Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, aflat intr-o vizita oficiala de doua zile la Moscova, nu a pregetat sa acuze din nou Romania ca face o "politica agresiva" impotriva tarii sale.
Aflat in vizita la Moscova, presedintele moldovean a avut o intalnire si cu Patriarhul Moscovei si al intregii Rusii, Aleksii al II-lea, in urma careia a atacat si Patriarhia Romana. In viziunea lui Voronin, Patriarhia Ortodoxa Romana "pana in prezent, nu a recunoscut Moldova drept stat suveran". Analistul politic Cornel Codita ne-a explicat ca aceasta afirmatie "din punct de vedere juridic si tehnic este o aberatie" si a adaugat, amuzat, ca "Patriarhia Romana nu este institutia indreptatita sa recunoasca sau nu un stat, ea are de-a face cu enoriasii".
La randul sau, Patriarhul Aleksii al II-lea si-a afirmat sprijinul pentru conducerea de la Chisinau care depune eforturi pentru a mentine unitatea canonica a Mitropoliei Moldovei, subordonata Patriarhiei Moscovei. Pentru specialistul in geopolitica Oleg Serebrian, intalnirea dintre Voronin si patriarhul rus este o escaladare a conflictului care are in centru cele trei eparhii romanesti din Republica Moldova si Ucraina. In plus, Serebrian crede ca este un semn ca "Biserica va fi foarte activ implicata in desfasurarea campaniei electorale din 2009. De altfel, ea a fost cea care a dat startul acestei campanii acum trei-patru luni". Analistul politic Cornel Codita este de parere ca in Republica Moldova campania electorala se va concentra mai ales pe zonele rurale, acolo unde atitudinea Bisericii are o foarte mare pondere si astfel ar putea castiga capital electoral. In plus, decoratia pe care o primeste Voronin este, dupa parerea lui Cornel Codita, "incercarea de a transforma un act bisericesc intr-unul politic".
Pentru Voronin, eparhiile infiintate de Biserica Ortodoxa Romana in Basarabia sunt "structuri ale politicii agresive pe care Romania o duce impotriva statului moldovean". In acelasi timp, patriarhul Alexei al II-lea al Moscovei a spus dupa intalnirea cu Voronin ca aceste eparhii ale Bisericii Ortodoxe Romane pe teritoriul de peste Prut fac parte dintr-un "pact anticanonic de intruziune pe teritoriul altei biserici ortodoxe".
In cadrul vizitei sale, Voronin urmeaza sa se intalneasca si cu omologul sau rus, Vladimir Putin, prilej cu care Oleg Serebrian crede ca este posibil ca problema celor trei eparhii romanesti sa fie luata in discutie. Analistul politic Cornel Codita sustine ca la Kremlin nu va fi trasat decat "desenul actiunilor pentru etapa urmatoare", pentru ca "din intalnirea cu Patriarhul Rusiei, este evident de unde avea Voronin nevoie de sprijin".
Specialistul in geopolitica Oleg Serebrian sustine ca "cea mai dura lovitura aplicata de Voronin Romaniei este circulara trimisa cu cateva zile in urma tuturor sefilor de stat din statele membre ale UE, in afara Romaniei, in care infiereaza Bucurestiul si il catalogheaza drept un pericol permanent". Serebrian considera ca aceasta scrisoare are implicatii mai mari decat discutiile cu Patriarhul Rusiei.
Cornel Codita argumenteaza ca pentru Romania "nu exista implicatii directe, iar afirmatiile lui Voronin vor fi trecute cu vederea".
» Voronin, premiat
In urma vizitei la Moscova, Patriarhul Rusiei, Aleksii al II-lea, ii va inmana lui Vladimir Voronin premiul pentru activitatea remarcabila de "consolidare a unitatii canonice ortodoxe pe teritoriul statului sau si a valorilor spirituale in societate". Acest premiu vine in contextul in care relatiile dintre Biserica Ortodoxa Romana si cea rusa s-au deteriorat tot mai mult dupa ce BOR a decis reactivarea celor trei eparhii romanesti de la Cantemir, Balti si Dubasari.