2.3 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialAi bani, ai straini in echipa!

Ai bani, ai straini in echipa!

Am scris in ultimele zile despre modificarile pe care aderarea Romaniei la Uniunea Europeana le aduce regulamentelor fotbalului profesionist de la noi, insistand pe schimbarile privind transferurile de jucatori din tari comunitare sau extracomunitare. Foarte pe scurt, este vorba de limitarea la cinci a numarului de fotbalisti extracomunitari care au voie sa fie legitimati de cluburile romanesti de fotbal, dintre care doar trei au voie sa fie folositi in acelasi timp pe teren, in timp ce jucatorii care vin din tarile UE pot fi „fara numar” in Liga I.
Acum am extins cautarea la alte sporturi de echipa din tara noastra, acestea fiind cele mai afectate de schimbari.

Taxa de 2.500 de euro la volei

Federatia Romana de Volei nu are deocamdata nicio prevedere speciala privind jucatorii comunitari sau extracomunitari din campionatele nationale. Cluburile pot aduce jucatori straini, insa sunt obligate sa plateasca o taxa, care din februarie va fi de 2.500 de euro pentru fiecare jucator transferat. Federatia intentioneaza ca in acest fel sa limiteze sosirea unor jucatori straini cu o valoare indoielnica, dar care pot bloca ascensiunea voleibalistilor autohtoni.
„Cine are bani sa transfere jucatori de afara sa aduca lideri, valori, nu jucatori de mana a doua. Altfel, jucatori de perspectiva pentru loturile nationale ajung sa stea pe tusa, cum a fost cazul jucatorului Bahaceanu, care la Dinamo nu evolua titular din cauza unor straini de duzina”, explica presedintele Federatiei Romane de Volei, Gheorghe Visan. Forul de specialitate nu intentioneaza, cel putin deocamdata, sa introduca o limitare a numarului de jucatori straini care pot fi prezenti pe teren in acelasi timp.

La rugby, strainii sunt „floare rara”

Deoarece in campionatul romanesc de rugby numarul jucatorilor straini, comunitari sau extracomunitari, este infim, nu exista momentan nicio schimbare de regulament in aceasta privinta. Doar Farul Constanta a adus doi jucatori din Georgia, dar oficialii clubului de la malul marii recunosc ca acestia nu sunt jucatori care sa-si asume rolul de lider. Dinamo incearca sa-si fortifice lotul cu un jucator din Argentina si trei tineri neozeelandezi, dar prezenta redusa a extracomunitarilor in rugbyul romanesc nu determina reglementari speciale. Daca numarul lor va deveni vreodata o problema, este posibil sa se introduca o regula in privinta lor, dar deocamdata nu este cazul. Cluburile romanesti se confrunta insa cu un exod al jucatorilor autohtoni catre campionatele straine, in special Franta, singura solutie pentru a-i pastra fiind oferirea unor contracte avantajoase.

Aderarea reduce numarul de straini din hochei

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana ii obliga pe conducatorii hocheiului pe gheata din tara noastra sa schimbe regulamentul in ceea ce priveste numarul de jucatori extracomunitari. Numai ca o decizie cu privire la schimbarea regulamentului se va lua abia in luna mai, cand este programata Adunarea Generala. Pana atunci se va tine cont de regulamentul actual. Cum hocheiul nu este un sport profesionist, jucatorii straini nu pot beneficia de contracte mai mari de sase luni de zile. Totusi, echipele din campionatul Romaniei au dreptul sa aiba in lot opt jucatori, din care unul portar.
Secretarul general al Federatiei Romane de Hochei pe gheata, Eduard Pana, ne-a declarat ca pentru ca acest sport sa continue sa creasca trebuie limitat numarul de jucatori extracomunitari si comunitari din loturi. Acest lucru va fi foarte greu insa din cauza cluburilor puternice, care se bazeaza mai ales pe jucatorii straini. „Ne vom alinia normelor europene. Steaua si Miercurea Ciuc se bazeaza foarte mult pe jucatorii straini. Daca i-am scoate pe acestia din echipe probabil ca Progym Ghiorghieni ar castiga campionatul. Primii care au propus ca o echipa de hochei din Romania sa poata avea in lot opt straini, adica 7 jucatori si un portar, au fost cei de la Steaua. Propunerea a fost imediat acceptata de Miercurea Ciuc. Trebuie sa limitam numarul pentru ca jucatorii romani sa aiba si ocazia sa joace la nivel inalt. Romanii pot invata mult de la straini doar daca joaca impreuna cu ei. Cea mai buna varianta ar fi 3+1”, a precizat Pana.

Toti stranierii, egali in drepturi in baschet

Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana nu a influentat in niciun fel regulamentul Federatiei Romane de Baschet privind numarul stranierilor, comunitari sau extracomunitari, pe care-i poate avea un club de baschet prim divizionar. Potrivit reglementarilor FRB, baschetbalistii din strainatate, neavand statut de jucatori profesionisti, sunt egali in drepturi indiferent de tara de unde provin. Daca in sezonul trecut, pentru protectia jucatorilor autohtoni, fiecare echipa avea posibilitatea sa introduca in teren maximum trei stranieri, din cei cinci la achizitia carora aveau acceptul, in editia 2006-2007 conducerea FRB a fost de acord, la insistentele cluburilor, sa mareasca la cinci numarul stranierilor care pot juca in acelasi timp intr-un meci din campionatul intern.
Liderii forului de specialitate au marit insa considerabil taxele de legitimare. Astfel, la feminin, pentru a avea trei straniere in formatie, cluburile au platit cate 500 de euro pentru fiecare, iar la masculin, primul strain „a costat” 500 de euro, al doilea 1.000 de euro, iar al treilea 1.500. „Preturile” au crescut insa exponential de la al treilea jucator. Atat la fete, cat si la baieti, pentru al patrulea stranier a trebuit sa fie platiti cate 5.000 de euro, iar pentru al cincelea, cate 10.000 de euro!

Handbalul e pe urmele fotbalului

Singura disciplina de echipa care pare a „tine aproape” de fotbal si noile sale reglementari in materie de jucatori straini pare a fi handbalul.
Cristian Gatu, presedintele Federatiei Romane de Handbal, ne-a spus ieri care sunt reglementarile pe care sportul cu mingea mica le-a instituit in ultimele luni. Cum deciziile au fost luate inainte de 1 ianuarie 2007, ele s-au referit la jucatori straini in ansamblul lor, nu la comunitari si extracomunitari. Astfel, orice echipa de handbal din Romania are voie acum sa puna pe foaia de joc trei jucatori straini, iar pe teren, in acelasi timp, pot evolua doi jucatori straini. „Cum am intrat in Uniunea Europeana, pentru a respecta libera circulatie a jucatorilor, vom permite handbalistilor care vin din tari comunitare sa evolueze fara nicio opreliste in Romania. Regula de trei jucatori straini pe foaie si doi pe teren se va pastra, numai ca se va referi strict la handbalisti extracomunitari, cum ar fi rusii, sarbii, ucrainenii… Vom face in cel mai scurt timp aceasta modificare pentru a ne alinia si noi prevederilor”.
Totodata, de la Cristian Gatu am aflat si taxa pe care o platesc cluburile romanesti federatiei pentru a aduce un jucator strain: 750 de euro indiferent de clubul la care va fi legitimat sau de tara din care vine.
Daniela Ionescu, Florin Ghita, Bogdan Ormuz, Bogdan Costea

Cele mai citite

Dan Șucu și-ar dori o colaborare între Genoa și Rapid București

Dan Şucu, noul acţionar majoritar al clubului italian de fotbal Genoa CFC, a declarat, miercuri, că doreşte o colaborare de succes între gruparea din...

Turcia respinge poziția lui Donald Trump legat de Siria: Nu este o preluare a puterii de către Ankara

Turcia a respins miercuri afirmaţiile preşedintelui ales al SUA Donald Trump, care a numit victoria rebelilor în Siria drept o "preluare de putere neprietenoasă"...

Zelenski și secretarul general al NATO au discutat despre viitorul Ucrainei. România nu a fost invitată la discuții

Miercuri seara, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a întâmpinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru discuții, alături de alți lideri europeni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă