-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialAl doilea test nuclear nord-coreean

Al doilea test nuclear nord-coreean

Anuntul privind testul nuclear, transmis de agentia oficiala de presa de la Phenian, KCNA, a fost confirmat la scurt timp de Ministerul rus al Apararii, al carui serviciu pentru controale speciale a inregistrat in Coreea de Nord "o puternica explozie nucleara subterana cu puterea intre 10 si 20 de kilotone", in timp ce puterea primului test nuclear nord-coreean a fost estimata la "cinci pana la 15 kilotone" de TNT. Ambele teste au avut loc in acelasi loc, in orasul Kilju, din nordul tarii. Presa rusa, preluata de agentia japoneza de presa Jiji, a scris ca puterea bombei nucleare testate ieri a fost echivalenta cu cea a bombei aruncate de americani peste orasul japonez Nagasaki, la 9 august 1945, care a provocat aproximativ 70.000 de morti.

Faptul ca testul de ieri a fost mai puternic decat cel din octombrie 2006 a fost confirmat si de seismologii japonezi, care au anuntat ca magnitudinea activitatii seismice inregistrate ieri a fost de 5,3 grade, comparativ cu 4,9 grade inregistrate in urma cu doi ani si jumatate. "Puterea exploziei se dubleaza la fiecare 0,2 grade magnitudine, ceea ce inseamna ca energia degajata azi (luni – n.r.) a fost de patru ori mai mare decat la testul precedent", a explicat expertul japonez Yasuo Sekita. Cu toate acestea, stirile ulterioare au indicat ca puterea celor doua explozii a fost apropiata.

Comunitatea internationala a reactionat imediat la aceasta provocare a Phenianului, o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU fiind convocata ieri dupa-amiaza la ora 16.00, ora New Yorkului (20.00 GMT), la initiativa premierului Japoniei, Taro Aso, si a presedintelui sud-coreean, Lee Myung-bak. Purtatorul de cuvant al guvernului japonez a declarat ca tara sa va cere adoptarea unei noi rezolutii a ONU care sa sanctioneze regimul de la Phenian. Presedintele SUA, Barack Obama, a declarat ca ambitiile nucleare ale Coreii de Nord reprezinta "o amenintare pentru pace" si impun "o actiune din partea comunitatii internationale". Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-a declarat, de asemenea, "ingrijorat". Marea Britanie a apreciat ca testul este o "incalcare flagranta" a rezolutiilor ONU, iar China a transmis ca "se opune hotarat" acestor teste. Presedintia ceha a UE a declarat ca Uniunea este "foarte tulburata" de anuntul privind noul test nuclear nord-coreean, pe care "il va condamna daca este confirmat".

» Semnal grav
Experti sud-coreeni chestionati de AFP estimau ieri ca noul test nuclear nord-coreean ar putea fi interpretat drept "un avertisment puternic adresat Statelor Unite", menit sa sileasca noua administratie de la Washington sa accepte un dialog direct cu Phenianul (cu atat mai mult cu cat presedintele american Barack Obama sustinea, pana nu demult, ca ar fi deschis fata de aceasta idee). Testul ar putea indica si unele presiuni resimtite de regimul de la Phenian, considera Cheong Seong-Chang, de la think tank-ul sud-coreean Sejong. "Din diverse motive, Coreea de Nord este sub presiune. Presupusele probleme de sanatate ale lui Kim (liderul Kim Jong-Il, care ar fi suferit un atac cerebral in august 2008 – n.r.) ar putea constitui unul dintre aceste motive. Testul nuclear poate fi perceput si ca un raspuns la sanctiunile ONU", impuse in 2006 si consolidate dupa tirul de racheta balistica efectuat la 5 aprilie anul acesta.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă