Reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale spun că maltratarea şi schingiuirea animalelor se sancţionează cu amendă penală de la 1.000 la 10.000 de lei şi închisoare de la 6 luni la 3 ani şi confiscarea animalelor.
Coordonatorul de proiect din cadrul Asociaţiei Vier Pfoten, Kuki Bărbuceanu, a declarat ieri că, la presiunea Direcţiei Silvice Tulcea şi a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Direcţia Sanitar-Veterinară a decis realizarea unei acţiuni de prindere a cailor din Pădurea Letea, zonă strict protejată, pentru determinarea statusului imunitar. „Oamenii s-au trezit că sunt proprietarii animalelor şi aşteaptă despăgubiri – 100 de lei pentru un cal. Numai că aceşti proprietari au lăsat caii fără hrană, i-au lăsat să se bată, iar acum mulţi dintre ei au plăgi sfâşiate, primele victime fiind cei 20 de mânji”, a afirmat reprezentantul Vier Pfoten. Pentru protejarea animalelor aflate în cele două ţarcuri amenajate de autorităţi, 50 de cai şi 20 de mânji, respectiv 30 de cai şi 5 mânji, asociaţia neguvernamentală a sesizat atât Inspectoratul de Poliţie al judeţului, cât şi DSVSA. „Aducerea de suferinţe psihice şi fizice, maltratarea şi schingiuirea animalelor este infracţiune, conform legii de protecţie a animalelor, şi se sancţionează cu amendă penală de la 1.000 la 10.000 de lei şi închisoare de la 6 luni la 3 ani şi confiscarea animalelor. Animalele sunt acum în custodia Primăriei CA Rosetti şi aşteptăm ca autorităţile să verifice sesizările pe care le-am transmis”, a spus Kuki Bărbuceanu.
Abator cu pile la autorităţi
Şi reprezentanţii Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta vor să monitorizeze acţiunile autorităţilor tulcene, preşedintele organizaţiei, Liviu Mihaiu, arătându-se nemulţumit de situaţia în care s-a ajuns. „Extracţia excesului de cai din zonă trebuie făcută, dar nu peste noapte şi nu la presiunea unui abator care dă un şperţ consiliului local şi care are o pilă la autorităţi. Este o barbarie ce se întâmplă acolo”, a declarat, pentru -AGERPRES, -Liviu Mihaiu.
De altfel, organizaţiile neguvernamentale au propus Direcţiei Silvice Tulcea să mute cei aproape 1.500 de cai, crescuţi în stare de semisălbăticie în Delta Dunării, din zona Letea pe o suprafaţă de circa 1.000 de hectare în zona Cardon, însă proiectul nu a fost agreat de -Direcţia Silvică.
Oficialităţile nu ştiu nimic
„Noi am aflat din presă. Nu am primit nicio sesizare oficială. Acţiunea de extracţie a cailor nu a fost iniţiată de noi, ci de proprietarii animalelor, care şi-au exprimat dorinţa de a le vinde. Noi am făcut o informare cu privire la faptul că efectuăm analize pentru anemia infecţioasă. Primăria din CA Rosetti are în custodie de doi ani un ţarc mobil achiziţionat de DSV, caii sunt microcipaţi de colegii de la Oficiul pentru Ameliorare şi Reproducere în Zootehnie, iar noi le dăm proprietarilor animalelor buletinele de analiză”, a declarat directorul -DSVSA Tulcea, Marilena Tertiş.