Consiliul Concurentei deruleaza in aceste zile in statiunea Mamaia atelierul de lucru intitulat "Ajutoarele de stat – procedura de notificare si evolutii recente". In deschiderea evenimentului, consilierul de twinning John Emeruwa a declarat ca "seminarul este important, pentru ca regulile si prevederile legale ce trebuie urmate in cazul ajutoarelor de stat sunt foarte complexe si nu pot fi evitate". Ioan Badica, directorul Consiliului Concurentei Constanta, a subliniat ca scopul seminarului este "de a aduce la cunostinta initiatorilor si furnizorilor ajutorului de stat, precum si a reprezentantilor Consiliului Concurentei, noile prevederi referitoare la ajutoarele de stat, in conditiile aderarii la Uniunea Europeana". Acesta a precizat ca Consiliul Concurentei a incheiat acorduri de partenerit in problema ajutoarelor de stat cu experti din Marea Britanie. Acestia vin cu o cazuistica mai bogata in privinta subiectului si cu o cunoastere mai aprofundata a legislatiei europene in domeniu. Experienta lor este folositoare pentru interpretarea corecta a cazurilor, in ceea ce priveste notificarea, acordarea, monitorizarea si, eventual, recuperarea ajutoarelor de stat. Ioan Badica a precizat ca furnizorii de ajutor de stat trebuie sa faca la timp notificarea si sa o transmita Consiliului Concurentei.
STUDIU
» Cazuri speciale
Unul dintre studiile de caz prezentate a fost cel al regiunii spaniole basce, care a furnizat un credit fiscal in valoare de 45% din obligatiile de impozit ale tuturor companiilor recent stabilite care au investit peste o anumita suma-limita. Intrebarile care s-au pus au fost: este creditarea fiscala o forma de ajutor de stat si, daca da, de ce? De asemenea, participantii au fost intrebati cum ar fi putut fi schimbata astfel incat sa nu fie ajutor.
» Expertii din Marea Britanie le-au prezentat mai multe studii de caz specialistilor romani care au participat la workshop.