4.4 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăSpecialAdrian Nastase si Ioan Melinescu, trimisi in judecata de DNA

Adrian Nastase si Ioan Melinescu, trimisi in judecata de DNA

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus, astazi, trimiterea in judecata a lui Adrian Nastase, in legatura cu depunerea unei sume de bani de catre Tamara Cernasov in contul Danei Nastase.

Adrian Nastase este acuzat de infractiunea de dare de mita.

Totodata, DNA l-a trimis in judecata si pe Ioan Melinescu, presedintele Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, pentru savarsirea infractiunilor de sustragere sau distrugere de inscrisuri, luare de mita si divulgare de informatii, se arata intr-un comunicat al DNA.

 

Dosarul va fi judecat de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In noiembrie 2000, Melinescu, in acea perioada membru al Plenului ONPCSB, l-a contactat, cu sprijinul denuntatorului si al invinuitului Ristea Priboi, pe deputatul Nastase Adrian, caruia i-a comunicat ca, in cadrul institutiei in care isi desfasura activitatea, se afla in lucru, cu propunere de informare a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, o lucrare avand ca obiect depunerea in numerar a sumei de 400.000 de dolari, intr-un cont avand ca titular pe sotia sa, Dana Nastase.

Melinescu i-a promis lui Nastase ca va bloca lucrarea pana dupa alegerile din decembrie 2000, sugerand ca acest dosar trebuie sa dispara.

Nastase s-a declarat de acord cu propunerea respectiva, aratand ca urmareste acest scop.

In consecinta, Melinescu i-a promis lui Nastase ca-i va face "cadou" dosarul respectiv, sugerand, totodata, ca presedinte de atunci al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB), Adrian Cucu, ar trebui schimbat din functie, intrucat intentiona sa informeze Parchetul despre lucrarea mentionata.

Dupa numirea in functia de prim-ministru, Nastase Adrian a semnat o hotarare de Guvern, prin care Ioan Melinescu a fost numit in functia de presedinte al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor.

Atunci a fost revocat fostul presedinte Cucu Adrian, precum si unul dintre membrii Plenului (care se ocupa de coordonarea verificarilor legate de provenienta si circumstantele depunerii sumei de 400.000 USD in contul Danei Nastase).

Verificarile legate de provenienta sumei de 400.000 USD, ajunsa in contul Danei Nastase, au stabilit ca veniturile nu justificau suma depusa.

Circumstantele depunerii sumei de 400.000 USD de catre o alta persoana, in contul sotiei lui Nastase, si scopul platii au ridicat semne de intrebare cu privire la legalitatea tranzactiei.

Conform unui contract de vanzare-cumparare anexat de catre depunator reiesea ca suma de 400.000 USD, depusa in numerar, provenea din vanzarea unor bijuterii, tablouri, papirusuri si a altor bunuri de valoare de catre matusa Danielei Nastase, pe nume Tamara Cernasov.

 

Fostul premier Adrian Nastase a declarat ca acuzatia de dare de mita in asa-numitul dosar 'Matusa Tamara' este o aberatie, intrucat aceasta se bazeaza doar pe denuntul lui Genica Boierica, iar numirea lui Nicolae Melinescu la sefia Oficiului pentru Spalarea Banilor a avut loc in conditiile legii.

Nastase a spus ca nu l-a intalnit niciodata pe Melinescu inainte ca acesta sa fie numit, prin hotarare de Guvern, sef la Oficiul pentru Spalarea Banilor. El a amintit ca acesta a fost numit in Plenul Oficiului in mandatul ministerial al lui Valeriu Stoica.

In opinia lui Nastase, decizia DNA este menita sa calomnieze, nu sa acuze, pentru ca 'nu exista dovezi'.

"Din pacate, DNA ramane o institutie de politie politica, iar ultima decizie luata de procurorul Claudia Rosu dovedeste servilismul unora dintre persoane fata de Traian Basescu si de echipa Morar-Zarie. Este inadmisibil faptul ca aceasta decizie este bazata doar pe denuntul lui Genica Boierica, un personaj despre care nu au rost comentarii, si care, pentru a fi eliberat din puscarie, in perioada 'epidemiilor' de denunturi impotriva mea, a facut tot felul de afirmatii mincinoase pentru a scapa de pedeapsa pe care o avea de ispasit. Reamintesc ca Genica Boierica a fost arestat atunci cand eu eram prim-ministru", a declarat Adrian Nastase.   

El a sustinut ca, "disperati ca lucrurile nu merg asa cum isi doresc, procurorii mentionati scot in perioada controlului CSM dosarele PSD, in timp ce dosarele PD se afla la DNA-urile locale". "Iar dosarul mentionat probabil ca se afla la cineva care, in ultimele luni, l-a dat prin presa, au aparut file din el si in 'Evenimentul Zilei' si in 'Romania Libera'. Ideea ca as fi dat mita pentru a distruge acest dosar, care a fost si publicat, este o aberatie, iar faptul ca acesta se bazeaza pe denuntul lui Genica Boierica demonstreaza 'calitatea' acestor aspecte legate de urmarirea penala", a spus Nastase.

Deputatul social-democrat considera ca decizia DNA se bazeaza pe o orientare politica, menita sa justifice "o anumita campanie dusa de Traian Basescu". "Sunt revoltat de aceasta decizie", a concluzionat Adrian Nastase. 

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

De la Carpați la Via Transilvanica: România cucerește topurile destinațiilor de vacanță CNN

România a fost inclusă de CNN Travel pe lista celor 25 de destinații care merită explorate în 2025 Alături de România, pe listă se regăsesc...

Noii lideri ai Siriei au mers la Riad, în Arabia Saudită, în prima lor vizită oficială

O delegaţie care include doi miniştri ai guvernului sirian de tranziţie şi pe şeful serviciilor de informaţii a sosit miercuri la Riad pentru o...

Christine Lagarde, președinta BCE: „Inflația în zona euro ar putea ajunge la 2% în 2025”

Președinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, și-a exprimat optimismul privind atingerea țintei de inflație de 2% în 2025. Christine Lagarde a declarat într-un videoclip...
Ultima oră
Pe aceeași temă