Doua firme ale unor personaje influente din Republica Moldova, dintre care una a fiului actualului presedinte Vladimir Voronin, au fost inchise de catre Oficiul Registrului Comertului (ORC) Vaslui. Firma lui Voronin jr a lasat in urma datorii de 50.000 lei catre bugetul statului roman.
Oficiul Registrului Comertului (ORC) Vaslui a radiat doua firme infiintate in 1993, care nu mai desfasurau activitate in judet. Una dintre societati, Kaolin Impex, condusa la un moment dat de Oleg Voronin, fiul actualului presedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a fost folosita intr-o serie de importuri de produse alimentare din Republica Moldova, in perioada 1995-1997, dupa care a intrat in inactivitate. Cea de-a doua apartinea unui fost premier moldovean, Dumitru Braghis, actualmente presedinte al Partidului Social-Democrat.
Oleg Voronin a infiintat Kaolin Impex in decembrie 1993, iar ca asociat acesta si-a luat un partener din Vaslui. Capitalul social al firmei era impresionant pentru nivelul acelei perioade: 32.000 de dolari sau 27.200.000 lei vechi in echivalent la cursul de atunci al dolarului, cei doi asociati (Oleg Voronin si vasluianul Virgil Cadar) contribuind in mod egal. Era o suma foarte mare, cu care s-ar fi putut cumpara cateva zeci de apartamente la Vaslui. Sediul social a fost stabilit intr-un apartament al lui Cadar din strada Calugareni, bl. 9, pentru care afaceristul facuse contract de vanzare-cumparare in 1992, cu un an inainte de infiintarea Kaolin Impex. Conform documentelor de la ORC, firma avea aproape 100 de domenii de activitate, cum ar fi activitatile mixte in agricultura, cultivarea terenurilor, serviciile pentru mecanizarea agriculturii, exploatarea forestiera, prelucrarea bruta a lemnului, impletiturile din nuiele, comertul cu masini, comertul cu ridicata, comertul cu amanuntul, produsele industriale si nealimentare, transporturile rutiere de marfuri, transporturile maritime, transporturile de coasta si transporturile pe caile navigabile interioare.
Administratorul firmei a fost omul de afaceri Virgil Cadar, in timp ce Voronin parea un personaj inexistent in decor. Conform contractului de societate, incheiat in 1996, la trei ani de la infiintare, firma deschide filiale in Romania – in Bucuresti, Iasi, precum si in Republica Moldova si Rusia. Singurele raportari contabile existente la nivelul ANAF arata ca, in 1999, firma avea active circulante de aproape 1,5 miliarde lei vechi, fara a se preciza nivelul cifrei de afaceri sau al cifrei veniturilor. Dupa mai multi ani in care firma nu a depus nici un bilant contabil, Oficiul Registrului Comertului Vaslui a decis radierea ei, dupa ce, in 2001, fusese declarata in faliment. Conform Sentintei civile nr. 273/F/ 27.09.2006, firma lui Voronin avea datorii de 50.210 lei (502.100.000 lei vechi) catre bugetul centralizat al statului.
Din acestea, cea mai mare suma era la impozitul pe profit, dobanzi de intarziere, cu aproape 160 de milioane de lei vechi, in timp ce dobanzile datorate statului pentru impozitele la dividende persoane fizice totalizau 73 milioane de lei vechi. Conducerea DGFP Vaslui nu a putut preciza daca s-a incercat atragerea raspunderii materiale a administratorului si nici ce masuri trebuiau luate in acest caz.
Conform editiei electronice a Ziarului de Garda, in 1997, Oleg Voronin a reusit sa introduca in Romania mii de tone de zahar, mai mult decat intreaga productie a Republicii Moldova. Oleg Voronin a detinut si M.S.I. Trading Ltd. la Iasi, unde a avut sapte depozite en-gros. La Registrul Comertului Iasi, firma M.S.I Trading Ltd., cu sediul social pe strada Cerna nr. 6A, a avut ultima activitate in luna noiembrie 2007.