22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialAfaceristul dornean Cristian Ioan Ursu, 4 ani de inchisoare

Afaceristul dornean Cristian Ioan Ursu, 4 ani de inchisoare

Afaceristul dornean Cristian Ioan Ursu, implicat in mafia lemnului din zona, a fost condamnat de Judecatoria Vatra Dornei la 4 ani de inchisoare si la plata unei amenzi penale de 4 milioane de lei vechi.
Cristian Ioan Ursu a fost condamnat pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala, pe numele sau fiind intocmit dosar penal dupa ce comisarii financiari suceveni au constatat ca acesta a achizitionat 11 carnete de facturi fiscale, care ulterior nu au mai fost gasite la sediul firmei sale, SC Europa Complex SRL.
Comisarul-sef al Garzii Financiare Suceava, Ionut Vartic, a declarat ca, la acea vreme, la sediul firmei nu s-a gasit nici un document, pe motiv ca aceasta nu desfasoara nici o activitate.
„Din acest motiv s-a tras concluzia ca toate aceste facturi fiscale au fost comercializate in alb”, a declarat Vartic.
Pornind de la neregulile constatale la firma Europa Complex, comisarii financiari au reusit sa descopere o retea mafiota cu material lemnos, in care erau implicate patru firme administrate de Cristian Ioan Ursu si de fratii sai, Ilie Aurel si Ioan. Astfel statul roman a fost prejudiciat prin neinregistrarea facturilor si neplata unor taxe si impozite cu peste 23 miliarde de lei.
Una din firmele fratilor Ursu, SC Letty Bill Com Prod SRL din Vatra Dornei, a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 13,7 miliarde de lei vechi, aici fiind identificate 49 de documente care proveneau din 7 carnete de facturi fiscale.
Comisarul-sef al Garzii Financiare Suceava a declarat ca, din cele 49 de facturi identificate, la 23 erau trecuti alti furnizori decat Letty Bill, valoarea facturilor nefiind de 4,7 miliarde de lei vechi, pentru o cantitate de lemn vanduta de 2.100 metri cubi.
Astfel, pe baza documentelor gasite s-a calculat valoarea veniturile obtinute de firma „la negru” la aproximativ 30 miliarde de lei”, a declarat Ionut Vartic.
De mentionat este faptul ca pe numele afaceristului Cristian Ioan Ursu au mai fost intocmite trei dosare penale de evaziune fiscala, prin SC Europa Complex SRL Vatra Dornei, prejudiciul adus la bugetul de stat fiind de 2,7 miliarde de lei.
Comisarii fiscali au stabilit ca firma in cauza nu si-a inregistrat in contabilitate venituri de 6,2 miliarde de lei vechi, iar evaziunea a fost calculata la suma de 2,7 miliarde de lei vechi.
De mentionat este faptul ca la facturile identificate la aceasta firma, in dreptul furnizorului erau trecute alte societati comerciale decat SC Europa Complex, respectiv SC Fortissima si Letty Bill, iar administratorilor firmei, respectiv Ioan Ursu si Cristian Ioan Ursu, li s-a intocmit dosar penal.
La o alta firma a fratilor Ursu, SC Salatruc Prod Com Serv SRL Vama, prejudiciul a fost estimat la suma de 2,2 miliarde de lei, iar la SC Sopica Serv SRL Vatra Dornei au fost identificate 4 facturi fiscale cu o valoare de 550 milioane de lei, pentru 160 metri cubi de cherestea livrata.

Cele mai citite

Tensiunea mică: cauze, simptome și tratament

Tensiunea arterială reprezintă forța cu care sângele împinge împotriva pereților arterelor atunci când este pompat de inimă. Dacă valorile sale scad sub 90/60 mmHg,...

Băncile taie dobânzile la credite, dar și la depozite. Creditele ipotecare devin mai accesibile

Clienții băncilor sunt sfătuiți să compare ofertele disponibile pe piață, înainte de a lua o decizie privind creditele sau economiile lor Mai multe bănci din...

Lui Nicușor Dan „i se rupe-n cot”… haina, de la cât semnează

Primarul general al Capitalei a mărturisit că a rupt 6 sacouri de la câte documente semnează Funcția de primar general îl pune la cheltuieli neprevăzute...
Ultima oră
Pe aceeași temă