9.8 C
București
duminică, 3 noiembrie 2024
AcasăSpecialAgricultorii constanteni vor sa devina rentieri

Agricultorii constanteni vor sa devina rentieri

Legea privind renta viagera agricola a aprins spiritele in randul producatorilor constanteni. Inca de anul trecut, cu cateva luni inainte de intrarea sa in vigoare, acestia luasera cu asalt birorurile Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Constanta, pentru a obtine informatii si… bani pentru hectarele detinute. In prezent, lucrurile au inceput sa functioneze.
Normele metodologice pentru aplicarea legii au fost aprobate in acest an, fiind publicate in Monitorul Oficial. Pentru ca renta viagera sa poata fi pusa in practica, s-a infiintat, la nivel local, o reprezentanta a Oficiului National de Renta Viagera Agricola, care functioneaza pe langa biroul regional al Agentiei Domeniilor Statului. Potrivit normelor metodologice, beneficiarii rentei sunt numai proprietarii de teren agricol care au implinit 62 de ani si au primit pamantul de la Comisia de fond funciar locala. O alta conditie este ca acestia sa nu detina, cumulat, o suprafata mai mare de zece hectare. Cei care nu au implinit 62 de ani sau au chiar si cu un metru patrat peste zece hectare nu beneficiaza de renta.

Jumatate de hectar pentru uz propriu

Valoarea rentei viagere este de 50 euro pe an pentru fiecare hectar, daca pamantul este dat in arenda, sau de 100 euro pe an de hectar, in cazul in care terenul este vandut. De aceste sume insa nu pot beneficia decat proprietarii de teren carora li s-a reconstituit dreptul de proprietate. Potrivit legii, nu pot deveni rentieri agricultorii care au cumparat pamantul dupa 1990 sau cei care au fost improprietariti conform legilor fondului funciar. De asemenea, normele metodologice prevad ca rentierul agricol poate ramane proprietar pe o suprafata de teren agricol de pana la 0,5 hectare, pentru folosinta personala. Pentru cei care vor totusi sa arendeze suprafete mai mici de un hectar, suma platita va fi proportionala cu suprafata instrainata sau arendata. Chiar daca cererile sunt depuse in acest an, primii bani vor intra in buzunarul rentierilor la inceputul lui 2007.

Ce acte trebuie depuse

Dosarul pentru solicitarea rentei trebuie sa contina actul de proprietate asupra terenului, contractul de arenda vizat de consiliul local sau, dupa caz, contractul de vanzare-cumparare, copie dupa buletinul de identitate. Birourile judetene inregistreaza documentatia pentru primirea rentei viagere agricole, pe care au obligatia sa o verifice in maximum zece zile de la data inregistrarii. Actele sunt apoi inaintate spre aprobare Oficiului National de Renta Viagera Agricola, care trebuie sa dea verdictul tot in cel mult zece zile. Plata rentei viagere se asigura de la bugetul de stat si se efectueaza prin birourile judetene de renta viagera, pe baza carnetului de rentier agricol.

Aglomeratie la DADR

Potrivit declaratiilor purtatorului de cuvant al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Constanta, Stere Economu, de doua zile agricultorii constanteni au inceput sa vina in numar din ce in ce mai mare la sediul institutiei, pentru a depune dosarele. „Biroul unde se primesc dosarele a fost mutat de la etajul trei la parter, astfel incat beneficiarii rentei, oameni trecuti de 62 de ani, sa nu fie nevoiti sa urce treptele”, spune reprezentantul DADR. Biroul are program cu publicul intre orele 9.00 si 13.00, perioada dupa care actele sunt procesate si verificate. Pana acum, cele mai multe solicitari au fost pentru arendarea terenului, agricultorii preferand, in majoritate, sa ramana proprietari. Potrivit statisticilor intocmite la nivelul judetului Constanta, peste 10% din proprietarii de teren au peste 62 de ani, astfel incat ar putea beneficia de renta viagera. Procentul va fi insa ceva mai mic, pentru ca este probabil ca unii dintre ei sa aiba mai mult de zece hectare in proprietate, astfel incat nu pot beneficia de renta viagera.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă