8.9 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialAgricultorii din Caras-Severin au cheltuit ilegal subventii de 12 miliarde lei

Agricultorii din Caras-Severin au cheltuit ilegal subventii de 12 miliarde lei

Cateva mii de producatori agricoli din judetul Caras-Severin au de restituit statului 12 miliarde lei vechi deoarece nu au respectat prevederile legale privind subventionarea productiei agricole, asa cum au fost ele stabilite in baza Ordonantei 117/2005. Potrivit acesteia, statul a acordat sprijin producatorilor agricoli care au cultivat, in toamna anului trecut, suprafete de teren de pana la cinci hectare, cu cereale, plante furajere si legume.
Sprijinul s-a acordat sub forma unor bonuri valorice de 40 lei noi pe hectar, respectiv 135 lei noi pentru cumpararea de seminte certificate, motorina si ingrasaminte agricole. Numai ca oamenii fie nu au inteles cum trebuie, fie nu au vrut sa inteleaga, considera specialistii din cadrul Directiei Agricole. Acestia au descoperit ca in peste 1.800 de cazuri inregistrate la nivelul intregului judet, producatorii nu au tinut cont de recomandari si au achizitionat tot ce se putea.
Un factor care a motivat panica producatorilor agricoli l-a constituit si faptul ca oamenii s-au temut sa nu ramana fara motorina subventionata, in conditiile in care vreme de trei saptamani acest produs nu a putut fi cumparat, dupa ce PECO Resita s-a desfiintat ca sucursala a „Petrom”, trecand in subordinea Timisoarei. Potrivit specialistilor Directiei Agricole, primele informatii privind modul eronat de utilizare a bonurilor acordate ca sprijin producatorilor au inceput sa apara la 1 decembrie 2005, data la care a expirat termenul de valorificare a unora dintre ele.
Amploarea fenomenului va putea fi stabilita abia la inceputul lunii aprilie a acestui an, data la care expira termenul de valorificare pentru a doua categorie de bonuri. Intre timp, insa, nu se mai pot cumpara pe bonuri valorice ingrasaminte decat daca producatorul demonstreaza cu acte ca a achizitionat cu bonurile anterioare samanta certificata si ca aceasta a fost deja semanata, cu respectarea tuturor tehnologiilor-standard, conform procesului-verbal de receptie care trebuia semnat la finalizarea insamantarii de catre un specialist al Directiei Agricole.
Pe masura ce furnizorii produselor trimit la institutie evidenta tuturor vanzarilor efectuate pe baza bonurilor valorice, fiecare producator agricol care nu a tinut cont de prevederile legii va fi notificat pentru restituirea sumelor cheltuite ilegal. Termenul pana la care cei care au incalcat regulile trebuie sa restituie banii este inceputul lunii aprilie 2006.
Neinapoierea sumelor ii poate costa scump. Dupa acest termen, Finantele Publice vor trece la recuperarea banilor de la fiecare producator in parte, iar in cazul in care oamenii nu vor plati, ei risca sa nu mai poata beneficia anul acesta de nici un fel de sprijin din partea statului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă