Sumele plătite concediaţilor de la stat le asigură un trai dulce. Poşta acordă 48 de salarii compensatorii, iar ROMATSA, 60.
Plăţile compensatorii acordate disponibilizaţilor din unele companii şi instituţii de stat asigură acestora un trai dulce ani buni după întreruperea contractelor de muncă. Deseori efectul urmărit prin disponibilizare, anume obţinerea economiilor la bugetul de stat, nici nu mai există, deoarece degrevarea bugetului de sarcina salarială este anulată de obligaţia plăţilor compensatorii. Potrivit ministrului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor, angajaţii Poştei Române primesc în caz de disponibilizare 48 de salarii compensatorii, adică lefurile lor pe patru ani. „La Poşta Română există un asemenea contract colectiv de muncă încât la concediere se acordă 48 de salarii compensatorii – este incredibil – şi au sporul de fidelitate pe care îl primesc pentru că merg la serviciu”, a declarat el sâmbătă. Guvernul a adoptat un plan de restructurare a companiei, măsură care se va solda cu disponibilizări de personal. Poşta are 36.000 de angajaţi şi a avut pierderi de aproape 40 de milioane de euro anul trecut.
ROMATSA dă salariul pe 5 ani
Angajaţii Poştei nu sunt singurii care în caz de disponibilizare obţin consolări financiare consistente. Salariaţii Regiei Autonome de Trafic Aerian, ROMATSA, subordonată Ministerului Transporturilor, au prin contractul de muncă prevăzute 60 de salarii compensatorii în cazul în care regia renunţă la serviciile lor, afirmă surse neoficiale din ministerul menţionat. Luând în calcul faptul că salariul mediu lunar în instituţie este de 3.000 de euro, rezultă că o persoană trimisă în şomaj de ROMATSA trăieşte regeşte ani buni. Oficiali ai companiei nu au putut confirma sumele, însă au precizat că nivelul plăţilor se stabileşte pe baza unui algoritm complex care ia în calcul veniturile celor disponibilizaţi.
Recordul în materie, 180 de salarii
De departe recordul în materie l-a deţinut anul trecut vicepreşedintele PD-L Hunedoara, Marian Mihalache, fost director al Eco Sid SA, firmă subordonată consiliului local din acest judeţ. Un act adiţional semnat chiar de Mihalache la contractul său de muncă prevedea nu mai puţin de 180 de salarii compensatorii (veniturile lui pe 15 ani) în cazul desfacerii contractului. Cât priveşte cei 10.000 de salariaţi ai societăţilor de cale ferată care îşi vor pierde locurile de muncă în 2010, în urma restructurării companiilor, aceştia primesc între 12 şi 15 salarii compensatorii, în funcţie de vechime, la care se va adăuga un venit de completare, astfel încât acesta împreună cu ajutorul de şomaj să nu depăşească salariul mediu net pe economie. La nivel european, plăţile compensatorii variază între 3 şi 12 salarii nete (până la 12 salarii în Cehia, până la 6 în Danemarca şi Elveţia).