Administratia Domeniilor Statului este sursa la care Executivul apeleaza pentru a pune in aplicare prevederile Legii 247 din 2005 privind restituirea proprietatilor. Directorul general adjunct al ADS, Adrian Stan, a explicat mecanismul prin care terenurile ajung din proprietatea statului in cea a detinatorilor de drept. Adrian Stan a fost unul dintre liberalii care au contribuit la elaborarea programului de guvernare impreuna cu actuala conducere a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, deci este printre cei pentru care problema agrara nu mai are necunoscute.
Legea 247/2005 este actul normativ prin care actuala guvernare s-a achitat de una dintre promisiunile electorale. Fostilor proprietari de teren li se face un act de dreptate prin restituirea in natura a proprietatilor trecute de catre fostul regim in patrimoniul statului. „Administratia Domeniilor Statului va fi motorul aplicarii Legii 247 si va fi, daca este sa citam presa, „perla de pe coroana” Ministerului Agriculturii. Din punctul de vedere al Guvernului, aceste restituiri au fost facute foarte tarziu, in acceptiunea noastra, si in doua trepte: legile 18 si 1. Prin aplicarea Legii 247, se va incheia procesul de restituire a tuturor terenurilor din patrimoniul statului, care vor ajunge, in acest mod, la fostii proprietari. Am gandit aceasta lege altfel decat au gandit-o fostele guvernari. Vrem sa devina cu adevarat o lege de improprietarire, nu doar o amagire a celor care, la un moment dat, au fost proprietari de teren. Prin aplicarea celorlalte acte normative, oamenilor li s-a dat cate ceva doar ca sa li se astupe gura”, a declarat Adrian Stan.
500.000 de hectare la ADS
Directorul general adjunct al ADS sustine ca restituirea integrala a proprietatilor va intampina obstacole. Este vorba de faptul ca o jumatate de milion de hectare pe care le administreaza ADS sunt insuficiente pentru a rezolva problema la nivel national. Pana la urma, si actuala guvernare va fi nevoita sa apeleze la acordarea de despagubiri. Conform prevederilor Legii 247, fostii proprietari mai au timp pana la sfarsitul acestei luni sa depuna cereri de restituire la comisiile locale. Dosarele validate la acest nivel sunt discutate si in comisiile judetene de pe langa prefecturi. „O parte din suprafetele revendicate sunt detinute de stat in mod abuziv, dar alta parte sunt chiar ale statului. Este vorba despre suprafetele rezultate in urma desecarilor, cum este, de exemplu, Insula Mare a Brailei. Teoretic, suprafata necesara pentru aplicarea Legii 247 ar trebui sa fie toata in domeniul statului. Dar faptul ca fostele legi s-au aplicat prost a condus la diminuarea suprafetelor pe care trebuie sa le punem in posesie. Au fost facute prea multe reconstituiri, au fost improprietariti specialistii din agricultura, terenuri s-au dus catre industrie si s-a creat aceasta situatie. Constanta este unul dintre judetele unde exista deficit de teren”, a declarat directorul general adjunct al ADS.
Prea putin pentru prea multi
Prefecturilor li s-a solicitat sa transmita o situatie cu suprafetele necesare retrocedarilor, intocmita pe baza cererilor formulate de fostii proprietari. ADS detine in Constanta doar 29.000 de hectare pe care le poate pune la dispozitie comisiilor locale. Adrian Stan spune ca este vorba despre suprafetele institutelor de cercetare sau cele aflate in patrimoniul fostelor IAS-uri. Se preconizeaza initierea unui act normativ prin care terenurile administrate de institute sa se diminueze in asa fel incat activitatea sa nu stagneze, iar suprafetele astfel rezultate sa fie puse in posesie. „Suntem intr-un proces de masurare a terenului pe care il administram pe structurile fostelor IAS-uri. Cu siguranta se vor isca discutii pentru ca terenurile nu sunt numai pe raza unei unitati administrativ-teritoriale iar primariile – se stie – vor dori sa incaseze impozitele aferente proprietatilor”, a sustinut Stan. Cert este ca, de ani de zile, fostii proprietari asteapta sa li se faca dreptate. Conducerea MADR a infiintat o structura interna care are misiunea de a supraveghea punerea in practica a noilor prevederi privind restituirea proprietatilor, actiune pe care guvernantii o vor finalizata cat mai repede.