19.7 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialAdrian Iorgulescu a lansat modelul Brukenthal

Adrian Iorgulescu a lansat modelul Brukenthal

Pregatirile pentru evenimentul „Sibiu Ð capitala culturala europeana 2007” au intrat in linie dreapta, cum s-ar spune 2006 reprezinta ultima suta de metri. In fata ministrului Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a IPS Laurentiu Streza, mitropolitul Ardealului, a reprezentantilor celorlalte culte religioase si a ziaristilor prezenti la Sibiu, primarul orasului, dl Klaus Johannis, a prezentat graficul lucrarilor pentru 2006, pana la sfarsitul anului toate obiectivele importante trebuind sa fie definitivate. In Piata Mare, de exemplu, o parte dintre cladiri au fost renovate, iar celelalte isi asteapta randul. Planurile arhitecturale ale restaurarilor fatadelor, porticelor, gangurilor si curtilor interioare din Piata Mare, Piata Mica, Piata Huet si Str. Nicolae Balcescu sunt prezentate intr-o expozitie aflata la sediul Directiei Culturale Judetene si pot fi vizitate de oricine. Dl Iorgulescu a insistat ca nu se pune in nici un fel problema de fonduri, ele exista si sunt suficiente, ci doar de absorbtia lor, ceea ce este treaba autoritatilor locale.
Miercuri s-a definitivat un eveniment mult-asteptat, un gest de reparatie si de justitie: semnarea acordului de retrocedare a patrimoniului Muzeului National Brukenthal catre Parohia Evanghelica C.A. Sibiu, proprietarul de drept pana la nationalizarea din 1948, act semnat de dl ministru Adrian Iorgulescu si episcopul Christoph Klein. Ultimele detalii ale documentului, dar nu de fond, fusesera definitivate de dl secretar de stat Virgil Stefan Nitulescu in dimineata evenimentului! Cele 220.000 de bunuri care au fost preluate atunci vor fi inventariate de o comisie comuna, iar ministerul se angajeaza sa depuna toate demersurile necesare recuperarii bunurilor mobile care se afla la alti detinatori. Important este ca acest lucru nu va afecta in nici un fel functionarea Muzeului Brukenthal, care va fi normata printr-o viitoare hotarare de guvern. Cele doua parti vor incheia un contract de comodat, iar muzeul va fi administrat de un consiliu constituit, in proportii egale, din reprezentanti ai celor doua parti. Asa ca Muzeul Brukenthal va putea fi vizitat de publicul larg, de-acum inainte, ca si pana acum. Dl Adrian Iorgulescu a definit momentul ca un prim gest european, in ideea anului 2007, cand Sibiul va fi capitala culturala si insasi Romania este foarte posibil sa intre in UE. Modelul Brukenthal, lansat acum, poate fi aplicat cu succes si in cazul altor obiective de patrimoniu aflate in litigiu, cum ar fi Castelul Bran, Castelul Peles, Palatul Pelisor. Dl Christoph Klein a jonglat cu farmec, ca un perfect vorbitor de limba romana, pe tema dublului sens al cuvantului „acord”, facand referire, in mod evident, la pregatirea de muzician a dlui Iorgulescu!
Momentul festiv a fost continuat in Sala Thalia a Filarmonicii sibiene, proaspat renovata, unde dl ministru a inaugurat noul pian, de mare calitate, cumparat din strainatate de Ministerul Culturii si Cultelor, pentru suma de 120.000 de euro, si oferit Filarmonicii din Sibiu! Aici, Adrian Iorgulescu a avut din nou prilejul sa-si exercite talentul de muzician, asezandu-se la pian si fermecandu-i pe cei prezenti cu o improvizatie pe tema unui colind de sezon!

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă