17.7 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialAfacerea "Perla Moldovei", o teapa de 85 miliarde lei data CFR

Afacerea „Perla Moldovei”, o teapa de 85 miliarde lei data CFR

ANAF incearca sa puna punct, prin recuperarea la buget a 61 de miliarde, unei afaceri in care CFR-ul condus de Mihai Nicolaiciuc a fost tepuit cu 85 de miliarde. De fapt, afacerea a fost pornita de Corneliu Iacobov, pentru ca profitul rezultat din afacerile cu produse petroliere trebuia investit in ceva. Apoi si-a dat seama ca vilele de la Slanic Moldova devin mai pro-fitabile nu daca sunt pastrate, ci daca sunt vandute CFR-ului si Electricii.


Ingineria „Perla Moldovei”

Pentru nasul Iacobov si finul sau Andrei Serban, primar la Slanic Moldova, SC „Perla Moldovei” era o prada sigura. In 1999, Serban Andrei si Corneliu Iacobov, prin SC Vradicor SA, au cumparat, cu numai 11 miliarde de lei, activele statiunii Slanic Moldova, cu tot ce avea ea de valoare: hoteluri, vile, restaurante. La cumparare, „activele” au fost subevaluate de 20 de ori. Apoi au fost vandute Electricii si CFR-ului cu 110 miliarde.

40 de miliarde pentru acarii sindicalisti

Pe data de 6 aprilie 2001, CFR SA, reprezentata prin directorul general Mihai Nicolaiciuc si directoarea economica Ana Maria Matei, a cumparat de la SC Perla Moldovei SA Slanic Moldova doua active. Primul dintre ele este Vila „Zorile”, cumparata la pretul de 9,98 miliarde, plus terenul aferent, in valoare de 1,099 miliarde. Cel de-al doilea este Pensiunea „Caprioara”, in valoare de 3,88 miliarde, plus terenul – in valoare de 3,8 miliarde. Doua luni mai tarziu, pe data de 8 iunie 2001, CFR SA a mai cumparat de la „Perla Moldovei” si Baza de Tratament, compusa din trei corpuri: Corpul A, la pretul de 5,387 miliarde, Corpul B, la pretul de 2,914 miliarde si Corpul C, la pretul de 9,81 miliarde, terenul aferent Bazei de Tratament fiind cumparat cu alte 8,384 miliarde.
Dupa cumparare, baza de agrement si vilele au fost supuse unor ample modernizari si amenajari interioare. La Vila „Zorile”, care fusese cumparata cu 9,98 miliarde, au mai fost cheltuite alte 41,3 miliarde. Conform situatiei soldului contului 231 la data de 31.12.2004, inregistrata sub nr. 708/56/18.01.2005, costul total al reparatiilor si amenajarilor a fost de 41.376.577.136 lei. Cum suprafata construita este de numai 445 mp, rezulta ca aceste amenajari au costat 92,1 milioane pentru fiecare metru patrat. Asta ar insemna cam 2.500 euro/mp, in conditiile in care constructiile noi, cu amenajari similare, sunt construite la 200-300 de euro. Preturile acestor lucrari au fost cam de zece ori mai mari decat pretul de pe piata libera. Culmea e ca toti acesti bani au fost tocati degeaba, pentru ca nici un sindicalist de la CFR nu a avut parte de tratament la „perlele Moldovei”.

Supraevaluari de zeci de miliarde

Vila „Zorile” a fost trecuta in contabilitatea Regionalei CFR Galati cu valoarea de 55.390.501.836 lei, dupa ce fusese cumparata cu 9,8 miliarde. Prin acele „amenajari” si pensiunea „Caprioara” si-a triplat pretul, fiind trecuta in contabilitate cu valoarea de 10.682.646.113 lei, iar valoarea de evidenta contabila a cladirilor Bazei de Tratament a crescut si ea ca Fat-Frumos, ajungand la 18.112.037.049 lei. Problemele au aparut in momentul in care Regionala CF Galati a fost executata silit de DGFPCFS Galati si au iesit la iveala atat supraevaluarea de la momentul cumpararii, cat si amenajarile „umflate”. Pe data de 19 mai 2004, reprezentantii Finantelor Publice au descins la Regionala CF Galati si au pus sechestru asigurator pe cele trei imobile de la Slanic Moldova, in contul obligatiilor neachitate de regionala la bugetul de stat. Pentru scoaterea lor la licitatie la valoarea reala, nu la cea rezultata din manevrele lui Nicolaiciuc si compania, DGFPCFS Galati a comandat doua evaluari ale imobilelor. Rezultatele sunt pe masura asteptarilor. In cazul Vilei „Zorile”, s-a constatat ca valoarea contabila era cu 33,2 miliarde mai mare decat valoarea de piata, la Pensiunea „Caprioara” una ceva mai mica, de 1,2 miliarde, iar la Baza de Tratament valoarea contabila era umflata cu 10,3 miliarde peste valoarea de piata. Numai diferenta dintre valorile contabile si cele rezultate din evaluari indica o „teapa” de 44,7 miliarde. Adaugand si ce a mai „tocat” CFR-ul prin cumpararea acestor vile la pretul dictat de Iacobov, ajungem la concluzia ca teapa data CN CFR SA este in total de aproximativ 80-85 de miliarde.

Licitatie in biroul sefului statiei CFR Adjud

ANAF, prin DGFPCFS Galati, a scos la licitatie 17 dintre activele Regionalei CFR Galati. Licitatia va avea loc pe 18 ianuarie. Lista de magazii, garduri, containere si cisterne cu uzura 100% este incheiata de cele trei „perle ale coroanei”. Pentru Vila „Zorile” pretul de pornire este de 2.874.150 RON, iar pentru Pensiunea „Caprioara” licitatia incepe de la 1.731.050 RON, ambele licitatii urmand sa aiba loc la sediul Administratiei Finantelor Publice din Slanic Moldova. Pentru Baza de Tratament, pretul de incepere a licitatiei este de 1.613.575 RON, licitatia urmand sa se desfasoare in… biroul sefului statiei CFR Adjud! De ce nu este vanduta si Baza de Tratament tot la sediul Finantelor Publice, fie el si din Slanic Moldova, alegandu-se pentru tinerea licitatiei biroul sefului statiei CFR Adjud?! Cine stie? Ni s-ar parea cu adevarat interesant ca cele trei „perle” ale Moldovei sa fie cumparate de la ANAF tot de Corneliu Iacobov sau de unul dintre oamenii lui, ca sa avem un etalon al afacerilor de tranzitie. Si apoi, poate ca in una din viitoarele guvernari revine si Nicolaiciuc la conducerea CN CFR SA!

Cele mai citite

3 rețete delicioase cu brânză de vacă pe care trebuie să le încerci

Brânza de vacă este unul dintre acele ingrediente pe care le poți folosi într-o multitudine de rețete culinare, de la deserturi la feluri de...

NASA avertizează: un asteroid se apropie de Pământ

NASA a emis o alertă cu privire la asteroidul 2024 ON, considerat „potențial periculos”, care se va apropia de Pământ marți. https://www.youtube.com/watch?v=ec4WOfdqApQ NASA avertizează: un asteroid...

Emil Boc, reacție după ce „U” Cluj a învins Rapid București

Universitatea Cluj a reușit o victorie importantă împotriva Rapidului, învingând echipa giuleșteană cu scorul de 2-0 în deplasare, în cadrul etapei a 9-a din...
Ultima oră
Pe aceeași temă