5.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăSpecialAfaceri amoroase si armata "tepuita" cu linguri de lemn

Afaceri amoroase si armata „tepuita” cu linguri de lemn

Castelul Bran, bijuterie a epocii medievale romanesti, a atins o acuta stare de degradare. Actualul director, Narcis Dorin Ion, este acuzat de mai multi angajati ca lucreaza pentru binele propriu, si nu pentru muzeu. A construit un gard antifurt de 4,5 miliarde lei, in loc sa aloce banii restaurarii. A mijlocit afacerea cadourilor pentru delegatia NATO, recomandand obiecte de artizanat cu pretul umflat de 4 ori. Banii aruncati de vizitatori in „Fantana dorintelor” sunt stransi, fara proces verbal, intr-un protocol care nu exista. Neregulile, conform angajatilor, sunt mult mai multe. In contrapartida, Narcis Ion sustine ca toate acuzatiile nu sunt decat sicane, respectivii angajati fiind obisnuiti pana la numirea lui sa chiuleasca.


Debut cu o afacere amoroasa

Narcis Dorin Ion a ajuns director al Muzeului Bran in octombrie 2003, in urma unui concurs. Unii angajati afirma ca noul director s-a dovedit slab pregatit in specialitate si pus pe facut bani din orice se leaga de castel si imprejurimi.
Prima afacere a fost una amoroasa. Nu am fi amintit acest episod daca nu ar fi avut grave repercusiuni pentru unul dintre angajatii muzeului. Narcis Dorin Ion s-a incurcat cu o supraveghetoare – Ioana Clinciu, sotia lui Ioan Clinciu, conservator la muzeu. In timp scurt legatura s-a oficializat. Sotii Clinciu au inceput divortul. Ioan Clinciu si-a luat copilul si s-a mutat la tatal sau. Narcis Ion s-a mutat la doamna Clinciu.
Ar fi fost o poveste ca oricare alta. Numai ca Narcis Ion nu s-a oprit aici. A inceput sa-l haituiasca pe Ioan Clinciu. Acesta ne-a declarat ca directorul, atunci cand nu erau altii de fata, il injura si-l ameninta ca il va da afara. Clinciu a inregistrat un astfel de episod. Narcis Ion a trecut de la amenintari la fapte. A creat o scena in care, intr-un depozit de la „Vama medievala”, Clinciu l-ar fi insultat. In sprijin a venit declaratia unui angajat loial directorului, Alexandru Buda. Directorul Narcis a emis Decizia nr. 63/18.06.2004 in care il sanctioneaza pe Clinciu cu avertisment. Iata ce contine art. 2 al Deciziei: „La a doua abatere a dlui Clinciu Ioan i se va desface contractul de munca”.
Ioan Clinciu a apelat la instanta pentru a scapa de inscenare. In urma hotararii judecatoresti, apare Decizia nr. 73/30.08.2004: „Directorul general al Muzeului Bran emite urmatoarea Decizie: Art. 1. Cu data emiterii prezentei decizii se revoca decizia nr. 63/18. 06 2004”. Dar prigoana impotriva fostului sot al concubinei directoriale nu a incetat.

Reorganizarea institutiei, in harababura

Directorul Narcis Ion a reorganizat, bineinteles, Muzeul Bran. Cei cu activitate indelungata in muzeu considera ca specialistii au fost indepartati de actualul director. Nu exista decat director general – Narcis Dorin Ion. Directori de specialitate nu exista. In Consiliul de Administratie sunt directorul general, contabilul sef, doi subingineri, o inginera, seful pazei, sefa de personal, un muzeograf stagiar si un cercetator principal. Institutia nu are Consiliu stiintific, desi legea prevede in mod expres asa ceva.
Un razboi surd, dar crancen, a izbucnit intre director si tabara restauratorilor si conservatorilor. Cei din urma au propus o lista de prioritati specifice Complexului Bran. Sa fie terminata restaurarea castelului. Peretii sunt plini de infiltratii si cade tencuiala. Este refacuta, dar tot pe igrasie, si nu rezista. In plus, consolidarea se face cu ciment, ceea ce este fatal pentru un monument. Cimentul este un punct de colectare a umiditatii. De asemenea, prioritati erau lucrarile la „Vama medievala”, „Casa de Ceai” si „Casa de la Tunel”, cladiri aflate in paragina. „Vama medievala” a fost infestata cu ciuperca Merulius Lacrymans, devenind un pericol pentru sanatatea tuturor cladirilor din jur. Expozitia nu reflecta specificul muzeului. Lista prioritatilor continua.
In schimb, directorul Narcis Ion a venit cu o alta viziune a prioritatilor. Deranjat de „Sectia restaurare-conservare”, a desfiintat-o la 1 noiembrie 2004. In acest mod, sefa sectiei, Rodica Blaj, a fost scoasa din Consiliul de Administratie. Restauratorii si conservatorii nu au mai putut sa-si sustina punctul de vedere in CA. Directorul general sustine ca cei 3 restauratori si cei 5 conservatori nu isi vad de treaba, ca umbla cu barfe si amenintari si de aceea a decis desfiintarea sectiei. Totodata, a luat si hotararea sa nu mai aiba contact cu ei decat prin note scrise. Tocmai de lipsa dialogului se plang restauratorii si conservatorii. Ei propun un program pentru restaurarea si conservarea muzeului, dar nu au cu cine sa dialogheze. Directorul sustine ca nu ei sunt cei in masura sa se exprime vizavi de restaurarea si conservarea muzeului, ci expertii. In acest sens a chemat o comisie de experti, dar – sustine directorul – restauratorii si conservatorii nu au colaborat cu aceasta. Comisia urmeaza sa revina peste doua saptamani. Restauratorii si conservatorii arata ca alta este ordinea lucrurilor. Anume, ei propun obiectivele, iar expertii le aproba (sau nu) si hotarasc modul de realizare.
Oricum, Complexul muzeal se afla in situatie critica si nu este de inteles cum directorul general nu ia masuri. In extremis ar trebui sa ii dea afara pe restauratori si pe conservatori daca nu isi vad de treaba. Intrebarea este de ce nu o face.

Gard nefunctional de 4,5 miliarde de lei

Anumite obiective punctuale au fost realizate de directorul Narcis Ion. Din banii realizati de muzeu si din bugetul alocat. A definitivat realizarea grupurilor sanitare din castel. A realizat reteaua de supraveghere moderna. A facut un gard antifurt, reclamat ca necesar, in jurul unei parti a muzeului. A definitivat constructia unor spatii de depozitare. A inceput restaurarea „Vamii medievale”.
Am contactat specialisti care s-au ocupat, de-a lungul timpului, cu evolutia Muzeului Bran, declarat monument din grupa A. Lucrarile de consolidare-restaurare nu au la baza un proiect de executie atestat MLPAT si CADMI. Inspectorul de santier care supravegheaza lucrarile nu este atestat CADMI. Lucrarile de pana acum au fost executate fara proiect si fara avizul Directiei de Monumente Istorice din MCC, punandu-se in pericol siguranta monumentului.
Gardul antifurt era ultimul pe lista, avandu-se in vedere starea Muzeului Bran. Suma alocata este de 4,5 miliarde lei. Mai mult, gardul a fost construit defectuos, avand, pe alocuri, o distanta de 70 de centimetri intre baza si pamant. Prin aceste spatii pot patrunde doi hoti, nu unul.
Lucrarile la imprejmuirea castelului, ca si de instalare a sistemului de efractie, nu au avut avizul Directiei Monumente Istorice, calcand legea privind protejarea monumentelor istorice.
Specialistii considera ca Muzeul Bran este amenajat cu totul contrar epocii pe care o reprezinta.

Afacerea „Fantana dorintelor”

In curtea interioara a Castelului se afla o fantana, astazi fara apa. De-a lungul timpului s-a impamantenit obiceiul sa se arunce bani in fantana pentru a i se implini celui care arunca dorintele. In unele zile se strang chiar si 7 milioane de lei.
Directorul Narcis Ion a rechizitionat fantana. Banii sunt administrati sub directa lui conducere. Mai mult, a pus un grilaj peste ghizdurile fantanii, pentru ca nimeni sa nu ajunga la bani. Directorul afirma ca sumele stranse din fantana sunt trecute in fondul de protocol. Surpriza – acest fond de protocol nu exista.
Ministerul Culturii nu a aprobat fond de protocol pentru Muzeul Bran. Oricine poate constata acest lucru citind Anexa 14 (Detalierea cheltuielilor) din bugetul muzeului. Iar colectarea banilor se face fara proces verbal. „Nici un director nu s-a pretat la o asemenea mizerie”, ne-a spus doamna muzeograf de la Castelul Bran, Ana-Maria Bauman.

Afacerea NATO – lingura de lemn obisnuita la 400.000 lei bucata

Cum s-a derulat aceasta „afacere NATO” este de-a dreptul hilar. In octombrie 2004, o delegatie NATO (ofiterii si sotiile lor) a vizitat Romania si, printre obiective, si Castelul Bran. M.Ap.N. a cerut o oferta pentru obiecte artizanale care urmau sa fie facute cadou celor din delegatia NATO si achitate de Ministerul Apararii. Oferta a fost semnata de directorul Narcis Ion si de contabila sefa. Incredibil, erau oferite: fata de masa (1,75 milioane lei), ie (1,75 milioane lei), lingura de lemn (pret intreg – 400.000 lei, pret redus – 250.000 lei) si altele. Primind acceptul de buna-credinta al M.Ap.N, directorul de la Castelul Bran trimite oferta finala – fata de masa a devenit 1,85 milioane lei si ia 1,8 milioane lei. Suma totala a obiectelor s-a ridicat la 465.750.000 lei. M.Ap.N. i-a platit.
Firma care a procurat obiectele (probabil din complexul „Europa”, avand in vedere calitatea) a fost SC IORDACHE SRL, cu sediul social in Valcea si care avea ca obiect de activitate „comert cu ridicata al cerealelor, semintelor si furajelor”.
Au mai fost achizitionate obiecte de acelasi fel si pentru Inaltul Protocol al Muzeului Bran. Au costat 174 de milioane de lei si suntem curiosi daca se mai afla in stoc. Plus ca Muzeul Bran nu are drept la protocol.

Afacerea „terenul”

Directorul Narcis Ion ne-a declarat ca bugetul pentru salariile angajatilor la muzeu este extrem de mic. De aceea salariile sunt de mizerie. Se pune chiar problema restructurarilor.
Numai ca in 2004 ia o masura ciudata, dupa cum ne-au relatat anumite surse. Pe cei 8 paznici ii trimite la munca necalificata si angajeaza – pe bani multi – firma Cobra Security pentru paza muzeului. Argumentele sunt, poate, convingatoare – oameni specializati in paza etc. In acelasi timp insa, il angajeaza, pe post de paznic, pe Sorin-Liviu Voinescu. Si, tot in acelasi timp, Sorin Voinescu ii vinde lui Narcis-Dorin Ion un teren aflat langa partia de schi. Este vorba de 878 de metri patrati, cumparati la pretul de 110.000,000 lei. Adica 3 euro si ceva pe metrul patrat, in conditiile in care valoarea reala de piata era de 15 euro metrul patrat.
Si inca ceva dragut. Cele doua masini ale muzeului (o Nubira II si un microbus VW) au numerele de inregistrare cu initialele directorului – NDI.

Comisia de Control a MCC a lucrat sub presiune

In urma sesizarilor mai multor angajati, a venit o Comisie de Control din partea Ministerului Culturii. Cei care au asistat la ancheta ne-au relatat ca persoanele din comisie au lucrat sub presiune. In permanenta, prin muzeu au fost insotite de doi bodyguarzi. Membrii comisiei erau urmariti peste tot in localitatea Bran – unde s-au cazat, unde mancau etc. Li s-au facut fotografii de la distanta.
Rezultatele controlului nu au fost definitivate la minister.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă