7.8 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSpecialAgricultura a ramas fara centura de siguranta

Agricultura a ramas fara centura de siguranta

» Marile companii privesc cu scepticism politicile guvernamentale.

Guvernele de dupa 1989 au afirmat ca agricultura este prioritara. Insa banii alocati de la buget demonstreaza contrariul. Autoritatile spun ca, pentru a trece peste criza economica, trebuie facuta reforma, dar aceasta presupune, in primul rand, investitii, spun fermierii.
O investitie importanta este procurarea de animale de prasila cu valoare mare din punct de vedere genetic. Directorul PIC Romania, Ioan Ladosi, spune ca "din pacate, in ultimele sase luni, numarul investitiilor din acest domeniu s-a diminuat drastic". Criza financiara actuala are o influenta indirecta asupra productiei com-paniilor de genetica, prin faptul ca exista o dependenta a acestora fata de puterea financiara a fermierilor. "In 2008, efectivul matca din fermele de reproductie suina a scazut cu opt la suta", declara Ladosi.

 

Pe langa aceasta, productia de suine parcurge "propria criza, care a inceput de peste un an si jumatate, cand au crescut extrem de mult preturile la furaje", spune directorul PIG.AT.Srl, Martin Pissnitz.
Criza financiara nu presupune o reducere a preturilor geneticii la suine, pentru ca preturile sunt "reglate de piata europeana si, in al doilea rand, profitul mare nu este la fermier, ci la prelucratorii de carne si la lanturile comerciale", a mai spus Pissnitz. Investitia in genetica suina "se regaseste in costul de productie (productie de carne – n.r.) intr-o proportie de maxim 3-4 la sua", afirma Ladosi.

Despre reducerea vanzarilor in perioada de criza, Ladosi spune ca "acest subiect nu trebuie abordat in termeni negativi, atata timp cat consumatorul final va solicita carne de porc, chiar si cu mai putini bani in buzunar. Oamenii renunta in ultima instanta la alimente". Aproximativ 70 % din carnea de porc consumata in Romania este de import. De ce, explica directorul ANARZ, Gheorghe Neata: "Desi dupa anul 1989, industria carnii de porc, la fel ca multe alte domenii de activitate, a avut de suferit, in ultima perioada se intrevad semne de revigorare ale acestei industrii prin cresterea efectivelor din fermele comerciale, acestea dublandu-se", a spus Neata.

Cu privire la bugetul actual alocat Agriculturii, Ioan Ladosi spune: "Nu doresc sa intru in capcana comentarii unor cifre care, oricum, in mare parte, sunt destinate sustinerii unui aparat birocratic supradimensionat, lent si cu o eficienta cel putin indoielnica.
Cert este ca oficialii nostri guvernamentali ar trebui sa identifice si sa fructifice – de preferat in folosul fermierilor – toate solutiile de sprijin prin care sa fie evitata concurenta actuala a fermierilor din celelalte state membre UE, concurenta incorecta daca avem in vedere chiar si numai valoarea subventiei la hectar".

Cele mai citite

România poate contesta doar la TAS decizia UEFA privind meciul cu Kosovo

UEFA a decis ca România să câștige cu 3-0 la „masa verde” partida cu Kosovo, dar sancțiunile impuse Federației Române de Fotbal includ amenzi...

Germania, pregătită să devină centru logistic NATO pentru frontul de est: zeci de mii de militari și măsuri de apărare

Conform documentului „Operationsplan Deutschland”, de 1.000 de pagini, Germania ar urma să joace un rol esențial în strategia NATO, găzduind până la 800.000 de...

Poveștile jucătorilor care au reușit să câștige sume mari și sfaturile lor

Lumea jocurilor de noroc a dat naștere multor legende, ale căror povești continuă să inspire și să fascineze jucătorii ocazionali și profesioniștii deopotrivă. Deși...
Ultima oră
Pe aceeași temă