» Un baiat in varsta de 15 ani din Barlad a fost adus la spital in coma alcoolica profunda. Cand i-au facut testele, medicii barladeni au ramas socati: copilul avea o alcoolemie de 3,3 mg/l, fiind la un pas de moarte din cauza bauturii ingurgitate in exces.
Un adolescent din Barlad, in varsta de 15 ani, ai carui parinti sunt plecati la munca peste granita, a fost adus acum cateva nopti in coma profunda la spitalul de copii din Barlad, direct de la o petrecere. Dupa efectuarea testelor, medicii au constatat ca adolescentul avea in sange o alcoolemie de 3,30 mg/l, care ar fi putut sa-i provoace decesul. Cum amicii de pahar nu au venit la spital, medicii au inceput sa se intrebe cine este baiatul adus. Catre miezul noptii, insa, doi dintre petrecareti au venit sa se intereseze de soarta colegului lor si atunci s-a aflat cum s-a ajuns in aceasta situatie. Tinerii au povestit ca baiatul bause singur peste 1,5 litri de coniac, cu cola, intr-un exces de bravada. Tanarul de 15 ani a ramas singur, parintii fiind plecati la munca in strainatate. Scapat de sub control, Paul a abandondat scoala, de aproape un an de zile, si o tine de atunci numai in petreceri.
Abia dupa 14 ore de la internare, adolescentul a dat semne de viata, fiind externat dupa alte 24 de ore. I s-a recomandat tratament medical si control, insa nu a mai revenit la spital, pentru control. Medicii pediatri sustin ca este cel mai grav caz de alcoolemie in randul copiilor, din ultimii 20-30 de ani. "Mai avea putin si ar fi murit, nu si-ar mai fi revenit din coma. O alcoolemie cum greu iti poti imagina la un adolescent. Daca era cu 1 mg/l mai mult, nu mai avea nici o sansa sa fie salvat. Ceea ce insa l-a salvat a fost faptul ca a baut coniacul cu cola, iar bautura racoritoare a atentuat efectul alcoolului. Grav este ca acest copil nu are suportul familiei. Astfel a picat in depresie, neavand pe nimeni care sa-l indrume, sa-l sfatuiasca", a explicat dr. Florin Popa, de la Spitalul de Copii "Sf. Nicolae".
Psihologii cred ca lipsa parintilor conduce la adevarate drame. "Unii copii se inchid in ei, sunt necomunicativi, refuza sa se apropie de oameni, sa interactioneze cu ei. Altii, dimpotriva, vor sa arate ca sunt volubili, comunicativi. Dar aparentele insala. Lipsa suportului familial isi pune amprenta asupra lor mai mult decat lasa sa se vada", explica un psiholog vasluian. Numai in 2008, la Spitalul de Copii "Sf. Nicolae" au fost adusi 32 de minori in coma alcoolica, copii cu varste cuprinse intre 10 si 18 ani.