Confuzia a pus stapanire pe membrii Comisiei judetene de fond funciar Constanta, care au fost informati cu privire la noile pretentii emise de Agentia Domeniilor Statului. Conform adreselor transmise Prefecturii Constanta, ADS solicita invalidarea unor hotarari adoptate la inceputul anului pentru terenuri care, pe baza de protocol, ar fi trebuit predate comisiilor locale de fond funciar. ADS cere fostilor proprietari sa faca dovada vechiului amplasament al terenurilor, in conditiile in care, este de notorietate, in Dobrogea nu a existat carte funciara in care sa fi fost inscrise date despre terenuri.
Comisia judeteana de fond funciar ar fi trebuit sa inceapa procedurile pentru aplicarea Legii 247/2005, una dintre promisiunile electorale in baza carora actuala guvernare a reusit sa ajunga la putere. Fostilor proprietari de terenuri li s-a garantat restituirea in natura a proprietatilor pentru care ar fi urmat sa primesca despagubiri in bani. Lucrurile ar fi fost clare daca Administratia Domeniilor Statului nu ar fi returnat comisiei de specialitate din Prefectura Constanta toate dosarele in baza carora ar fi trebuit intocmite si semnate documentele prin care agentia ar fi predat terenurile destinate punerii in posesie. Pretentiile mai-marilor de la Bucuresti au crescut. Pentru a incheia protocol cu comisiile locale de fond funciar ASD solicita invalidarea unor hotarari si completarea dosarelor cu documente care fac dovada vechilor amplasamente. In legislatia de specialitate aceasta prevedere se aplica numai in cazul in care este vorba despre plantatii de vita de vie si pomi fructiferi, dar pe care, din motive greu de explicat, ADS o extinde si la terenurile arabile, chiar daca pentru acest lucru nu exista baza legala.
Pielea ursului din padure
Membrii Comisiei judetene de fond funciar au discutat minute in sir pe marginea cererilor trimise de ADS. Practic, reprezentantii agentiei vor nici mai mult, nici mai putin, decat anularea unor hotarari adoptate de comisie, la inceputul anului, pentru suprafetele de teren aflate pe raza altor unitati administrativ teritoriale din judet decat cele in care functionau comisiile locale care au adoptat hotararile. Mai mult chiar, pentru anumite suprafete, in conformitate cu hotararile de validare, au fost completate si titluri de proprietate asupra terenurilor, desi detinatorii legali nu au fost pusi in posesie. Reprezentantii Prefecturii Constanta, care se ocupa de aplicarea legilor fondului funciar, sustin ca noua solicitare a ADS nu poate fi onorata in conditiile in care, in Dobrogea, nu a existat carte funciara in baza careia fostii proprietari sa demonstreze pozitia terenurilor pe care trebuie sa le ia in posesie.
Ia drumul Capitalei
Cu exceptia reprezentantilor ADS in comisia judeteana, toti ceilalti membri au votat pentru revalidarea hotararilor contestate de Bucuresti si retrimiterea documentelor necesare pentru semnarea protocoalelor privind transferul terenurilor in forma in care au fost intocmite initial. „Voi pleca la Bucuresti cu dosarele. Vreau sa discut personal cu cei de la ADS”, a declarat prefectul Danut Culetu, caruia situatia i se pare anormala. Motivele invocate de ADS pentru a nu semna transferul de terenuri catre comisiile locale nu se justifica, mai ales ca, pana la adoptarea noii legi, au fost valabile acte normative in baza carora cetatenii au primit ceea ce, de fapt, li se cuvenea.