Salariatii firmei Agroexport din Portul Constanta declanseaza, astazi, o greva de avertisment ca raspuns la blocarea negocierilor cu patronatul pentru noul contract colectiv de munca. Petre Costel, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor Portuare, a precizat ca acest contract trebuia definitivat pana pe 15 decembrie, data la care s-au incheiat majoritatea negocierilor in sectorul portuar. Cum patronatul firmei nu a acceptat nici una din solicitarile sindicalistilor, s-a trecut la miscari de protest. Angajatii silozurilor Agroexport solicita o indexare cu 25% a vechilor salarii si acordarea bonurilor de masa.
Intrucat societatea inregistreaza pierderi substantiale si nu are voie, conform legilor in vigoare, sa acorde bonuri valorice, sindicatul din unitate a propus o solutie de compromis, respectiv includerea valorii bonurilor in salarii. Patronii nu vor in ruptul capului sa cedeze si, drept urmare, dupa sarbatori, la Agroexport va fi declansata greva generala.
Datoare vanduta la stat
Este cel de-al doilea protest pe care sindicalistii il fac la sfarsit de an. Practic, in fiecare trimestru, salariatii au trebuit sa se adune in fata birourilor directorilor pentru a obtine veniturile care li se cuvin. Oamenii reclama conditiile inumane de munca si lipsa de interes a conducerii in respectarea securitatii muncii. „Gaura neagra” in care se afla societatea este pusa pe seama slabelor performante manageriale ale directorilor. Anul acesta, Agroexport a inregistrat datorii de peste 80 miliarde ROL la bugetul de stat, fapt ce a determinat Directia de Finante sa puna sub sechestru si sa vanda unul dintre cele trei silozuri.
Amprenta lui Trita Fanita
SC Agroexport este controlata, alaturi de inca doua firme constantene, de fostul senator PSD Trita Fanita. Directorii investiti de acesta sa conduca silozurile, un fost IAS – Docefran Dorobantu – si complexul hotelier Steaua de Mare au pus pe butuci in cativa ani societatile. In prezent, intreprinderea agricola a fost lichidata, SC Steaua de Mare a pierdut unul din cele trei hoteluri si complexul balnear, iar Agroexport risca sa piarda inca un siloz. Partea proasta este ca, in cele trei cazuri, salariatii care muncesc de o viata in aceste firme au ramas cu buza umflata.
Oamenii nu conteaza pentru patronii lui Trita si ca urmare nu s-a platit nimic in conturile bugetelor de asigurari. Presedintele FNSP considera ca sunt sanse foarte mici ca scandalul social de la Agroexport sa fie stins. „Patronii intotdeauna au motivat ca nu au bani”, a precizat Petre Costel.
Conflictul din silozuri poate fi considerat cel mai „fierbinte” din cate s-au intamplat in port in 2005. Din pacate pentru salariati, de fiecare data cand au facut greva au fost mintiti cu nerusinare de directori, iar promisiunile facute cu multimea la usa nu s-au materializat.