-4 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecial"Afacerea aurului" din Timisoara il aduce pe chestorul Andras in fata Parchetului...

„Afacerea aurului” din Timisoara il aduce pe chestorul Andras in fata Parchetului General

Fostul sef al Inspectoratului de Politie al judetului Timis, chestorul Dorel M. Andras, a ajuns in atentia Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, intr-un dosar in care este acuzat ca, in exercitarea atributiilor de serviciu, a luat la cunostinta de savarsirea unei infractiuni si a omis sa sesizeze organele judiciare. In aceeasi cauza penala, procurorii il mai cerceteaza si pe fostul sef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ, subcomisarul Cornel Teodorovici, care este invinuit de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.Mai exact, acuzatiile se intemeiaza pe restituirea ilegala a 8,3 kilograme de bijuterii din aur confiscate, in februarie 2003, de la femeia de afaceri Maria Corsei, din Italia, care detinea o firma in Timisoara, aur ce reprezenta corpul delict intr-un dosar penal in care, actualmente, au fost reluate cercetarile.

IGP propune sesizarea procurorilor Anticoruptie

Raportul intocmit in data de 31 martie 2005 de Directia Cercetari Penale din cadrul Inspectoratului General al Politiei, sub semnatura chestorului Arion Tiganusu Jenica, a stat la baza declansarii anchetei penale in cazul celor doi politisti. Acesta a propus sesizarea Departamentului National Anticoruptie cu privire la incalcarea art. 246 si art. 263 din Codul Penal, dupa ce, in urma controlului efectuat la IPJ Timis, a stabilit ca aurul – in valoare de aproape trei miliarde lei, la care se adauga manopera confectionarii bijuteriilor – a fost restituit partii vatamate in mod ilegal.
Chestorul Arion Jenica precizeaza in raport ca subcomisarul Cornel Teodorovici si-a depasit atributiile in momentul in care a dispus, printr-o rezolutie personala, ca unul dintre subordonatii sai sa se ocupe de intocmirea documentelor necesare retragerii aurului de la Trezorerie, unde fusese depus, si restituirea acestuia catre Elena Corsei. Misiunea a fost indeplinita de subcomisarul Nicolae Nistor, actualmente iesit in pensie.
In acelasi raport, chestorul Dorel M. Andras este facut responsabil de nesesizarea organelor judiciare cu privire la problema aurului, desi fusese instiintat cu privire la complicitatile care au dus la restituirea bijuteriilor catre femeia de afaceri.
Cei care au facut posibila disparitia „corpului delict” dintr-un dosar controversat al Politiei s-au bazat pe sentinta civila 3.954/24.04.2003 a Judecatoriei Timisoara, care a fost investita cu titlu executoriu dupa numai 12 zile, fara se se fi respectat termenul de recurs de 15 zile. „Dosarul s-a redeschis si lipseste corpul delict. Si nu e vorba despre orice corp delict, ci de peste opt kilograme de aur. Femeia de afaceri si aurul nu mai sunt in tara. Sunt foarte interesat cum vom solutiona aceasta cauza”, a spus unul dintre politistii care lucreaza la acest caz.

Procurorul Mircea Zarie – „Dosarul aurului” nu este de competenta DNA

Procurorul-sef adjunct al DNA Timisoara, Mircea Zarie, a explicat motivele pentru care dosarul in care sunt cercetati cei doi politisti nu a fost instrumentat de procurorii Anticoruptie. „In competenta noastra sunt numai abuzurile in serviciu cu prejudicii de peste un milion de euro, altfel aceste infractiuni sunt de competenta parchetelor obisnuite”, a afirmat magistratul. In urma cu mai multi ani, Zarie a ocupat functia de prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara.
Intrebat daca are cunostinta despre acuzatiile ce i se aduc in dosarul 1.113/2005, instrumentat de Parchetul General, chestorul Dorel M. Andras, actualmente sef al Serviciului Pasapoarte, a declarat ca nu stie nimic despre eventuala sa invinuire penala. „Nu cunosc acest lucru. Nu am nici o comunicare prin care sa mi se aduca la cunostinta existenta vreunui dosar penal pe numele meu. Nu am fost citat in nici o calitate la Parchetul General”, a spus acesta.
Nici subcomisarul Cornel Teodorovici, actualmente seful Biroului de Politie Complexul Studentesc Timisoara, nu stie mai multe. „La nivel de zvon am auzit ceva, dar pana in prezent nu mi s-a comunicat nimic oficial. Nu am fost citat si nu stiu exact despre ce acuzatii ar putea fi vorba”, a afirmat politistul.
Pe de alta parte, avocatul Arcadie Anastasescu, aparatorul femeii de afaceri Elena Corsei, a declarat ca aurul a fost restituit clientei sale in mod absolut legal. „Indiferent ce se spune pe marginea acestui caz, cele opt kilograme de bijuterii din aur au fost restituite in mod legal catre clienta mea. Politistii care au dispus retragerea aurului de la Trezoreie si restituirea catre Elena Corsei nu au savarsit nici un abuz. Oricum, din cauza faptului ca tot acel scandal a dus la falimentarea afacerii clientei mele, noi ne-am indreptat cu o plangere impotriva celor ce au dispus, intr-o prima faza, confiscarea aurului si le cerem daune de 100.000 de euro”, a afirmat avocatul.
In final, pentru a contura modul ilegal in care aurul a fost introdus si scos din tara, trebuie mentionat ca Interpol Italia a efectuat cercetari la firma „Sarako”, din Abadia, Italia, la care Elena Corsei este asociata alaturi de sotul ei, Sarica Domenico. In urma controlului nu a fost descoperita nici o factura prin care sa se justifice provenienta celor opt kilograme de aur.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă