16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialAdrian Mutu, eroul de la Piatra Neamţ

Adrian Mutu, eroul de la Piatra Neamţ

Naţionala României a învins cu 3-1, la Piatra Neamţ, reprezentativa Luxemburgului, în grupa D a preliminariilor Campionatului European din 2012, dar ocupă în continuare penultimul loc.

 

În faţa celor aproximativ 12.000 de suporteri care au umplut tribunele stadionului din Piatra Neamţ, tricolorii au început lamentabil partida contra luxemburghezilor. De altfel, cei care au deschis scorul au fost oaspeţii, în minutul 22, tânărul, de numai 21 de ani, Gerson învingându-l pe Tă-tă-ruşanu. Conduşi în premieră în istorie de reprezentanţii Luxemburgului românii păreau că se află în faţa unui dezastru, dar Adrian Mutu, a restabilit egalitatea, 1-1, două minute mai târziu (’24). În ciuda eforturilor disperate, elevii lui Răzvan Lucescu, ţinuţi în şah de adversari, n-au reuşit să intre la vestiare în avantaj. Repriza a doua a început în aceeaşi notă de neputinţă a românilor care abia în mintul 68 au reuşit să-l învingă pe portarul advers, acelaşi Mutu a înscriind cu capul, din apropierea porţii, după o centrare a lui Gabriel Torje care l-a înlocuit la pauză pe Bogdan Stancu. Mai dezmorţiţi pe finalul meciului, tricolorii au înscris o dată, Ianis Zicu marcând şi el în poarta lui Joubert printr-o lovitură de cap, din şase metri, după un corner executat de Raţ. Scorul final, 3-1, a reaprins speranţa de calificare în sufletele jucătorilor şi a dat apă la moară selecţionerului care, chiar după înfrângerea din Bosnia, a continuat să susţină că România mai are şanse să se califice la Euro 2012.

Lucescu, debordant de optimist

„S-au făcut cinci puncte, am depăşit perioada în care am jucat toate meciurile dificile afară”, a spus Lucescu. „De acum meciurile se joacă acasă şi fiecare partidă care va veni va fi decisivă, va fi ca o finală pe care trebuie să o câştigăm. Am spus şi după întâlnirea cu Bosnia că, în momentul în care primeşti goluri în faze fixe, există fie o lipsă de concentrare, ceea nu a fost cazul acum, fie o stare de spirit dificilă. S-a jucat sub presiune după înfrângerea meciului cu Bosnia. Lucrurile au fost complicate în prima repriză, ştiam că Luxemburg nu este o echipă care pune probleme în faza ofensivă. A fost o primă repriză modestă, fără o circulaţie rapidă a mingii, cu multă precipitaţie în joc, probabil şi din această cauză. Repriza a doua a fost mult mai bună, intrarea lui Torje a schimbat lucrurile, după primul gol ne-am descătuşat şi am mai marcat. Mutu a demonstrat că este un jucător de mare talent pe care îl are fotbalul românesc şi şi-a făcut treaba, marcând cele două goluri şi reintroducându-ne în joc”, a mai declarat Lucescu.

Federalii, rezervaţi

Directorul general al Federaţiei Române de Fotbal, Ionuţ Lupescu, nu s-a arătat foarte încântat de prestaţia naţionalei, dar nici nu a amintit de o eventuală intenţie de a-l demite pe Răzvan Lucescu. „Au fost două reprize diferite”, a spus Lupescu. „Un start greu, în care poate nici noi n-am găsit soluţiile bune, şi jumătatea a doua a jocului, mult mai bună, când am avut câteva combinaţii bune. Important e ca pe viitor să meargă jocul, dar pentru asta trebuie să mai muncim”, a conchis federalul care a amintit că România este la doar trei puncte de locul doi. Lupescu s-a abţinut însă să facă vreo declaraţie vizavi de soarta selecţionerului la cârma echipei. „Trebuie să analizăm la rece şi abia apoi să luăm decizii”, a spus, evaziv, Lupescu. Oficialul FRF a lăudat totuşi atât prestaţia lui Mutu, cât şi a suporterilor din Piatra Neamţ, deşi aceştia din urmă au cerut aproape tot timpul demisia lui Lucescu. „Publicul de la Piatra Neamţ a fost minunat, a fost al 12-lea jucător. Cât despre Mutu, acesta a dat dovadă că atunci când vrea şi poate e un jucător extraordinar, important pentru naţională”.

Bosnia, la o zi de suspendare

Comitetului Executiv al UEFA, întrunit săptămâna trecută la Paris, a reconfirmat decizia de a suspenda automat de mâine (1 aprilie) Federaţia de Fotbal din Bosnia-Herţegovina, dacă până la acesată dată nu va avea stipulat în statut un singur preşedinte, nu trei – un bosniac, un sârb şi un croat – ca în momentul de faţă. Până ieri, şefii fotbalului din Bosnia-Heţegovina nu au modificat statutul potrivit cererii UEFA (28 de reprezentanţi nu au dorit schimbarea, 22 au fost pentru, iar trei s-au abţinut). „Aşteptăm mai multe informaţii, însă suspendarea va intra automat în vigoare la data de 1 aprilie”, a declarat un responsabil al UEFA. O decizie definitivă privind situaţia echipei naţionale a Bosniei-Herţegovina ar putea fi luată în cadrul următorului CEx al UEFA, care este programat în zilele de 16 şi 17 iunie, însă comitetul poate fi convocat şi mai devreme. În cazul în care suspendarea va intra în vigoare, echipele din această ţară riscă excluderea din toate competiţiile internaţionale. Mulţi suporteri români consideră că sancţionarea Bosniei ar mări şansele României de a ajunge la Euro 2012.

Grupa D

1. Franţa 5 12 p
2. Belarus 5 8 p
3. Albania 5 8 p
4. Bosnia 4 7 p
5. România 5 5 p
6. Luxemburg 6 1 p

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă