18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialAgricultorii constanteni, in sapa de lemn

Agricultorii constanteni, in sapa de lemn

Toamna ar trebui sa fie sezonul in care agricultorii sa-si numere roadele muncii de peste an. Din pacate, majoritatea lor numara numai pierderile. Banii pe care i-au obtinut pe produsele vandute nu le ajung nici macar sa-si plateasca toate cheltuielile. De profit nici nu poate fi vorba. In aceste conditii, tot mai multi producatori agricoli constanteni spun ca vor sa lase pamantul parloaga.
Preturile oferite in acest an producatorilor constanteni sunt, spun ei, sub costurile de productie. Cei care au cultivat floarea-soarelui se plang de faptul ca nu reusesc sa vanda decat cu mult sub pretul de anul trecut. Astfel, nimeni nu a mai oferit in acest an peste 6.000 de lei vechi pe kilogram. In zone precum Casimcea, floarea-soarelui s-a vandut si pentru 5.600 de lei. Ceva mai bine a mers barterul, producatorii obtinand chiar si… 5.990 de lei/kg. Cele mai bune preturi au fost oferite, in acest an, de catre producatorii autohtoni de ulei autohton, care au nevoie de materie prima, deoarece piata cunoaste o crestere a cererii, dupa cateva trimestre de declin.

Cu 20% mai putin

O comparatie simpla fata de anul trecut arata si mai clar situatia grava in care se gasesc agricultorii constanteni. In 2005, floarea-soarelui s-a vandut cu preturi cuprinse intre 7.300 si 7.500 de lei vechi pe kilogram. Chiar si in acele conditii, agricultorii spuneau ca nu isi acopera pierderile. In 2007, cand se ofera in medie cu 20% mai putin, situatia pare sa semene cu o catastrofa care nu mai poate fi evitata.
Situatia este la fel de grava si in ceea ce priveste o alta cultura traditionala pe meleaguri dobrogene: graul. Pretul de achizitie variaza in jurul a 3.000 de lei pe kilogram, valoare care, de asemenea, spun specialistii, nu acopera costul de productie.

Motorina nu tine pasul

Scaderea preturilor ar fi fost cat de cat tolerabila daca valoarea materiilor prime si a utilajelor necesare nu ar fi crescut. Cifrele sunt insa seci si nu dau nici o speranta agricultorilor. Acum cinci ani, floarea-soarelui se vindea cu 7.500 de lei kilogramul, iar motorina costa mai putin de 15.000 de lei pe litru. Acum, pretul motorinei este de 34.000 de lei. E adevarat, exista acea subventie de 10.000 de lei pe litru, ceea ce face ca motorina sa fie achizitionata, de la pompa, cu 24.000 lei/l., insa aceasta facilitate este prea putin pentru a avea o agricultura functionala, care sa faca fata rigorilor concurentiale ale Uniunii Europene. In aceasta perioada s-au scumpit si forta de munca, si utilajele agricole, ingrasamintele sau tratamentele specifice.

Rapita, pariu perdant

Anul trecut, agricultorii constantenii s-au orientat catre o serie de culturi la care subventiile erau mai mari. Rapita a fost un astfel de pariu, dar, din pacate, natura nu a tinut cu ei. Astfel, potrivit statisticilor Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Constanta, in acest an s-au cultivat 30.498 de hectare cu rapita, din care au fost insa calamitate nu mai putin de 26.503 ha. Din suprafata ramasa neatinsa, de 3.995 ha, s-a realizat o productie totala de 7.351 tone, ceea ce reprezinta o medie de 1.840 kg/ha.

Hotarati sa renunte

Anul 2006 este, pentru multi dintre agricultorii constanteni, ultimul an in care mai pariaza cu agricultura. Lucrurile – pentru ei – au mers din rau in mai rau. Pretul inputurilor a crescut constant, cel al produselor a scazut la fel de mult. Metodele financiare prin care statul se straduieste sa ii motiveze (ne referim aici la subventii) nu sunt suficiente. Chiar si subventia pentru infiintarea culturilor, in valoare de 1,5 milioane de lei vechi pe hectar, pare o simpla picatura in ocean. Agricultura sufera de dezechilibre majore, care nu pot fi corectate prin astfel de metode. Producatorii asteapta, cu teama si incredere, in acelasi timp, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Aceasta poate fi singura lor sansa de salvare, dupa ce, timp de aproape 20 de ani, experientele economiei de piata i-au adus la sapa de lemn. Daca nici UE nu va insemna pentru ei preturi decente si un trai mai bun, atunci vor renunta si nu vor mai lucra pamanturile. Nelucrate, ele nu vor mai prezenta interes nici pentru prezumtivii investitori straini. In aceste conditii, agricultura Constantei risca sa intre in colaps.

Grau
2005
Suprafata totala cultivata: 133.385 ha
Productie edie: 2.846 kg/ha
Productie totala: 379.678 tone

2006
Suprafata totala cultivata: 123.864 ha
Suprafata calamitata: 35.107 ha
Suprafata ramasa in cultura: 88.747 ha
Productie medie 3.426 kg/ha
Productie totala: 304.089 tone
Floarea-soarelui
2005
Suprafata totala cultivata: 117.763 ha
Productie medie: 1.640 kg/ha
Productie totala: 193.131 tone

2006
Suprafata totala cultivata: 146.421 ha
Productie medie: 1.860 kg/ha
Productie totala: 272.343 tone

Sursa: DADR Constanta

Cele mai citite

Klaus lovit de drona Ghinion

Bomba zilei vine de unde nu te-ai fi așteptat, având în vedere recentele derapaje ale justiției. Da, din partea Înaltei Curți de Casație...

Top 7 soluții de care ai nevoie dacă găzduiești o seară cu prietenii vara

Organizezi un party la tine acasă, profitând de faptul că vremea de afară încă este bună? Vezi cum trebuie să te pregătești pentru...

Alerte meteo de ploi torențiale și vânt puternic în mai multe regiuni ale țării, începând de sâmbătă

Meteorologii au emis avertizări de ploi abundente și torențiale pentru nordul și estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei, precum și Carpații Meridionali...
Ultima oră
Pe aceeași temă