17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialAl-Qaida se gândea să atace Polonia

Al-Qaida se gândea să atace Polonia

Un lider al-Qaida a analizat la un moment dat posibilitatea „unor operaţiuni împotriva intereselor SUA din Polonia”, potrivit unor documente dezvăluite de WikiLeaks, relatează Radio Polonia, citat de NewsIn.

Memorandumul Departamentului Apărării spune că în decembrie 2004 responsabilul al-Qaida Abu al-Libi „s-a întâlnit cu Shawqi Marzuq Abd al-Alam Dabbas în Bajaur, Pakistan. Cei doi au discutat posibilitatea unor operaţiuni împotriva intereselor americane din Polonia”.

Documentul adresat în septembrie 2008 unor responsabili militari din Miami constituie o evaluare a prizonierului al-Libi de la Guantanamo, care „era comandantul operaţional al al-Qaida şi colabora de multă vreme cu ben Laden şi Ayman al-Zawahiri”.

În urma uciderii lui ben Laden luna aceasta, al-Libi, închis din 2005, ar fi spus la Guantanamo că un dispozitiv nuclear „se află în Europa” şi va fi folosit, ca răzbunare.

Documentul din 2008 spune că prizonierul US9LY-010017DP, de 41 de ani, născut la Tripoli, a condus, printre altele, „operaţiunile al-Qaida din Irak” şi că s-a aflat în spatele „tentativei de asasinare în 2003 a preşedintelui pakistanez Musharraf”.

Expertul polonez Krzysztof Kubiak declară că, dacă informaţiile sunt adevărate, nu este nimic surprinzător, având în vedere implicarea Poloniei în războaiele din Irak şi Afganistan. El precizează însă că este dificil de stabilit la ce stadiu se ajunsese cu planurile de atacare a intereselor americane din Polonia.

Polonia are 2.000 de militari în Afganistan şi este suspectată că a găzduit închisori secrete CIA.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă