilor cetățenilor de la 14 la 10 ore. Considerăm că în cele două localtăți gravitatea situației necesită reluarea alegerilor”, precizează reprezentanții asociației, într-un comunicat de presă remis redacției.
Totodată, Asociația Pro Democrația precizează că 79 de buletine lipsă au fost depistate în Snagov, de la primele ore ale dimineții.
Mai mult, APD atrage atenția că un număr mare de alegători s-au prezentat la vot cu viză de flotant. Astfel, 25% dintre cetățenii care au votat într-o secție din Zorlențu Mare (Caraș-Severin), aveau viza de flotant, motiv pentru care numărul de buletine de vot s-au terminat față de numărul prevăzut inițial. În aceste condiții, procesul de vot a fost suspendat până la suplimentarea secției de votare cu buletine de vot.
În plus, în județe precum Argeș, Ilfov, Sibiu, Caraș-Severin, Bihor, Ialomița ș.a. candidați și membrii de partid au continuat campania electorală atât în secția de votare cât și în afara acesteia, precum și în mediul online influențând votul algătorilor.
În Baia Mare, alegătorii au primit câte patru buletine de vot pentru primar, două pentru consiliul local, iar în Ilfov alegătorul a primit patru buletine de vot în loc de trei.
Asociația Pro Democrația mai precizează că observatorii s-au confruntat cu situații neplăcute. De exemplu, un observator a fost amenințat într-o secție de votare din Sighișoara, după ce a sesizat interferențele asupra procesului votării pe care un candidat le-a realizat.
Potrivit sursei citate, sistemul de monitorizare a prezenței la vot confirmă posibilitatea implementării votului electronic.
„Deși a avut defecte de funcționalitate, sistemul de monitorizare a prezenței la vot este un pas înainte și dovedește că se poate face validarea corectă a votanților. Acest aspect, confirmă posibilitatea de a implementa în România sistemul de vot electronic, pe care Asociația Pro Democrația la propus ca și alternativă mai completă la votul prin corespondență încă de la alegerile europarlamentare și prezidențiale din 2014. Considerăm că un proiect de introducere a votului electronic ar avea un efect pozitiv asupra procesului electoral din România, el fiind condiționat în mod obligatoriu prin contribuția fiecărei părți implicate: pe de o parte, politicienii trebuie să își asume o reducere a imixtiunii în procesul electoral, iar pe de altă parte, cetățenii trebuie să fie dispuși să acorde din nou încredere sistemului electoral’’ a declarat președinte Asociația Pro Democrația, Ionuț Țața.
Misiunea Asociatiei Pro Democratia este de a întări democrația la nivel național și internațional aprin stimularea participării civice.