Trei aductiuni de apa, doua din olane din secolul al XVIII-lea si una din lemn din secolul al XVII-lea, au fost scoase la lumina ieri de excavatoarele de pe santierul proiectului imobiliar Palas Iasi.
Arheologii care supervizeaza lucrarile pe santierul proiectului imobiliar Palas Iasi au oprit utilajele din lucru ieri dimineata. Cateva ramasite ale vechii Curti Domnesti a Iasiului le-au atras atentia, sapaturile fiind imediat oprite. "Era vorba despre trei aductiuni de apa, doua apreciate din secolul al XVIII-lea, facute din olane adapostite intr-o imbracaminte de caramida, si inca o aductiune de apa, cu aproape 100 de ani mai veche, construita din lemn", a precizat prof. univ. dr. Stela Cheptea, arheolog la Complexul Muzeal Moldova Iasi. In imediata vecinatate a lucrarilor hidrotehnice a fost descoperita si o strada podita care are o infrastructura foarte bine pusa la punct, fiind amenajata astfel incat sa nu poata fi inundata. Strada a fost datata de arheologi ca fiind din secolul al XVII-lea si se pare ca a fost folosita pana in secolul al XIX-lea.
Strada porneste de la Curtea Domneasca si se invecineaza cu actuala strada Palat. "Descoperirile arheologice au fost imprejmuite si izolate astfel de restul santierului. O comisie speciala a Ministerului Culturii va evalua descoperirile de la Palas si va dispune cum se va proceda ulterior, respectiv daca vor fi scoase de pe amplasament si expuse la muzeu sau daca se va amenaja local un stand special pentru a fi admirate de public", a declarat Gabriela Dobos, directorul de imagine al Proiectului Palas Iasi. Tot pe santierul iesean a fost descoperita o fantana arteziana datand de pe vremea domnitorului Vasile Lupu.