Majoritatea consilierilor judeteni, formata din social-democrati si membri PRM, a votat ieri pentru continuitate la carma Consiliului Judetean Constanta. Prefectul Danut Culetu, cel care, conform legii, a emis ordinul privind convocarea consilierilor alesi in 2004, a deschis sedinta ce a avut ca scop reconstituirea CJ si desemnarea conducerii institutiei. Prefectul a citit din lege, nu de alta doar ca sa improspateze memoria alesilor in ceea ce priveste procedura.
In momentul in care si-a considerat misiunea indeplinita, reprezentantul Guvernului in teritoriu a incredintat conducerea sedintei celui mai varstnic si celor mai tineri consilieri. Dupa constituirea comisiei de validare, a carei componenta a respectat reprezentativitatea consiliului, fiecare dintre alesi a jurat ca isi va face datoria. Alegerea conducerii CJC a fost momentul in care cele doua tabere, PSD si PRM, pe de o parte, PNL si PD, de cealalta, au intrat in conflict cu privire la procedura.
Impotriva secretizarii
Desemnarea lui Nicusor Constantinescu, candidat la functia de presedinte, nu a fost surpriza pentru nimeni. PD si PNL au sustinut acelasi candidat: Gheorghe Iorov, fost consilier, liberal cu experienta in administrarea judetului. Social-democratii au fost cei care s-au impotrivit ca desemnarea presedintelui si vicepresedintilor sa se faca prin vot secret. Au fost invocate hotarari ale Consiliului Judetean si s-au interpretat articole din legi. La randul lor, consilierii Aliantei au incercat sa impuna propriul punct de vedere asupra modalitatii in care se alege conducerea institutiei. Mai mult chiar, s-a invocat faptul ca o hotarare adoptata de consilieri nu are cum sa fie mai presus de lege, mai ales ca Ministerul Administratiei si Internelor a trimis la Constanta precizari cu privire la modul in care trebuie rezolvata aceasta situatie atipica. Replicile dure au venit si dintr-o parte si din cealalta. Stelian Dutu a cerut chiar sa se consemneze in procesul verbal declaratia fostului vicepresedinte Radu Comanici, conform careia „votul secret trebuie controlat”.
Ca doua pietre tari, nici una dintre parti nu a vrut sa cedeze nici macar un milimetru. Consilierii Aliantei au cerut pauza pentru a se consulta in privinta legislatiei ce trebuie aplicata. Momentul de respiro s-a finalizat cu identificare articolului si interpretarea lui: votul secret trebuie exercitat in cabina. Nicusor Constantinescu a contestat faptul ca articolul cu pricina, aplicabil in cazul consiliilor locale, poate fi adaptat la desemnarea conducerii Consiliului Judetean. Victor Manea a fost cel care a exprimat punctul de vedere al consilierilor Aliantei: in cazul in care votul nu se exercita in cabina, va fi initiata o actiune in contencios privind nerespectarea legalitatii. Puiu Hasotti, redevenit pentru scurt timp consilier judetean, a incercat, diplomatic, sa le sugereze adversarilor ca exista posibilitatea ca si minoritatea sa aiba dreptate. „Nimanui nu trebuie sa ii fie frica de votul secretizat”, a spus Hasotti care a lansat un apel consilierilor PSD de a vota fara frica, dupa cum le dicteaza constiinta.
Atac in contencios administrativ
Alesii social-democrati au incercat in fel si chip sa convinga ca varianta lor este mai buna. Cristian Darie si Gheorghe Mihaiesi au recunoscut ca se indoiesc de buna-credinta a unora dintre colegii de partid, motiv pentru care votul fiecaruia dintre ei trebuie… controlat. Social-democratii au pus mana pe buletinele de vot si, intorsi in sala au votat. Inainte de a introduce buletinele in urma au trecut si prin cabina amenajata pentru exercitarea optiunilor. Liberalii si democratii au votat asa cum au sustinut ca este legal si au parasit sala. Presedintele PD Constanta, deputatul Stelian Dutu a declarat ca, mai mult ca sigur, va urma o actiune in contencios administrativ. Comisia pentru numararea voturilor nu a facut altceva decat sa confirme ceea ce se stia deja: Nicusor Constantinescu, Petre Stanca si Radu Comanici vor asigura conducerea Consiliului Judetean Constanta in vechea formula. Voturile impotriva exprimate de PNL si PD nu au contat in aritmetica alegerilor. Prefectura este cea care trebuie sa atace procedura in contencios administrativ in termenul prevazut de lege.