4.3 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialAfacerea "Excavatorul": Mafia maramureseana are protectie de la Politie

Afacerea „Excavatorul”: Mafia maramureseana are protectie de la Politie

» Liderul Sindicatului Agentilor de Politie din Maramures, Viorel Stroe, l-a acuzat pe seful Politiei Maramures, comisarul-sef Ioan Isac, ca protejeaza clanurile de infractori violenti din Borsa. Astfel, acesta sustine ca intr-un caz in care infractorii au zdrobit cu un camion masina plina cu agenti din trupele Detasamentului de Interventie Rapida, Isac s-a multumit sa le trimita autorilor faptei atentionari scrise. In acest context, comandantul Politiei maramuresene crede ca interlopii incearca indepartarea sa din functie.

Pentru a intelege violentele fara precedent din Borsa, un mic orasel montan din Maramures numit de localnici "Mica Sicilie", ca o recunoastere a organizarii de tip mafiot a celor care controleaza in mod real zona, trebuie reamintita istoria recenta a conflictelor dintre politisti si interlopi. Astfel, pe 3 ianuarie 2007 s-a produs o baie de sange, un politist fiind strivit de un zid de masina unui borsean. La cinci zile dupa acest eveniment, respectivul a fost eliberat si nici pana in prezent nu a fost condamnat.
De asemenea, pe 30 aprilie 2008 a avut loc un eveniment extrem de grav, in care o masina a trupelor din Detasamentul de Interventie Rapida a fost efectiv zdrobita de un camion, s-a tras cu pistoale asupra mascatilor, iar cei in cauza au fost acuzati de tentativa de omor. Insa infractorii nu au fost pusi nici macar sa plateasca reparatia masinii de politie, desi la vremea respectiva purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Maramures, Voichita Zehan, declara ca acest dosar a fost introdus sub stricta coordonare a domnului inspector-sef Isac Ioan si a procurorului de la Parchetul de pe langa Judecatoria Viseu de Sus.

 

"Stiti ce a facut atunci comandantul Politiei din Maramures? Le-a trimis celor care au vrut sa-i omoare pe politisti… atentionari scrise!", a declarat liderul Sindicatului Agentilor de Politie din Maramures, Viorel Stroe, intr-o tentativa de a face public semnalul de alarma generat de frustranta stare a politistilor maramureseni, pusi in imposibilitatea de a restabili ordinea. In schimb, seful Politiei maramuresene sustine ca si el are aceeasi frustrare pe care o au toti politistii atunci cand cazurile solutionate de ei nu se finalizeaza in justitie. "Avem un sistem judiciar greoi. Faptasii sunt judecati in stare de libertate, sentintele sunt blande si date cu foarte mare intarziere. Multi infractori pe care noi ii prindem sunt lasati in libertate si recidiveaza in timpul indelungat al judecarii procesului", a declarat Isac.

Violentele si incidentele au continuat in dimineata zilei de 16 iulie, cand s-au facut simultan 50 de perchezitii in localitatea Borsa si alte unsprezece perchezitii la adrese din judetele Arad, Timis, Cluj si Constanta. Atunci, anchetatorii au demarat cercetarile in afacerea "Excavatorul", care viza demolarea unei retele imense de traficanti cu utilaje de mare capacitate furate din strainatate. Unul dintre cei vizati de descinderile de la Borsa a incercat sa fuga si sa dea cu masina peste jandarmi. Pe 4 august, in continuarea acestei anchete, cu prilejul perchezitiilor la domiciliile unor suspecti, o persoana din Borsa suspectata in caz a intrat cu masina in duba Politiei, incidentul fiind urmat de un schimb de focuri de arma in centrul orasului. Agresorul a reusit sa fuga.

Liderul Sindicatului Agentilor de Politie din Maramures, Viorel Stroe, a avansat ideea ca toate infractiunile violente indreptate impotriva politistilor se fac din cauza faptului ca seful politiei judetene nu ia atitudine. "Facand o paralela, vedem destituiri in cazul altor sefi de politie in urma unor conflicte cu arme albe intre interlopii locali, pe cand in cazul Borsa, unde se trage cu pistoale in politisti, inspectorul-sef nu pateste nimic. Retineti ca IJP Maramures este o institutie ce are un ofiter care a beneficiat cinci ani de pensie de invaliditate de gradul III, in urma agresiunilor infractorilor, si in care, dupa evadarea a doi interlopi din arestul politiei, in luna mai 2009, domnul Isac s-a ales cu o simpla atentionare", a mentionat agentul Stroe. Isac spune insa ca acuzatorul sau este un politist tanar, neexperimentat ("are doar trei ani de politie"), slab pregatit ("chiar daca nu are inca nici o sanctiune") si tendentios.

In final, Stroe a acuzat direct implicarea sefului Politiei maramuresene in mafia din Borsa: "Din surse, am aflat neoficial ca unul dintre interlopii din Borsa este finul comisarului-sef Isac Ioan; deocamdata nu pot sa dezvalui mai multe date, toate la timpul lor". seful IJP Maramures, comisarul-sef Ioan Isac, spune ca informatia este falsa, ca nu are nici un fin in toata Borsa si ca a sesizat conducerea Politiei Romane pentru a cerceta si solutiona criticile lui Stroe, devenite publice. "Intelegeti ca aceste frustrari exprimate public de Stroe nu pot ramane nesanctionate.

El tot spunea: se pare ca… (n. red. – aflam ca a fost acuzat direct si fara echivoc ca are un fin care face parte din mafia borseana). Este fals, tendentios si – v-am spus – am cerut deja sa se ancheteze acuzatiile lui si apoi cine este vinovat sa fie sanctionat. Noi ne facem treaba conform unui plan in care sunt implicate mai multe structuri, fapt pe care Stroe nu are cum sa-l cunoasca. Insa va spun, in Borsa, in acest moment, dupa ce prezenta masiva a politiei a starnit indignarea lumii interlopilor, se incearca intimidarea noastra prin tot felul de manevre. Se vrea plecarea mea, dar eu nu fac negocieri care incalca legea!", a conchis comandantul Politiei maramuresene.

» Noi arestari preventive
Procurorii DIICOT au propus, ieri, arestarea preventiva a trei persoane din Borsa in cazul traficului de utilaje furate din strainatate, cererea urmand a fi analizata de Tribunalul Maramures. Anamaria Miclaus, ofiterul pentru relatia cu presa din cadrul Tribunalului Maramures, a declarat, citata de Mediafax, ca la Tribunalul Maramures a fost inregistrata o propunere de arestare preventiva pe numele a trei persoane din Borsa, la cererea procurorilor DIICOT.
Cei trei sunt Ioan Danci, Ilie Botis si Cristian Grec, cercetati pentru aderare la un grup infractional organizat si complicitate la furt calificat cu consecinte deosebit de grave in dosarul privind traficul de utilaje furate din strainatate. Politia a informat, in cursul zilei de joi, ca a avut de pus in aplicare mai multe mandate de aducere in acest dosar, fara a preciza insa daca s-au emis si mandate de retinere.

Noua persoane cercetate in dosarul traficului de utilaje furate din strainatate au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, in noaptea de 17 spre 18 iulie, sentinta fiind pronuntata de Tribunalul Maramures. Ulterior, cei noua barbati arestati – Ioan Timis, Toader stetco, Dumitru Timis, Toader Timis, Vasile Tomoioaga, Laurian Dumitru Danci, Zoltan Pap si Vasile stetco (toti din Borsa) si Vasile Rac (domiciliat in Rozavlea) – au facut recurs. Ei au ramas insa in arest. Acestia au fost acuzati de aderare la un grup infractional organizat, iar unii dintre ei au fost invinuiti si de complicitate la furt. Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, Vasile Rac este fostul sef al Politiei Rutiere din Viseu de Sus, in prezent pensionat.

 

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala si Serviciul Teritorial Maramures au coordonat, in nordul tarii, una dintre cele mai complexe si de amploare actiuni de destructurare a unei grupari infractionale, specializata in sustrageri de utilaje de constructii din strainatate, mai multe persoane fiind cercetate pentru furt calificat cu consecinte deosebit de grave si constituire a unui grup de criminalitate organizata, potrivit unui comunicat postat pe site-ul institutiei. Investigatiile in acest caz au fost incepute de procurorii DIICOT in luna martie, cand autoritatile judiciare din Belgia si Franta au sesizat autoritatile romane in legatura cu existenta unei grupari infractionale care sustragea repetat, de pe teritoriul acestor state, utilaje de mare forta (excavatoare, macarale, buldozere) folosite in constructiile de drumuri si imobile.

 

Ulterior, acestea erau transportate pe timp de noapte cu destinatia Romania – fiind folosite trailere speciale – si aduse in special in judetul Maramures, dar si in Timis, Arad, Cluj si Constanta, pentru a fi comercializate sau date in folosinta contra unor sume de bani. Utilajele, in valoare de 100.000-150.000 de euro fiecare, erau vandute cu preturi sub 50.000 de euro sau inchiriate pe sume mici. Pana in prezent, au fost identificate 20 de utilaje noi, in valoare de 1,5 milioane euro.

Cele mai citite

România achiziționează un sistem avansat anti-drone de 60 de milioane de dolari

Sistemul oferă o imagine aeriană completă și capabilități avansate de atac electronic România va cumpăra un sistem de luptă anti-drone în valoare de 60 de...

Congresul SUA certifică victoria electorală a lui Trump, prin vocea Kamalei Harris

Vicepreședintele Kamala Harris și-a recunoscut înfrângerea, anunțând câștigătorul alegerilor din 2024 Congresul SUA a certificat, în mod oficial, victoria electorală a președintelui republican ales, Donald Trump,...

Diana Șoșoacă se retrage din viața publică după ce a primit amenințări

Diana Șoșoacă spune că se retrage din spațiul public în urma unor amenințări la adresa ei și a familiei. Președinta SOS România a mai vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă