Mai multe localitati din judetul Iasi vor fi in curand intesate cu radare private, instalate de firma Codec, din Cluj-Napoca, pe baza unui protocol semnat cu primariile. seful Politiei Rutiere Iasi declara: "Intelegerile facute cu firma din Cluj sunt la nivel de tara si Politia Romane".
In intregul judet Iasi vor fi amplasate, in perioada urmatoare, zece radare fixe, dupa ce primariile mai multor localitati vor incheia protocoale cu firma Codec Spat, din Cluj. "Societatea din Cluj este singura autorizata de Politia Romana pentru a efectua montarea acestor radare. Noi nu am incheiat inca acest protocol, pentru ca abia au fost organizate alegerile locale. Eu consider ca este foarte buna aceasta cooperare, mai ales ca ne vin niste fonduri importante si se rezolva si problema accidentelor rutiere", crede primarul comunei iesene Strunga, Vasile Iuganu. In sediul Politiei Rutiere Iasi va fi amenajat un spatiu in care va functiona dispeceratul sistemului de radare fixe din judet si, de asemenea, vor fi pusi la dispozitie agenti constatatori care sa transmita firmei Codec Spat datele tuturor amenzilor emise si stadiul incasarii lor.
"Problema chiriei spatiului si plata agentilor constatatori nu sunt in sarcina noastra, ei fiind delegati de Inspectoratul General al Politiei Romane. Intelegerile facute cu firma din Cluj este la nivel de tara si Politia Romane. Pe noi nu ne intereseaza cine va incasa banii din amenzi si cum vor fi impartiti acestia. Chiar nu stim nimic despre acest aspect. Scopul nostru este sa reducem numarul evenimentelor rutiere si sa creasca siguranta in trafic. Este un sistem pus la dispozitie gratuit, in baza unui protocol", a spus seful Politiei Rutiere Iasi, subcomisarul Augustin Capra. Declaratia sefului Politiei Rutiere Iasi vine la doar cateva zile dupa ce Directia de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane a informat ziarul "Romania libera" ca a demarat o ancheta in afacerea "Radarul".
Unul dintre primarii ieseni care nu au semnat inca protocolul cu firma clujeana, edilul comunei Baltati, unde ar urma sa fie instalate doua asemenea aparate, este revoltat de aceasta afacere. "Procentul de 35% din incasari ni se pare extrem de mic, asta, fiindca noi vom administra aceste radare, platim curentul electric si trimiterea amenzilor prin posta. Restul de 65% revin firmei. Ei se ocupa doar de intretinerea echipamentului si a softului aferent, in rest nu-i intereseaza. Suntem inca in negocieri", a spus Vasile Astefanei, primarul comunei iesene Baltati.