21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialAl Jawala - Rataciti printre manele

Al Jawala – Rataciti printre manele

» Cinci muzicieni din Germania, Äl Jawala, se declara indragostiti de folclorul balcanic si de culorile Estului.

» Astazi, trupa isi lanseaza, la ora 20.00, al doilea album "Lost in Manele", la clubul Fabrica.
al doilea albulm al trupei originare din Freiburg pledeaza pentru responsabilitate si respect fata de traditie. Cateva dintre titlurile de pe noul album: "Microbuzele", "Stufstock", "Bate vantul frunzele" sau chiar piesa ce da titlul discului, "Lost in Manele". Piesele descriu experientele muzicienilor germani in spatiul romanesc, trupa fiind deja cunoscuta publicului de aici in urma prestatiilor lives din cadrul festivalurilor Stufstock Vama Veche (2005 si 2006) si Plai – Timisoara (2007). Äl Jawala apare ca special guest si pe cel de-al treilea album al formatiei Urma – "Trend off" – intre cele doua grupuri existand o stransa legatura de prietenie marcata de reprezentatii sustinute impreuna in Romania si in Germania.

"Cocktail-ul groovy in care se topesc toate limitele culturale"
In mai 2007, trupa a castigat "Creole-Award", premiul World Music pentru cea mai buna trupa din Germania, atat premiul juriului, cat si premiul publicului.
Numele Äl Jawala este de provenienta araba si se refera la toate tipurile de popoare nomade. Trupa se doreste un ambasador al muzicii fara frontiere, ce poarta sufletul alamurilor tiganesti pe scenele de dans urbane. Muzicienii se autodefinesc drept "Cocktail-ul groovy in care se topesc toate limitele culturale".

De la muzica de strada la cluburi
Quartetul Äl Jawala si-a facut debutul in Freiburg in anul 2000. Timp de trei ani, cei patru muzicieni – Krischan Lukanow (tenor si alto-saxofon), Steffi Schimmer (alto-saxofon), Daniel Pellegrini (percutie si digeridu), Markus Schumacher (percutie) – concerteaza ca street performers pe intreg teritoriul Germaniei, precum si la festivaluri din Germania, Elvetia si Franta.
In 2003, trupa inregistreaza un prim material demo – "Balkan Big Beatz" –, ce va sta la baza autofinantarii grupului de muzicieni care isi va vana cu entuziasm publicul pe strazile Europei.
Un an mai tarziu devin quintet o data cu cooptarea in grup a bassistului Daniel Verdier. Nou-venitul, din portul Marsiliei, completeaza formula finala a grupului.
"Live at Jazzhaus Freiburg", primul album al trupei lansat in 2005, reprezinta debutul discografic in formula completa.

Äl Jawala primeste Premiul pentru Cultura 2005 oferit de Primaria Emmendingen. Urmeaza turnee in Europa Centrala si de Est, precum si concerte alaturi de Bucovina Club si DJ Shantel.
Albumul "Lost in Manele" a fost lansat oficial in Germania, in 2007, cu ocazia sarbatoririi a 500 de ani de existenta a Universitatii din Freiburg.

Cele mai citite

DSU are capacitatea operațională crescută acolo unde există avertizare de cod portocaliu de ploi şi vânt

Capacitatea operaţională va fi crescută în judeţele aflate sub avertizare de cod portocaliu de ploi şi vânt şi vor fi prealertate două elicoptere dotate...

Orice Geoană-și are nașul

Printre  atâtea știri care te fac să-ți plângi de milă, iată și una care dă speranțe. Un tânăr, David Leonard Bularca, născut în 2002, alege...

Eroul de la Năstasia

Dragul nostru Ilie Năstase, cunoscut mai ales pentru câteva voleuri luate de la poliție fiind prins băut la volan, dar și pentru schimbarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă