-2.9 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialAfacerea ISAR

Afacerea ISAR


Fost director general adjunct al Institutului National de Administratie (INA), Bogdan Draghici a prezentat in cadrul unei intalniri cu ziaristii in fata Palatului Cotroceni motivele care, in opinia sa, au condus la destituirea din functie. Draghici sustine ca s-a opus „capusarii” bugetului public, a bugetelor locale si ilegalitatilor din cadrul sistemului administrativ respingand practicile care duc la irosirea fondurilor comunitare europene. Ca exemplu a fost prezentata „Afacerea ISAR” – „o noua dovada a complicitatii transpartinice care paraziteaza administratia publica romaneasca”.

Clona ca solutie de criza

Draghici a prezentat Institutul de Stiinte Administrative „Paul Negulescu” (ISAR) ca fiind o clona a Institutului National de Administratie (INA): „ISAR va fi transformat printr-un proiect de lege in institutie care asigura perfectionarea pregatirii profesionale pentru administratia publica, asimilata ca Scoala de Studii Academice Postuniversitare. INA a fost conceputa in anul 2001 printr-o ordonanta guvernamentala drept o clona a fostei Academii de Partid „Stefan Gheorghiu”. Dupa pierderea alegerilor de catre PSD, a fost evident pentru fostii guvernanti ca instrumentul destinat politizarii formarii continue a resursei umane din administratie si deturnarii fondurilor publice catre buzunare private nu mai raspundea comenzii lor. In noul context, grupurile de interese au imaginat solutii de criza: pe de-o parte clonarea INA pentru a putea mentine viabile practicile ilegale si presiunea politica din guvernarea anterioara, pe de alta parte, presiunea asupra noii conduceri a Ministerului Administratiei si Internelor de a renunta la subsecretarul de stat incomod de la INA”.
Senatorii Nicolae Vlad Popa (PNL), Verginia Vedinas (PRM) si Doru Ioan Taracila au elaborat un proiect de lege prin care ISAR devine principalul formator al resursei umane din administratie.

Cazarma si scoala pentru institut

ISAR este coordonata de senatorul PSD Antonie Iorgovan, iar Octav Cozmanca este membru de onoare. „Ca orice afacere iorgovaniana, ISAR trebuia sa fie profitabil, asa ca s-a pus la punct, rapid, infiintarea unei universitati patronate de ONG-ul in cauza: Universitatea Romano-Germana din Sibiu. ISAR primeste in folosinta gratuita cazarma Sibiu in suprafata de 1717 metri patrati si terenul aferent, in baza unui protocol cu Ministerul Apararii. Afacerea privata cu bani publici este uriasa, doar fondurile romanesti vizate fiind de ordinul milioanelor de euro, cele comunitare fiind sensibil mai substantiale”, a precizat Draghici.
Senatorul PSD Antonie Iorgovan, presedintele ISAR, considera ca demersurile lui Draghici ar putea fi „o diversiune politica” pusa la cale de nu se stie ce forte. Iorgovan a declarat ca ISAR este „un institut serios, cu traditie, unul din primele infiintate in lume si care in prezent reuneste personalitati importante din domeniul stiintelor administrative si specialisti in drept administrativ de reputatie internationala”. Senatorul Iorgovan a mai precizat ca tot ce a facut la acest institut a facut fara sa primeasca vreun ban: „Nu am luat nici un ban, din contra am reusit sa aduc bani la ISAR”
Verginia Vedinas, senatoare PRM, initiatoare a proiectului de lege pentru ISAR, a precizat ca „este mandra de faptul ca, alaturi de alte personalitati din domeniului dreptului administrativ, face parte din cadrul acestui institut”. Dna Vedinas a afirmat ca toti membrii de la ISAR (continuatorul institutului omonim din perioada interbelica, condus de Paul Negulescu) sunt „specialisti de exceptie, cu lucrari si carti scrise”.

Alegeri pierdute, acord neaplicat

Acordul de cooperare dintre ISAR si INA de anul trecut nu a mai fost pus in aplicare. Conform celor afirmate de Bogdan Draghici, „INA gestiona prin intreaga retea coordonata peste 4 milioane de euro. Neaplicarea acordului a fost urmarea tragicelor alegeri pentru PSD, iar o tentativa de capusare a INA fusese denuntata public”. Directorul adjunct demis de la INA a sustinut: „Am cerut conducerii Ministerului Administratiei si Internelor sa respinga public demersul ISAR si am reusit la data de 17 august a.c. sa determin retragerea senatorului PNL de pe lista celor trei initiatori de lege, dupa ce in prealabil avertizasem alti doi liberali (secretarii de stat Viorel Coifan si Liviu Radu) ca au obligatia sa se alature demersului meu public si critic la adresa Afacerii ISAR”. Demersurile celor trei senatori (Vlad Popa – PNL, Verginia Vedinas – PRM si Doru Ioan Taracila – PSD) au vizat un proiect de lege prin care ISAR este asimilat ca Scoala de Studii Academice Postuniversitare, este abilitat sa acorde atestate de specializare in administratia public europeana si poate asigura formarea si perfectionarea profesionala a functionarilor publici comunitari (euro-functionari). Diferendele dintre INA si ISAR ar urma sa fie rezolvate prin intermediul Ministerului Administratiei si Internelor.
Bogdan Draghici a anuntat ca va continua demersurile sale in legatura cu „demascarea ilegalitatilor din cadrul administratiei publice”, urmand ca in scurt timp sa ofere si alte detalii.


Nicolae Vlad Popa, senator PNL: „Am fost indus in eroare, mi-am retras semnatura”

Senatorul PNL Nicolae Vlad Popa a precizat ca s-a retras din grupul de initiatori ai proiectului de lege care viza transformarea ISAR in principal formator al resursei umane din administratie. „Initial, am vazut doar proiectul de lege intr-un stadiu incipient. Forma initiala mi s-a parut acceptabila, ISAR ar fi fost un institut pentru pregatirea specialistilor din administratia publica. Ulterior, au aparut forme si idei noi, se faceau trimiteri la regionalizare, la o dependenta directa a unor judete de institutul respectiv, un fel de monopol. Mi-am retras semnatura, am fost indus in eroare”, a precizat Vlad Popa. Senatorul PNL a trimis la Secretariul General al Senatului o cerere de retragere din cadrul grupului de initiatori ai proiectului de lege referitor la ISAR.

Cele mai citite

Turcia, un pilon-cheie pentru aprovizionarea cu gaz natural a Europei

Turcia livrează gaz către Bulgaria, Ungaria, Moldova, România și Macedonia de Nord Turcia primește gaz rusesc prin conductele Blue Stream și TurkStream, iar gazul azer...
Ultima oră
Pe aceeași temă