18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialAFP: Cel puţin patru activişti ucraineni sunt deţinuţi în Crimeea

AFP: Cel puţin patru activişti ucraineni sunt deţinuţi în Crimeea

Cel puţin patru activişti care susţin integritatea Ucrainei sunt deţinuţi în regiunea separatistă ucraineană Crimeea, controlată de către forţe ruse, au declarat activişti şi o familie pentru AFP, conform Mediafax.

Informaţia nu a putut să fie confirmată de surse independente, din cauza absenţei controlului poliţiei ucrainene subordonate Kievului asupra Peninsulei separatiste Crimeea.

Citeşte şi: Corlăţean, vizită oficială la Kiev

Jurnalistul Oleksi Bik de la site-ul ucrainean de ştiri Glavkom a declarat pentru AFP că a văzut aproximativ 20 de persoane înarmate care încercuiau două femei, aşezate în genunchi şi cu mâinile legate, în apropiere de satul Armiansk, unul dintre cele două puncte de acces în Crimeea.

„Lucrurile lor erau împăştiate pe drum”, a adăugat Bik, care a văzut numeroase autocolante cu mesaje de susţinere faţă de mişcarea proeuropeană de contestare din Piaţa Independenţei (Maidan). El a mai spus că a văzut un tatuaj pe braţul uneia dintre femei, tatuat în memoria manifestanţilor ucişi în cursul reprimării, la Maidan, de către poliţie, la ordinul lui Viktor Ianukovici, destituit de Parlament din funcţia de preşedinte.

Grupuri de „autoapărare” alcătuite din susţinători ai anexării Crimeei la Rusia au declarat că resping orice tentativă de „importare” a mişcării de la Maidan în Peninsula Crimeea.

Citeşte şi: Ucraina vrea să semneze un acord cu UE în 17 sau 21 martie

Un purtător de cuvânt al Mişcării Euromaidan, Sviatoslav Iuroş, afirmă că cu este vorba despre doi, ci despre trei activişti care sunt daţi dispăruţi. Oleksandra Riajţeva, Olena Maximenko şi Katerina Butko.

„Suntem foarte îngrijoraţi, deoarece poate fi foarte periculos pentru viaţa lor”, a declarat Iuroş.

În alt incident, Serghii Kovalski, în vârstă de 27 de ani, a declarat că tatăl său, Anatoli, şi alt bărbat, Andrei Şcenkun, au fost răpiţi în timp ce se aflau în gara din Simferopol pentru a prelua materiale în vederea organizării unei manifestaţii de susţinere faţă de autorităţile de la Kiev.

Persoanele care i-au răpit fac parte din grupuri de „autoapărare”, militanţi proruşi care însoţesc adesea, în Crimeea, forţe ruse, potrivit lui Serghii Kovalski.

Citeşte şi: Oleg Serebrian, ambasadorul Republicii Moldova la Paris, dezvăluie cine este actorul invizibil care ajută Rusia

Contactat telefonic, Ministerul de Interne nu a fost în măsură să confirme sau să infirme cele două incidente, în contextul în care nu mai controlează, de facto, Crimeea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă