0.9 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialIohannis, somat să clarifice poziția sa față de proiectul Roșia Montană

Iohannis, somat să clarifice poziția sa față de proiectul Roșia Montană

Asociaţia Alburnus Maior îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să îşi clarifice punctul de vedere privind proiectul minier de la Roşia Montană, informează Mediafax.

Asociaţia Alburnus Maior, unul dintre principalii opozanţi ai proiectului minier de la Roşia Montană, susţine, într-o scrisoare deschisă transmisă, vineri, preşedintelui Klaus Iohannis, că "proiectul de minerit cu cianuri propus la Roșia Montană este supus ultimei tentative de resuscitare, Gabriel Resources fiind în căutare de aliați".

Potrivit Alburnus Maior, invitația la conciliere amiabilă transmisă de către compania minieră preşedintelui Klaus Iohannis nu este "un act de curtoazie al unui investitor de bună credință", ci doar "o formalitate necesară în avansarea unui eventual caz de arbitraj internațional", iar această opțiune rămâne "ultima resursă a managementului companiei de a oferi satisfacție investitorilor speculanți, în condițiile în care societatea românească respinge cu fermitate mineritul cu cianuri".

Reprezentanţii Alburnus Maior îl critică pe Klaus Iohannis susţinând că poziţiile adoptate recent privind proiectul de la Roşia Montană seamănă cu cele ale fostului preşedinte Traian Băsescu, ale fostului premier Emil Boc şi ale actualului premier Victor Ponta şi menţionând că şeful statului şi-a schimbat tonul privind acest subiect.

Alburnus Maior îl critică pe Klaus Iohannis şi pentru invitația lansată premierului Victor Ponta de a renegocia şi susţine că acest lucru ar putea reprezenta "un prim semnal de cedare în fața amenințărilor instrumentate de Gabriel Resources".

"Invitația lansată primului-ministru Ponta de a renegocia nu vă face cinste în condițiile în care acesta este susținător declarat al distrugerii Roșiei Montane. Mulți dintre noi se întreabă dacă aceste declarații nu reprezintă un prim semnal de cedare în fața amenințărilor instrumentate de Gabriel Resources. Vă asigurăm, domnule președinte, că nu suntem dispuși ca viitorul Roșiei Montane să redevină subiect de negociere sau tergiversare instituțională și vă solicităm să vă clarificați neîntârziat punctul de vedere", se arată în scrisoare deschisă remisă de Asociaţia Alburnus Maior.

Gabriel Resources a anunţat, marţi, că vrea o soluţie amiabilă privind Roşia Montană şi a trimis Preşedinţiei şi premierului o notificare prin care cere autorităţilor române să se angajeze într-un proces de consultare, menţionând că ar putea recurge la arbitraj dacă nu se găseşte o soluţie pentru dezvoltarea proiectului

"Compania a trimis o notificare oficială către președintele și prim-ministrul României, în numele Gabriel și al anumitor companii afiliate, prin care solicită autorităților române să se angajeze oficial într-un proces de consultare. Pentru evitarea oricăror îndoieli, Gabriel dorește găsirea unei soluții amiabile în acest diferend care să ducă la dezvoltarea proiectului minier, în beneficiul tuturor părților implicate", se arăta într-un comunicat al companiei canadiene Gabriel Resources.

Comunicatul menţiona că Gabriel Resources nu a inițiat nicio cerere de arbitraj sau vreun alt demers în instanțele internaționale de arbitraj și că își menține angajamentul "ferm" de a dezvolta proiectul minier de la Roșia Montană.

Președintele Gabriel Resources, Jonathan Henry, citat în comunicat, spunea că speră că va fi găsită o rezolvare amiabilă a problemei, fără să fie nevoie să apeleze la arbitraj internațional.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Realitatea TV, că poziţia sa privind proiectul Roşia Montană nu s-a schimbat şi consideră în continuare că nu a fost bine abordat, precizând că îi invită pe cei implicaţi, firma care doreşte să investească şi Guvernul, să reia discuţiile.

Citește și: Proiectul Roșia Montana nu a fost bine organizat

"Trebuie revăzut, sunt foarte multe aspecte. Nu este treaba preşedintelui să renegocieze contractele, nici treaba preşedintelui să spună ce soluţii tehnice există, dar este treaba mea să spun că, după părerea mea, aşa cum a fost conceput proiectul, mie nu mi se pare potrivit şi să invit pe cei care sunt implicaţi, direct, să reia discuţiile", a menţionat Iohannis.

Şeful statului a spus că fără o negociere bună, serioasă şi aplicată, lucrurile nu vor putea fi rezolvate, iar negocierea trebuie să aibă loc între firma care doreşte să investească şi reprezentanţii Guvernului României.

În luna iunie a anului trecut, Camera Deputaţilor a respins proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere din Roşia Montană. O lună mai târziu, premierul Victor Ponta afirma că proiectul Roşia Montană este blocat până când nu există o susţinere politică clară, el adăugând că, personal, consideră că pentru România este mai bine totuşi să fie exploatate toate resursele naturale, inclusiv aurul, dacă sunt respectate toate normele de mediu.

Cele mai citite

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă