La eveniment participă 37 de firme producătoare sau importatoare de utilaje sau inputuri pentru agricultură.
Timp de patru zile, Brăila este capitala agriculturii românești prin organizarea celei de a 18-a ediții a Târgului de utilaje și produse agricole „AgriCultura” 2014, la care participă 37 de companii care produc sau importă utilaje și inputuri pentru agricultură, distribuitori de produse agricole și instituții bancare din București, Brăila, Timiș, Constanța, Galați, Buzău și Neamț. Printre participanți se află și specialiști de la Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare în Agricultură Brăila și reprezentanți ai unor instituții de învățământ agricol.
Potrivit lui Ștefan Fusea, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Brăila, care a avut inițiativa organizării târgului, este o reluare, după o pauză de șase, a organizării primului târg de agricultură din România: ”Am ținut foarte mult să reinventăm, la Brăila, acest târg de agricultură care, de altfel, este primul târg de agricultură din România, înființat în 1992. Are o tradiție foarte frumoasă, pe care o reluăm astăzi. În primul rând vreau să le mulțumesc tuturor celor care au venit la târg în calitate de expozanți, pentru care este un prilej să se cunoască și împreună să facem mai mult pentru agricultură”, a declarat Ștefan Fusea. Președintele CCIA Brăila le-a mulțumit celor care l-au sprijinit în punerea în practică a acestei inițiative, ambasadorului Florin Codiță, consilierul personal al președintelui Camerei de Comerț a României, președintelui Agricost, Lucian Buzdugan și conducerilor Direcției pentru Agricultură și Administrației Piețelor și Târgurilor Brăila.
Unul dintre partenerii târgului este municipalitatea și în acest context, primarul Brăilei, Aurel Simionescu, s-a referit la faptul că târgul trebuie să devină un spațiu al schimburilor de experiență care să ducă la utilizarea, în producția agricolă, a celor mai moderne tehnologii. ”Cred că am mai făcut încă un pas pentru ceea ce vrem să dezvoltăm la Brăila. Eu cred că stațiunea pentru cercetare și celelalte firme prezente aici pot să schimbe diverse idei, solicitări, parteneriate, astfel încât să dezvoltăm la Brăila ceea ce ne-a dat Dumnezeu, pământul, bogăția acestuia și oamenii. Eu zic că pașii înainte pot fi făcuți de acum înainte”, a spus Simionescu. ”Una din ambițiile noastre este ca la edițiile viitoare să extindem acest târg și să reușim să aducem și procesatori din industria alimentară”, a precizat președintele CCIA Brăila, Ștefan Fusea.
PRIORITATE
Tehnologiile moderne, atuul menținerii pe piață
Președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR), Laurențiu Baciu, a declarat că evenimentul de la Brăila este important pentru producătorii agricoli, pentru că doar utilajele și inputurile moderne îi pot ajuta pe agricultorii români să se mențină pe o piață foarte dură. ”Brăila a reprezentat dintotdeauna un reper important. Țin minte că aici a fost și prima bursă de produse agricole și sper să o reeditați, dar ce vreau să vă spun este că agricultura are nevoie de ceea ce vedeți aici, pentru că suntem în secolul XXI și ne confruntăm, pe o piață destul de aprigă, cu cei care au foarte mulți ani înaintea noastră și noi trebuie să depunem eforturi pentru a-i ajunge din urmă sau cel puțin și pentru a sta pe aceeași piață în aceleași condiții. Apreciez ceea ce ați făcut la Brăila”, a spus Laurențiu Baciu.