Dupa alegerea domeniului de Internet, urmatorul pas este gasirea unei solutii de gazduire pentru ca site-ul sa poata functiona si sa poata fi accesat. Denumit generic host-ing, acest serviciu poate fi gratuit sau contra cost, fiecare dintre va-riante avand avantajele sale.
"Hostingul gratuit presupune ca, in schimbul unor bannere publicitare afisate pe pagina de Internet a beneficiarului, sa fie oferite spatiu pentru site si posibilitatea de a
crea adrese de e-mail de genul nume@domeniu.ro. Alegerea unui hosting gratuit limiteaza insa foarte mult posibilitatea de interactiune cu vizitatorii site-ului. De obicei, firma care ofera acest serviciu restrictioneaza accesul la facilitati de genul formulare de contact, forum, sisteme de magazine virtual etc. De asemenea, numarul de pagini/imagini pe care-l poate avea site-ul va fi limitat. Zicala cat dai atata face se aplica si aici”, a explicat Cristian Ditoiu, consultant IT. Ca urmare, munca celui care va lucra la site va fi mult ingreunata din cauza limita-rilor tehnice impuse de un hosting gratuit. „Daca doriti un site personal si nu aveti multa experienta, puteti opta pentru un hosting gratuit, dar, daca doriti sa dezvoltati o afacere, o investitie modesta in hosting va poate aduce beneficii pe termen lung”, a mai spus Cristian Ditoiu.
La alegerea unui serviciu de hosting platit, beneficiarul trebuie sa tina cont de mai multe ele-mente. Primul dintre ele este spatiul pus la dispozitie, care se traduce in cat de multa informatie (pagini web, poze, documente, animatii) poate oferi site-ul. Al doilea element este lo-catia serverului. "Cumparati un serviciu de hosting care sa fie cat mai aproape fizic de potentialii vizitatori: daca aveti un site care se adreseaza romanilor, cumparati un hosting de la un provider local. Daca intentionati sa vindeti goblenuri miliardarilor americani, acestia vor accesa cu mai multa rapiditate site-ul daca este gazduit in Statele Unite”, a mai spus Ditoiu.
Limbajele de programare si bazele de date puse la dispozitie sunt un alt element care trebuie luat in calcul. Site-ul poate fi usor de gestionat daca are in spate un motor de baze de date si un limbaj de programare (care poate fi unul dintre PHP, ASP, Java, iar baza de date se poate numi MySql, POstgresql sau SQLServer). Cu aceasta combinatie, site-ul poate deveni mai dinamic, suportand motoare de cautare, formulare de contact.